İMO Adana Şubesi Başkanı Hıdır Çak: Deprem bölgesinde konutlarının sadece yüzde 12’si tamamlanabildi

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Marmara depreminin yıldönümünde yaptığı açıklamada riskli binalara ve deprem konutlarına dikkat çekti. Şube başkanı Hıdır Çak, "Deprem bölgesinde konutlarının sadece yüzde 12’si tamamlanabildi" dedi.

 İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, 17 Ağustos 1999'daki Büyük Marmara Depreminin 25'inci yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı. İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, çeyrek asır önce meydana gelen Büyük Marmara Depreminin, Türkiye'yi derinden etkileyen bir deprem olduğunu hatırlattı.

Depremlere hazırlık çalışmalarının başında yapı stokunun iyileştirilmesinin geldiğini vurgulayan Çak, Türkiye'de yapı stoğunun ve bunların ne kadarının riskli olduğunun bile tam olarak bilinmediğini dile getirdi.

Çak, "Ülkemizdeki 20 milyon civarındaki yapı stokunun 6-7 milyon civarında olan kısmı riskli yapı statüsündedir. TBMM'de kurulan Araştırma Komisyonunun 6 Şubat Depremlerine ilişkin hazırladığı Mayıs 2023 tarihli raporuna göre son 11 yıl içerisinde ülke genelinde 238 bin civarında riskli yapının kentsel dönüşüm uygulanarak yenilenmesi sağlanmıştır. Telaffuz edilen riskli yapı tahminlerinin yanında, 238 bin oldukça yetersiz kalmıştır” dedi.

'SÖZ VERİLEN 319 BİN KALICI KONUTUN 38 BİNİ YAPILABİLDİ'

6 Şubat 2023'te meydana gelen ve 11 ili vuran Maraş merkezli depremlerin ardından kalıcı konutların tamamlanamadığına dikkat çeken Çak, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart 2023’te yaptığı açıklamada 319 bini bir yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konutun depremzedelere teslim edileceğini duyurmuştur. Oysa Temmuz 2024 itibariyle TOKİ’nin verilerine göre 11 ilde projesi yüzde 90’ın üzerinde tamamlanmış olan konut sayısı yalnızca 38 bin 229’dur. Yani bir yılda tamamlanacağı iddia edilen 319 bin konutun ancak yüzde 12’si tamamlanma aşamasına gelmiştir” diye konuştu.

'KAYBEDECEK TEK BİR GÜNÜMÜZ BİLE YOK'

"Marmara Depreminin üzerinden geçen 25 yılda alınmayan tedbirlerin bedelini son olarak yaşadığımız 6 Şubat Depremlerinde acı bir şekilde ödedik" diyen Çak, şunları söyledi:

"Ne yazık ki bu son felaket de şimdiden gündemden çıkmış görünmektedir. Oysa önlem almak için kaybedilecek tek bir günümüz bile yoktur. Depremin 25'inci yılında hayatını kaybeden yurttaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, Odamızın yapı stokunun tespiti, yapı üretimi, denetimi, kentsel dönüşüm ve mühendislik hizmetlerinin belgelendirilmesi konuları başta olmak üzere çözüm önerilerinin bir an önce hayata geçirilmesi ve meslek odalarının bu sürece dahil edilmesi gerektiğini önemle vurguluyoruz." 

GÜNDEM Haberleri

O duvarda, o yazı artık yok!
Önlisans Sosyal Güvenlik Mezunları atama bekliyor
Adana'da ekmeğe zam geliyor!
Adana'da İlkokul duvarına yazılan yazı pes dedirtti!
Adana’da 5 Kişiyi Öldüren Polis Memurunun Çocukları Devlet Himayesine Alındı