Türkiye’nin Bölgesinde 2. Edebiyat Atölyeleri etkinliğinin sonuçlanması üzerine, İLESAM'ın Adana Temsilcisi Remzi Yıldırım ile görüştüm.
*
Değerli dostum Remzi Yıldırım'dan bir davet alınca, bazı dostlarımızı nasıl ihmal ettiğimiz gerçeğiyle yüzleşip utandım. İLESAM Adana İl Temsilcisi olan Remzi Yıldırım’ı, Vali yardımcısı Şükrü çakır beyefendi vasıtasıyla tanımıştım. Bir kaç kez ziyaretine gidip kısa da olsa sohbetlerimiz oldu. Bu sohbetlere Dr. Ömer Uluçay’ın da katılmış olması ayrı bir güzellik katmıştı.
Bize bu güzellikleri armağan eden hayat, yine bu güzellikleri ihmal ederek kaybettiriyor...
KİTAP SOLUYAN YAZAR: REMZİ YILDIRM
Remzi Yıldırım tuğlaları kitap olan bir mekânda yaşıyor. Onu görmek için, kitaplardan oluşmuş dehlizi geçmeniz lazım. Hayatını yazmaya adamışlar arasında kendine küçük bir sandalye ve çay bardağını koyacak bir sehpa bulmuş olan Yıldırım, zannedersem kitap soluyarak hayatta kalıyordu.
7 BÖLGE 7 İL
Hiç eksilmeyen saygısı ile karşıladı beni. Çay faslından sonra, Türkiye'nin 7 Bölgesi'nde 2. Edebiyat Atölyeleri etkinliği sonuçlandığını söyledi. Bunun ne anlama geldiğini sordum.
"İLESAM'I biliyorsunuz, açılımı; İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği. Ben bu kuruluşun Adana İl Temsilcisiyim. Kurum olarak geliştirdiğimiz ve bu yıl 2.sini gerçekleştireceğimiz bir proje var: Türkiye’nin Bölgesinde Edebiyat Atölyesi Projesi. Projeyi Kültür ve Tuzizm Bakanlığı desteklemektedir..."
"Amacı?"
"Sadece lisede okuyan öğrencilerimizi kapsayan, kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımı arttırmayı amaçlayan, edebi anlamda eser üretecek gençlere yönelik olarak onlara yazmayı düşündükleri eser noktasında destekleme ve geliştirmeyi amaçlamaktayız..."
"Nasıl bir çalışma yaptınız?"
"Şöyle bir yöntem uyguladık; bu amacımızı gerçekleştirmek için, Türkiye'nin 7 bölgesinde pilot iller tespit ettik. Bu dönem tespit ettiğimiz iller; Gaziantep, Erzincan, Tokat, Ankara, Adana, Kütahya ve Kırklareli'dir. Bu illerde İLESAM olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkıları ile açtığımız Edebiyat Atölyelerinde sanat, edebiyat ve yazarlık konularında, Türk gençlerinin doğuştan getirdikleri yazı yazma, ifadeye dönüştürme kabiliyetlerini dil ve edebiyat biliminin verileriyle ve tecrübeli hocalarımızın kılavuzluğunda geliştirmeyi, onları doğruya yönlendirmeyi amaçlıyoruz.
"Bir anlamda yazar mı yetiştiriyorsunuz?"
"Yazar yetiştirmek iddialı bir saptama, biz daha çok içinde yazma hevesi ve merakı olan gençleri, bilgilendirmeyi hedefledik. Bu sanatlara meyletmiş insanların önünü açmayı düşünüyoruz. Kendilerinde var olan yetenekleri ortaya çıkarmak için cesaretlendiriyoruz.."
"Adana'da bu işi nasıl yaptınız?"
"Yöntemimiz şu oldu, Adana'da tanınmış, şair, yazar ve akademisyenler tarafından ücretsiz olarak verilecek bilgilendirme ve atölye dersleri ile gençlerimiz arasından edebiyat alanında yeni kalemler yetiştirmeyi öncelikli hedef gördük. Milli Eğitim Müdürlükleri vasıtasıyla öğrencilerimize duyuru yaptık. Başvuru yapanlardan bir liste oluşturuldu. Ardından Meryem Abdürrahim Gizer Ortaöğretim okulunda 3 ay süreli derslere başladık. Derslere 25 öğrenci katıldı."
"Bu dersleri veren Adanalı gönüllüler kimlerdi?"
"Kamuoyunun yakından tanıdığı yazarlardan Dr. Ömer Uluçay, Ahmet Kaytancı, Müştebey Çelik, Fuat Duymaz, Prof. Dr. Nurullah Çetin (Ankara Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Bölüm Başkanı), Murat Altınkaynak, Gurbet Durmaz, Mahmut Özkoca, Mustafa Naci Özer, Selahattin Şahin, Mehmet Kılınç, Yüksel Mert, Rabia Semra Yücel, Hülya Çapar ile İLESAM Genel Başkanımız Mehmet Nuri Parmaksız ile ben de Yazar ve İl Temsilcisi sıfatıyla da şahsım eğitim verdik..."
"Şimdi?"
"Şimdi bu etkinlikler sonuçlandı. 26 Ocak 2020 Pazar günü Saat 15.00'te, Türkmenbaşı Bulvarı'nda Dörtler Sanat Merkezi'nde bir araya geleceğiz. Hem eğitimlerini tamamlamış olanlara katılım belgelerini hem de bu etkinliğe destek vermiş olanlara teşekkür belgelerini vereceğiz.
Özellikle, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile Kültür Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz. Ayrıca, Bize salonlarını tahsis eden Abdürrahim Gizer Ortaöğretim Okul Müdürlüğü ile yine Merkezinde bizleri konuk eden Dörtler Sanat Merkezi’ne şahsım ve İLESAM adına teşekkür ederim..."
Sayın Remzi Yıldırım'a bir okuyucu olarak Adana'nın kültür yaşamına katkılarından dolayı teşekkür ederim.