"Hediyenizi şehrinizden alın zamanınızı ibadete harcayın"

Hac ve umre için Türkiye'den giden vatandaşlar her yıl Suudi Arabistan'a milyarlarca lira kazandırıyor.

Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, Türkiye'den hac ve umreye giden vatandaşların yanlarında getirecekleri hediyeler için her yıl milyarlarca lira değerindeki milli serveti Suudi Arabistan'da bıraktıklarını söyledi. Toplumsal farkındalık oluşturmak için vatandaşlara çağrı yapan Başkan Sözütek, hac ve umre dönüşü dağıtacakları hediyeleri kendi şehirlerinden almalarını istedi.

 Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek ve Adana İyilik Hareketi Başkanı Bekir Fevzi Yıldırım, hac ve umre için her yıl Suudi Arabistan'da harcanan milyarlarca lira değerindeki milli servetin yurt içinde kalması için örnek bir kampanya başlattı. Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, Başkanvekili Mustafa Göktaş ve Bekir Fevzi Yıldırım'la birlikte toplumsal duyarlılık oluşturmak için, 'Hediyenizi şehrinizden alın, zamanınızı ibadete harcayın' sloganı hayata geçirilen kampanyanın startını, hacı malzemesi satışı yapan esnafı ziyaret ederek verdi.

Türkiye'ye örnek olacak kampanyayla ilgili açıklamalarda bulunan Birlik Başkanı Nihat Sözütek, amaçlarının milli servetin yurt dışına çıkışını önleyerek, hem ülke ekonomisi hem kent ekonomisi ve hem de vatandaşın kazanmasına öncülük etmek olduğunu dile getirdi.

"MİLLİ SERVET YURT DIŞINA ÇIKIYOR"

Hac döneminde Türkiye genelinde 100 binin üzerinde hacı adayının Suudi Arabistan'a gittiğine dikkati çeken Başkan Sözütek, "Hac görevini ifa etmek için kutsal topraklara giden vatandaşlarımızın dönüşlerinde getirecekleri hediyeler için neredeyse bir servet harcanıyor. Sadece hac döneminde değil, yıl içerisinde de umre için Suudi Arabistan'a giden yüz binlerce vatandaşımızın yaptığı harcama sonucu, milyarlarca lira değerindeki milli servet ülke dışına çıkıyor" dedi.

Ülke ekonomisinde yaşanan olumsuz tabloya dikkat çeken Başkan Sözütek şunları söyledi;

"Biz istiyoruz ki bu milli servet ülkemizde kalsın. Bunun için de hac ve umreye gidecek vatandaşlarımızdan dönüşte dağıtacakları seccade, tespih, takke, yüzük gibi hediyeleri kendi şehirlerinde bulunan esnaftan almalarını istiyoruz. Bu sayede hem ülke ekonomisine katkıda bulunmuş olurlar hem de alışveriş için harcayacakları zamanı ibadete ayırarak oraya gitme amaçlarına uygun davranmış olurlar."

"ALIŞVERİŞ YERİNE İBADET YAPILSIN"

Adana İyilik Hareketi Başkanı Bekir Fevzi Yıldırım da, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile birlikte başlattıkları kampanya ile topluma öncülük etmek istediklerini dile getirdi. Kampanyanın tüm Türkiye'ye örnek olmasını temenni eden Yıldırım,  "İnanıyorum ki bugün burada başlattığımız bu kampanya kısa sürede tüm ülkeye yayılacak ve toplumun tamamında kabul görecektir. Çünkü bu kampanya hem vatandaşın hem de ülkemizin çıkarlarını korumaya yönelik bir girişimdir" dedi.

Kampanyayı hayata geçirirken hem israfı önlemek hem de hac ve umre ibadetlerinin aslına uygun yapılması bilincini yerleştirmek olduğunun altını çizen Yıldırım, "İbadetinizi yapmak için mübarek bir beldeye gidiyorsunuz, ancak ibadete ayıracağınız zamanı dönüşte dağıtacağınız hediyeleri almak için harcıyorsunuz. Ama, hediyelik eşyaları kendi şehrinizden alırsanız hem tasarruf etmiş olursunuz hem ülke ekonomisini kalkındırmış olursunuz hem de zamanınızı ibadet ederek geçirmiş olursunuz" şeklinde konuştu.

Fidan Hacı Malzemeleri sahibi Nuri Bozdoğan ve Şahin Hacı Malzemeleri sahibi Ahmet Şahin de kampanyayı desteklediklerini dile getirerek Başkan Sözütek ve Bekir Fevzi Yıldırım'a duyarlılıklarından ötürü teşekkür etti.

Büyük Postane civarında yaklaşık 40 yıldır esnaflık yapan Nuri Bozdoğan, hacı adayları ve umreye giden vatandaşların getirdikleri hediyelik eşyaların büyük bir çoğunluğunun Türkiye'de üretilerek Suudi Arabistan'a ithal edildiğini söyledi. Bozdoğan, "Aynı ürün burada hem daha ucuz hem daha kaliteli. Ancak toplum genelinde manevi bir anlam yüklendiği için hediyelik eşyalar genelde oradan alınıyor. Tabi bu yanlış bir algı. Bu algının aşılması lazım. Oradaki tespih ve seccade ile buradaki arasında manen hiçbir fark yok, madden ise burası daha uygun. Hacı adayları ve umreye giden vatandaşlarımız hediyelik eşyalarını kendi memleketlerinden alırsa hem orada ibadetlerini tam yapmanın manevi huzurunu hem de ülke ekonomisine katkı sunmanın hazzını yaşamış olurlar" diye konuştu.

30 yılı aşkın bir süredir hizmet veren Şahin Hacı Malzemeleri Sahibi Ahmet Şahin ise hac ve umre için gidenlerin Suudi Arabistan'da harcadıkları milyarlarca liranın Türkiye için büyük kayıp olduğuna dikkati çekti. Şahin, "Bir hacı adayı aldığı hediyelik eşyalar için ortalama bin TL harcıyor. Genele vurduğumuzda Türkiye'den gidenlerin Suudi Arabistan'da harcadığı para milyarlarca lirayı buluyor. Üstelik aldıkları ürünlerin büyük bir kısmı Türk Malı. Bu nedenle hac ve umre için Suudi Arabistan'a giden vatandaşlarımızdan hediyelik eşyaları kendi şehirlerinden almalarını istiyor, kampanyayı sonuna kadar destekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

GÜNDEM Haberleri

Kozan'da teknolojik budama dönemi başladı
Büyükşehir'den önemli duyuru
Galatasaray'a Ali Sabancı çağrısı: "Rahatsız eder..."
Adana Demirspor - Fenerbahçe maçının yabancı VAR hakemi belli oldu
Jandarma bir araçta 6 silah ele geçirdi