"Haberleşme şirketlerinden geçiş hakkı ücretini neden almadın?"

İlçe belediyelerini para probleminden kurtaracak olan gelir kalem, Sayıştay’ın raporuna yansıdı

Türkiye’de Belediyelerle alakalı Sayıştay raporları konuşulurken, Sayıştay Adana’da büyükşehir ve Seyhan Belediyesi’nin raporunu açıkladı.

Seyhan Belediyesi ile alakalı rapor sunan Sayıştay denetçileri, bulgu listesine 24 maddeden oluşan eleştiri ve tavsiyelerini sıraladı. Bulgu listesi teknik ve usul hatalarıyla oluşurken, bazı maddeler dikkat çekti. Dokuzuncu maddede yer alan “Elektronik haberleşme Altyapı ve şebekelerinden alınması gereken geçiş hakkı ücretlerinin alınmaması “ ibaresi tüm dikkatleri Seyhan Belediyesi başta olmak üzere diğer ilçe belediyelere de çekti. Özellikle bu kalemin, ilçe belediyelerini ekonomik olarak rahatlatacağı bilgisi elimize ulaşırken, ilçe belediyelerinin ilgili şirketlerden talepte bulunmayıp tahsilata gitmemesi denetçilerin büyütecine takıldı.

Sayıştay denetçileri, raporun giriş kısmında “Belediyenin, mülkiyeti kendine ait veya kamunun ortak kullanımında olan taşınmazların altından, üstünden veya üzerinden geçirilen kablo ve benzeri gereçler için belirlediği ücret tarifesini uygulamadığı ve bununla ilgili takip ve tahsilat yapmadığı görülmüştür.” tespitine yer verdi.

Devamında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 27.12.2012 tarih ve 28510 sayılı genelgenin yayınlandığını, bu genelgenin 01.01.2014 tarihinden itibaren geçerli olduğuna vurgu yapan Sayıştay denetçileri Seyhan Belediyesi’ni gelir kaybına uğramaması için, Adana Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME) tarafından gerekli yazışmaların yapılarak 31.12.2019 tarihine kadar geriye dönük tahsilatların yapılmasını istedi.

Yönetmeliğin 9. Maddesine de vurgu yapan Sayıştay denetçileri, geçiş hakkı ücret tarifesine uyulmasını, belediyenin sorumluluğundaki taşınmazlardan geçen kablo ve gereçlerin tespitinin yapılarak işlemlerin tamamlanmasını belirtti.

Sayıştay raporunun ek izleme bölümüne, geçmiş senelerde yapılan denetimlerin ne aşamada olduğunu belirten bir çizelge de koyarak, raporların geçmişe dönük takibinin yapıldığını da belediyeye hissettirdi.

2016’da yapılan uyarının yerine getirilmediği görülen ek incelemede şu ayrıntı dikkat çekti:

Sayıştay’ın Ulaştırma Bakanlığı’nın genelgesine atıfta bulunarak yaptığı bu uyarı, aslında çok büyük ekonomik sıkıntı çeken ilçe belediyelerini gelir bolluğuna kavuşturacak bir tavsiye. Zira cep telefonu ve internet aboneliğinin neredeyse tüm bireyleri kapsadığı bir dönemde, büyük telekomünikasyon şirketlerinin belediyelere ödeyeceği devasa rakamlar şimdiye kadar neden tahsil edilmedi sorusuyla beraber, bundan sonra ilçe belediyelerinin ne tutum göstereceğini de merakla bekliyoruz.

GÜNDEM Haberleri

VAR kayıtları yayınlandı! Adana Demirspor-Fenerbahçe maçında ne konuşuldu?
Bolu'daki ateş Adana'ya düştü
Ferdi Tayfur Anma Gecesi ertelendi
Yangın faciası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan edildi
Adana'da ekmeğe gelen zam uygulamaya girdi