Halka Açık Üniversite: ÇÜTAM

"Yeni yüzyıl, bilgiye sahip olanların güçlü olacağı bir yüzyıl olacaktır." - Prof. Dr. A. Deniz Abik

Kısa adı ÇÜTAM olan “Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları merkezi”, har hafta Çarşamba günü Kısacıkzade Konağı’nda bir konferans düzenler.

Arkadaşlarımın zaman zaman davet edip içtenlikle önermelerine karşın, bir türlü gidip dinleme olanağın olmadı.

Bu kez değerli dostum Sabri Gül beyefendi ile kitapların basıldığı matbaaya gittik. Dönerken direksiyonu çevirdi ve Kendimi Kısacıkoğlu Konağı’nın önünde buldum:

“ÇÜTAM’ın açılış konferansı” dedi.

Ve böyle başladı ÇÜTAM’ın açtığı kültür penceresinde yolculuğum.

Konuşmacı Toros Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğurcan AKYÜZ

Konu: “Sanat, Teknoloji ve Modernite…”

 

Uğurcan Hocamız, sanat kavramını tanımlayarak konuşmasına başladı. Dinleyenlerin hemen hemen yarısı akademik kariyeri olanlar diğerleri de konuya merak ve ilgi duyanlardan oluşmaktaydı.

“Sanat, en genel anlatımıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi ve uygulanmasıdır” dedi…

Konuyu ikinci bölümde açmak üzere burada kapatıyorum…

Çünkü, Kısacıkzade Konağı’nda her hafta konferans düzenleyen ÇÜTAM’ı tanıtmadan konferanslardan söz etmek eksik olacak görüşündeyim.

TÜRKOLOJİ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

ÇÜ Türkoloji Araştırma Merkezi (ÇÜTAM)’ın müdürlüğünü yapan Prof. Dr. A. Deniz Atik, kuruluşun amacını şöyle açıklamaktadır.

Merkezimiz Türk edebiyatı, Türk dili, lehçeleri ve ağızları, Türk Cumhuriyetleri ve Toplulukları, Türk tarihi, Türk sanatı, halk kültürü alanlarında araştırma ve uygulama çalışmalarını planlamak, koordine etmek ve yürütmek üzere kurulmuştur.” (1)

Merkezimizin, Üniversitemizde yıllardır yapılan araştırmalarla öğrencilerimizi ve kamuoyunu bilgilendirmek, Üniversitemizde yapılan çalışmaları duyurmak amacıyla aşağıda sıralanan konu başlıklarında oluşturulan veri tabanının zenginleştirilip yayınlanarak bilgi paylaşımı amaçlanmaktadır:
1. Türk Edebiyatı
2. Türk Dili
3. Türk Sanatı
4. Halk Kültürü
5. Türk Tarihi
6. Türk Cumhuriyetleri ve Toplulukları
7. Çukurova Bölgesi Dil ve Edebiyat ve Halk Kültürü Araştırmaları… (1)

 

AMAÇ VE ÇALIŞMA YÖNTEMİ

Kurum Müdürlüğü görevini yapan hocamız Prof. Dr. A.Deniz Abik, kurumun varoluş nedeni ve çalışma şeklini şöyle ifade etmektedir:

“Değerli araştırmacılar, 
Son 20 yıla damgasını vuran bilgi teknolojileri ve bilişim çalışmaları, toplumsal yaşamı ve düşünüş biçimlerini de etkilemiş, bilgiye hemen her yerden erişim çok hızlı ve kolay bir duruma gelmiştir. Diğer bilim alanlarında olduğu gibi Türk dili edebiyatı, tarihi, sanatı ile ilgili araştırma konularında üretilen bilginin de internet adı verilen genel bir bilgilenme ve iletişim ortamında sunulması büyük önem kazanmıştır. İnternet, tek yanlı olarak bilgi sunumunun yanında, bilginin üretim sürecinde de rol oynamaktadır.

 

İNTERNET SİTESİ

Yeni yüzyıl, bilgiye sahip olanların güçlü olacağı bir yüzyıl olacaktır. Bilgi sahibi olmak, bilgiye hızlı ve seri şekilde ulaşabilmek, bilgi üretebilmek ve ürettiği bilgiyi hakim kılabilmek, yeni yüzyılın başlıca aktörlerinin belirleyici nitelikleri olacaktır.

Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi web sitemizde (www.turkoloji.cu.edu.tr) Türk dili, edebiyatı, tarihi, sanatı, dilbilim, halkbilim vb. konularında makale ve bildiri yayınlama ve bu yayınları bir veritabanı çerçevesinde oluşturma çalışmalarımız devam etmektedir. Merkezimiz web sitesi, yukarıdaki konularla ilgili olarak internette herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir yayın, kaynakça vb. bir internet başvuru kaynağı olma yolunda ilerlemektedir. Sitemizde makale arama, sorgulama ve bu sürece bağlı sonuçların gösterimi çalışmaları da bir yandan yürütülmektedir.

Bu bağlamda, internette Türk dili, edebiyatı, tarihi, sanatı kısacası Türk kültürünün tanıtılması ve yayılması amacıyla web sitemiz (http://turkoloji.cu.edu.tr) yayınını sürdürmektedir. Ayrıca, Halk Kültürü Müzesi oluşturma çalışmalarımızda sürmekte olup şu ana kadar 1500’den fazla müze objesi derlenmiştir.

 

DERGİ ÇALIŞMALARI
İnternette Türkçe akademik içeriğin artırılması için çalışmalarımız sürmektedir. Sitemizde yayımlanmak üzere, "hakemli dergi"lerde yayımlanmış makalelerinizi, bildirilerinizi bekliyoruz. Alanla ilgili kitap tanıtımları da sitemizde yayımlanmaktadır.

Merkezimiz web sitesinde yayımlanan ya da bağlantı verilen makale ve bildirilerin sorumluluğu yayımcıya ve yazarına aittir.

Bu kapsamda,  yayımlanmasını istediğiniz makalelerinizi sitemizde yayımlanmak üzere Prof. Dr. A. Deniz Abik ve cutam2017@gmail.com adresine iletebilirsiniz. Sitemizde yer alacak yayımlanmış yazıların künyelerinin belirtilmesi de önem taşımaktadır.(1)

Kurumun etkinlik takvimi, yayınlanan makale ve dergilerin içerikleri bu bu bilgilerin alıntılandığı sitede vardır.”

Bu bilgiler, ÇÜTAM’ın resmi sitesinden alınmış olup,ara başlıklar tarafımdan verilmiştir.  

Siteyi incelemenizi tavsiye ederim.

Bu açıklamayı yaptıktan sonra, artık ÇÜTAM Konferanslarına geçebiliriz.  

Küçüksaat haber sitesi olarak, her hafta konferansı izleyip sizlerle paylaşmayı planlıyoruz.

Fotoğraflar, Ahmet Akbaş ve Mustafa Emen tarafından bana ulaştırılmıştır. Kendilerine teşekkür ederim. Ayrıca kurumun fecebook sayfasından yararlandım.

SİYASET Haberleri

Chp Adana’da Ayağa Kalktı
Adana Barosu da imza koydu
İçişleri Bakanlığı duyurdu: Esenyurt Belediyesi'ne kayyum atandı!
Bulut: İktidar, belediyelerimizi tahakküm altına almaya çalışıyor
Başkan Tanburoğlu: "Cumhuriyet Bir Yaşam Biçimidir"