CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda arış gösteren kadına yönelik şiddeti, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Ömer Fethi Gürer’in istatistiki verilerden yola çıkılarak, şiddetin önlenmesine yönelik yapılan çalışmaları sorduğu önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Bakanlıklarında bu konuyla ilgili ayrıntılı veri bulunmadığını açıkladı.
Önerge sahibi Ömer Fethi Gürer ise “Doğru bir şekilde toplanan verilerden elde edilen istatistiki bilgiler göz önünde bulundurularak, ülkemizin kanayan yarası haline gelen kadına yönelik şiddet ve cinayet olayları azaltılabilir. Ancak Bakanlığın böyle bir niyeti olmadığı için istatistiki veri toplama zahmetine bile girmemiş” dedi.
11 YILDA 3 BİN 185 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir araştırmaya göre 2008- 2019 yılları arasında 3 bin 185 kadının cinayete kurban gittiği ülkemizde, her yıl artış gösteren kadına yönelik şiddet ve cinayet olaylarına dikkat çekmek amacıyla Adalet Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.
İSTATİSTİKİ ANALİZ YAPILIYOR MU?
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde , “2002 yılından günümüze dek mağdurun kadın, sanığın erkek olduğu, kadına yönelik şiddet içerikli davaların sayısı kaçtır?
Bu davaların kaç tanesinde iyi hal, haksız tahrik, saygın tutum gibi takdiri indirim sebepleri uygulanmıştır? Kaç tanesinde ağırlaştırıcı sebep uygulanmıştır? Uygulanan sebeplerin istatistiki analizi nedir?” şeklinde sorular yöneltti.
BAKAN GÜL: “BİZİM GÖREVİMİZ DEĞİL”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Bakanlıklarının görevleri arasında adli sicilin tutulmasıyla ilgili hizmetin yer almadığını belirtti.
BAKANLIKTA VERİ YOK
Adli istatistiklerin sanık ve suç esas alınarak derlendiğini anlatan Bakan Gül, “Müstakil düzenleme konusu veya suçun unsuru olmadığı sürece mağdurun cinsiyeti esas alınarak bilgi derlemesi yapılmadığından Bakanlığımızda soru önergesine konu edilen hususlarda ayrıntılı istatistikî veri bulunmamaktadır” dedi.
“BAKANLIĞIN TUTUMU, SORUNUN ÇÖZÜLME UMUDUNU AZALTIYOR”
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ülkemizde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin her geçen yıl artarken, bu artışın sebepleri ve çözüm yollarını ortaya koyabilecek istatistiki verilerin Adalet Bakanlığı’nda olmamasının, Türkiye’nin kanayan yarası olan bu sorunun çözülebileceğine dair umutları azalttığını söyledi.
İSTATİSTİK YOL GÖSTERİR
Doğru bir şekilde veri toplama ve verileri bilgiye dönüştürme bilimi olan istatistikin, pek çok alanda sebep-sonuç ilişkisine dair ipuçlarını ortaya koyabildiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kadına yönelik şiddet ve cinayet olayları neden artıyor? Ekonomik, sosyal, psikolojik ya da diğer hangi nedenler, çağdışı olan bu şiddete zemin hazırlıyor? Şiddet olaylarının artmasında, faillere verilen cezalar, caydırıcılıktan uzak mı? Kadın cinayetlerindeki iyi hal indirimlerinin, bu olayların artmasına katkısı var mıdır? Bu ve buna benzer pek çok soruya yanıt verebilecek olan istatistiki verilerin Adalet Bakanlığı’nca toplanmamış olması düşündürücüdür? Öyle anlaşılıyor ki, Adalet Bakanlığı veri toplama ve istatistiki sonuç elde etme zahmetine girmek istememiştir. Ancak bu kafayla, bu sorunları çözme imkanı yoktur” ifadelerini kullandı.
KADIN CİNAYETLERİ HER YIL KATLANARAK ARTIYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir araştırmaya göre, 2008’de 80 olan kadın cinayetlerinde, 2009’da 109, 2010’da 180, 2011’de 121, 2012’de 210, 2013’de 237, 214’de 294, 2015’de 303, 2016’da 328, 2017’de 409, 2018’de 440, 2019’da 474 olmak üzere 3 bin 185 kadının öldürüldüğü ortaya çıktı. Sadece bu yılın Temmuz ayında öldürülen kadın sayısı ise 36. Verilerden de anlaşıldığı üzere, kadın cinayetleri her geçen yıl artıyor. 2008’de 80 olan kadın cinayeti sayısı her yıl büyük oranda artarak, 2019’da 474’e yükselmiş” diye konuştu
Bİ ZAHMET SAYIN BAKAN…
“Kadına yönelik şiddet olaylarına dair istatistiki verilerin Adalet Bakanlığı tarafından toplanmayacaksa, bu işi kim yapacak?” diye soran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İstatistik bir bilim dalıdır. Elde edilen veriler yol gösterici, çözümleyici ve sorun çözücüdür. Adalet Bakanlığı şayet ülkemizde kadına yönelik şiddet olaylarının azalmasını istiyorsa, bu bilim dalından faydalanmak mecburiyetindedir” şeklinde konuştu.