İTÜ rapor hazırladı, kurul karar veri: 75. Yıl Sanat Galerisi yeniden yapılıp kentin hizmetine sunulacak

Depremde ağı hasar aldığı için yıkılan 75. Yıl Sanat Galerisi'nin projenin aslına uygun olarak yeniden hayata geçirileceği bildirildi.

Mülkiyeti Adana Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan, Tescilli Kültür Varlığı 75.yıl Sanat Galerisi , ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar görmüş olup, yapıya yönelik Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nce hazırlanan hasar tespit raporu doğrultusunda 23.01.2023 tarih ve 15758 sayılı Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile Adana Büyükşehir Belediyesi'nce rekontstrüksiyon projesi hazırlama aşamasında olan yapının mail-i inhidam (Yıkılmaya meyilli, yıkılmaya uygun)  durumu oluşturduğundan ve bu nedenle tehlike arz eden yapı haline geldiğinden yıkılmasına karar verilmiştir. Yapı zemin etüdü ve rekontstrüksiyon projesinin hazırlanması sonucunda yeniden Adana Büyükşehir Belediyesi'nce rekontstrüksiyon uygulaması yapılarak, yeniden kent hizmetine sunulacaktır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nin konuyla ilgili kararlarında şu ibarelere yer verildi: 

"Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 21.04.2009 gün ve 4887 sayılı kararı ile tescil edilen, 2. Grup Tescilli Taşınmaz Kültür Varlığı 75. Yıl Sanat Galerisi'nin mevcut taşıyıcı sisteminin değerlendirilmesine yönelik İTÜ Afet Yönetim Enstitüsü Müdürlüğü'nce hazırlanan teknik raporun, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanının 27.03.2023 gün ve 1967803 sayılı dosya incelenmesinin ardından yapılan görüşmeler sonucunda  İTÜ Afet Yönetim Enstitüsü Müdürlüğü'nce hazırlanan teknik raporda kültür varlığının 06.02.2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremde hasar gördüğü, betonarme kolon ve döşemelerdeki demir donatılarının korozyon nedeniyle deforme olduğu, mevcut restorasyon projesi ve güçlendirme ile kullanılabilir hale gelemeyeceği anlaşıldığından çevreye daha fazla zarar vermesinin engellenebilmesi için KUDEB denetiminde yıkılmasına, rekonstrüksiyon projelerinin hazırlanarak kurulumuza sunulmasına bu aşamada can ve mal kaybına sebebiyet verilmemesi için KUDEB denetiminde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasına... karar verildi."

Bu karar gereğince yıkım yapıldığı, hazırlanan projenin aslına uygun olarak hayata geçirileceği ve yapının Adanalılara hizmet vereceği açıklandı.

KÜLTÜR SANAT Haberleri

Taçlı Yazıcıoğlu'ndan 'bir Adana hikayesi': İncirlik Yazı
Doç. Kalay’dan “Mabed” sergisi
Zeydan Karalar; Konya’da bulunan günlüğü Adana’ya getirmek ve yayınlamak için çalışmalara başladık
Konya’da Adana ile ilgili kritik keşif! Hurda deposundan tarih çıktı
Ertuğrul Özkök: Hangisi daha kalabalıktı, ‘Ferdi Baba’cılar mı, ‘Orhan Abi’ciler mi?