Kadir Has’ın anısına saygısızlık: İsmi “geçici olarak” siliniyor

Stadın ismi 3 yıllığına RHG Enertürk Enerji Stadı olarak anılacak

Kayseri Kadir Has stadının adı değişiyor. Stadın yeni ismi RHG Enertürk Enerji stadı olacak.

8 Mart 2009'da kapılarını açan Kayseri Kadir Has stadının ismi değişiyor. 13 yıldır Kadir Has ismini taşıyan stadın yeni adı RHG Enertürk Enerji Stadı olacak. Erciyes Anadolu Holding bünyesinde kurulan RHG Enertürk Enerji araç şarj istasyonu, 32 bin 864 kapasiteli stadın isim sponsoru olacak.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Erciyes Anadolu Holding ve Kayserispor arasında yapılan görüşmeler neticesinde anlaşmaya varıldı. Önümüzdeki günlerde lansman gerçekleştirileceği ve stadın ismi 3 yıllığına RHG Enertürk Enerji Stadı olarak anılacağı öğrenildi.

Gazeteci - yazar Taner Talaş, "Adana'dan Portreler" kitabında Kadir Has'ın biyografisine şu ifadelerle yer verdi:

KADİR HAS KİMDİR?

Hasoğlu ailesi cumhuriyetin ilk yıllarında Kayseri’den Adana’ya taşındı. Babası Nuri Has, Çukurova’da ticaretle meşgul oldu. Daha sonra, Türkiye’nin en büyük sanayicileri arasına girerek, cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’nin ilk milli sanayici unvanını kazanan Nuri Has, Milli Mensucat Fabrikası’nın ve daha sonra da Akbank’ın kurucuları arasında yer aldı.

 

Kadir Has, 1921’de Kayseri’de doğdu. İlköğrenimini Adana’da tamamladı. Ortaöğrenim için İstanbul’a gönderilen Has, ortaokul ve liseyi Özel Boğaziçi Lisesi’nde tamamladı. 1942 yılında Boğaziçi Lisesi'nden mezun oldu ve Kayseri’nin tanınmış ailelerinden ve eşrafından olan Mehmet-Şehime Germirli’nin kızı Rezan Hanım ile 1942 yılında evlendi, aynı dönemde iş hayatına da atıldı. Babasının izinden giderek girişimci ruhu, çalışkanlığı ve dürüstlüğüyle Adana’nın sayılı işadamlarından biri haline geldi.

1960 yılında İstanbul’a taşınan Kadir Has burada ağırlıkla otomotiv sanayine yönelik işlerde birçok başarıya imza atarak saygın lider iş adamları arasına girdi. Mercedes Otobüs ve Kamyon Fabrikası’nı kurdu ve bu kurumun uzun yıllar Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Üyeliği görevini yürüttü. 1964 yılında Amerikalıların dünyaca ünlü Coca-Cola firmasının Türkiye Temsilcisi olan Kadir Has, ülkemizdeki ilk Coca-Cola fabrikasını kurdu. Koç Ailesi ile Bursa’da Karsan adıyla Peugeot marka minibüs fabrikasının ortakları arasında yer aldı. Fransızların ünlü Michelin Lastikleri’nin Türkiye dağıtımcılığını üstlendi. Sabancı Ailesi’nden sonra Akbank’ın en büyük kurucu hissesine sahipti.

İş hayatındaki başarılarının ardından, kendi deyişiyle “ülkesinden kazandıklarını yine ülkesine vermenin en büyük onur ve vefa borcu” olduğuna inanan Kadir Has, bu borcu ödemek için 1980’li yıllarda sistemli bir şekilde özellikle eğitim alanında hayır işlerine ağırlık verdi. Babası Nuri Has’ı kendisine örnek aldı ve Nuri Bey’in, “Bir okul yaptırmak, bin kişiyi hapishaneye düşmekten kurtarır” sözü, daima rehberi oldu.

 

1991 yılında eşiyle kurduğu Kadir Has Vakfı (HASVAK) ile başta eğitim ve sağlık olmak üzere, ülke kalkınmasına yönelik çok önemli hayır işlerini gerçekleştirdi. Vasiyeti gereği eşiyle tüm servetlerini adı geçen vakfa bağışladılar. 1992 yılında ilk kuruluş çalışmalarına başlanan, 1997 yılında ise resmen kurulan, kendi adını taşıyan üniversiteden “gerçekleşen en büyük hayali” olarak bahseden Kadir Has, 2007’deki vefatına kadar üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevini yürüttü.

 

1997 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Sn. Süleyman Demirel tarafından, Türkiye’ye yaptığı hizmetler nedeniyle kendisine “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” verildi. Ayrıca çeşitli kurumlardan yüzü aşkın teşekkür ödülleri ve belgeleri kendisine takdim edildi. 1997’de Marmara Üniversitesi ve KKTC Lefke Avrupa Üniversitesi; 1998’de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi; 1999’da da Erciyes Üniversitesi tarafından Fahri Doktora beratları verildi.

 

İstanbul Pendik’teki Öğretmen Dinlenme Evi’ni de büyük bir bağışla inşa ettiren Kadir Has, ayrıca Gebze’de faaliyet gösteren Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) için Teknopark yaptırdı.

Hayırsever iş adamı Kadir Has, yaptığı bağışlarla Kadir Has Üniversitesi’nin 1999-2000 öğrenim yılında eğitime başlamasını sağladı. İstanbul’un Cibali ve Bahçelievler semtleri ile Selimpaşa beldesindeki kampüslerde eğitim veren Kadir Has Üniversitesi, kısa sürede Türkiye’nin saygın ve çağdaş yükseköğrenim kurumları arasında yer aldı.

Kadir Has, 22 Mart 2007 tarihinde kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nde 86 yaşında vefat etti.

SPOR Haberleri

Trabzonspor mağlubiyeti sonrası Adana Demirspor camiasında gerginlik had safhada
Yusuf Sarı ara transferde Galatasaray'da
Adana Demirspor ligin son sırasına demir attı
Murat Sancak: "Beni kaçırtmak zor be çok beklerler"
Konuşması Türkiye gündemine oturdu: 'Biz ne zaman düşman olduk!'