"İktidar, SGK'deki Yolsuzluğun Araştırılmasını İstemedi"

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, SGK’deki 1 milyar TL yolsuzlukla ilgili partisi adına söz alan ancak Genel Kurul kürsüsünde yolsuzlukla ilgili tek kelime etmeyen AKP Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu’na tepki gösterdi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Plan Bütçede yolsuzluk yapıldığını ifade etti ve bu rakamın da 1 milyar olduğunu söyledi ama hatip tek kelime etmedi yolsuzlukla ilgili. Görevini yapmadı” dedi. Bulut, iktidar milletvekillerine de “Bu araştırma önergesine ‘evet’ demezsiniz, bu hırsızlıkta, bu yolsuzlukta sizlerin de payı olacaktır” ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulu’nda, CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ve 20 milletvekilinin imzasıyla SGK’deki yolsuzların önüne geçilmesi ve gelir-gider adaletsizliğinin nedenleri için verdiği Meclis Araştırma Önergesi’nin gündeme alınması önerisi görüşüldü. CHP adına söz alan Bulut, “2018 yılında bu ülkenin başına bela edilen partili cumhurbaşkanlığı sistemi ülkede ekonomiyi çökertti, siyasi bir buhrana neden oldu. Bugün de onun etkilerini yaşıyoruz. AKP, iktidara geldiği dönemde 3Y'yle mücadelesini hep dile getirdi. Bugün ise bu "3Y" diye bahsedilen yoksulluk halka tam anlamıyla kader oldu. Yasaklara baktığımızda, muhalefet yasaklarla esir edildi. İktidar yolsuzluğu da zimmetine aldı” dedi. 

BAKANLAR HESAP VERMİYOR
Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminde, denge ve denetimin kalmadığını kaydeden Bulut, şunları söyledi: “İktidar yanlılarına yani bakanına, yürütmeye, yürütmenin başındaki cumhurbaşkanına sadece sorumluluğu sandıkta. Bakanlara yetki verilmiş ama sorumluluk verilmemiş. Bu cezasızlık ve sorumsuzluk ülkede, özellikle Sayıştay raporlarında çıkan usulsüzlük noktasında, herhangi bir işlem yapılmamasına sebep olmuştur.  Soruşturması bitmemiş belediye başkanları bile görevden alınırken ya da sadece "ahmak" lafından dolayı iki yıl ceza verilirken Sayıştay raporlarına göre ceza alması gereken iktidar yanlılarına tek bir ceza dahi verilmedi.” 
Sosyal Güvenlik Kurumunun diğer kurumlardan farklı bir tarafının olduğunu belirten Bulut, sözlerine şöyle devam etti:
SGK emekçilerin alın terinden kesilen primlerle bütçesini oluşturuyor. Bu bütçe iş kazalarında, iş cinayetlerinde en çok cinayete uğrayan kesim olan madenciler- tersane işçileri, mesai kavramının olmadığı çağrı merkezi çalışanlarının alın teriyle oluşturuluyor.  SGK'deki yolsuzluk geçen yıl Eylül ayında bir gazete haberiyle çıktı;  SGK Başkanının ve üst düzey bürokratların bu soruşturmanın içerisinde olduğu söylenildi. Biz de soru önergesiyle bu durumun ne olduğunu öğrenmek istedik ancak cevap verilmedi, ta ki 2021 bütçe görüşmesine kadar. Bütçe görüşmesinde ilk defa bir Bakan yolsuzluğun olduğunu ifade etti ve en kısa sürede kamuoyuna açıklayacağını ifade etti. On bir ay geçmesine rağmen herhangi bir açıklama yapmadığı için ikinci soru önergesini verdik. Bu defa da Bakan yine Plan ve Bütçe Komisyonunda "Ben, gereken işlemleri yaptım, bunu, bu soruşturma dosyasını savcılığa verdim." dedi. E, peki, bu sorumluluk sizden kalkmış mı oluyor? 

YOLSUZLUK 4 KATRİLYON LİRA
Bu soruşturma içerisinde çok ciddi suçlamalar var: Birinci suçlama bu SGK dosyasının içerisinde İçişleri Bakanının kuzeninin ortak olduğu şirketin yolsuzlukta önemli bir yer edindiği. İkincisi de dönemin Çalışma Bakan yardımcısının yeğenini bu dosyanın içerisinde yer aldığı.  Görevden alınan SGK Başkan Vekili İsmail Yılmaz, kamuoyuna yaptığı açıklamada aslında bu yolsuzlukların üzerine kendisinin gittiğini ancak görevden alındığını ifade etti. Bu kadar çok suiistimalin ve bu kadar çok şaibenin olduğu bir yerde bir milletvekili olarak Sayıştay’ın denetleme görevini yapmadığı SGK'nın bu yaşananlara ilişkin hem masumiyet karinesini anlamak açısından hem de bu yolsuzluğu kamuoyuna açıklamak açısından bir soru önergesi daha verdik, yine cevap vermediler. Ancak bu SGK kime cevap verdi biliyor musunuz? Yandaş bir gazeteciye. Bir kurum yetkilisi şöyle demiş: "Oradaki yolsuzluk 1 milyar değil, 4 milyar çünkü o tarihte baktığımızda rakamların 200 ila 250 milyon dolar arasında olduğunu yani bize 1 milyar denilen soruşturma dosyasının aslında 4 milyar TL'ye yani eski rakamla söyleyeyim: 4 katrilyona kadar çıktığını ifade etti.  Bize cevap vermeyenler, gazeteye yaptığı açıklamada "Keşke bu iddiayı ortaya atanlar 4.500 sayfalık raporu okusa." diye, âdeta dalga geçer gibi açıklamada bulunuyor. 

YOLSUZLUKTA SİZİN DE PAYINIZ OLACAK
Sayın milletvekilleri, burada, bizim sorguladığımız bu yolsuzluk dosyasındaki parada sizin de emeğiniz var, sizin de katkınız var çünkü işçilerin verdiği primler kadar buradaki milletvekillerinin de burada prim ödemişliği var. O yüzden de kendi denetleme yetkisini yandaş gazetecilere devreden, soru önergelerine cevap vermeyen; böylesi bir yolsuzluk soruşturmasında bu Meclisin görev alması lazım. Eğer şayet, bu soruşturma dosyasına; sizler araştırma önergesine "evet" demezsiniz, bu hırsızlıkta, bu yolsuzlukta sizlerin de payı olacaktır.”

AKP’Lİ VEKİLE TEPKİ
Bulut, SGK’deki 1 milyar TL yolsuzlukla ilgili partisi adına söz alan ancak Genel Kurul kürsüsünde yolsuzlukla ilgili tek kelime etmeyen AKP Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu’na da tepki gösterdi. Bulut, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Plan Bütçede yolsuzluk yapıldığını ifade etti ve bu rakamın da 1 milyar olduğunu söyledi ama hatip tek kelime etmedi yolsuzlukla ilgili. Görevini yapmadı” dedi. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki yolsuzlukların önüne geçilmesi ve gelir-gider adaletsizliğinin nedenlerinin TBMM tarafından araştırılması önergesi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

SİYASET Haberleri

AK Parti Sözcüsü Çelik: “Yan hakem kırmızı kart gösteremez”
Mustafa Sarıgeçili: ''Şimdi Dinlenme ve İkinci Döneme Hazırlanma Zamanı''
Erdoğan’dan muhalefete ‘Kırmızı kartlardan puzzle yapın’ tepkisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bunlar kırmızı karttan kurtulamadı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Adana ve Mersin’e geliyor