Güney Rotary'den Sağlıklı Adım: "Meme Kanseri Erken Tanı"

"Kadının kendini tanıması, erken tanı için çok önemlidir."- Dr. Fatma Akdoğan

Cumhuriyetin 100’ncü yılı etkinlikleri kapsamında “Meme Kanseri merak Edilen Konular” semineri yapıldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire başkanlığı, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı ile Güney Rotary Kulübünün birlikte düzenlediği seminere Prof. Dr. Tamer Çolakoğlu konuşmacı olarak katılırken, moderatörlüğü Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Fatma Akdoğan yaptı.

ASKİ Atatürk Spor Salonu, Cumhuriyetin 100 ncü yılı nedeniyle bayraklar ve Atatürk’ün fotoğrafları ile donanmıştı.

Seminer konusu meme kanseri olunca, kadınlar salonu doldurmuştu.

Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın Daire Başkanı Ayten Dolançay, konuklarla tek tek ilgileniyordu. Sıcak ve samimi yaklaşımları kadınlar arasında saygı ve takdire neden oldu.

KARALAR: CHP CUMHURİYETİ KURAN PARTİDİR

Sunum başlamadan önce Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar teşrif etti. Katılımcılara tek tek “hoş geldiniz” dedi ve onların halini hatırını sordu. Katılımcıların Karalar’a ilgisi büyüktü. Daha sonra panelistlere “hoş geldiniz” diyen Karalar, onlarla uzun bir sohbete başladı.

Karalar özetle şunları söyledi: “CHP ve şahsım olarak, kadın, çocuk, sağlık ve eğitim gibi konular kırmızıçizgimizdir. Özellikle, kadın konusuna bakışımız, siyasetin değil, yaşam biçimimiz ve anlayışımızın sonudur. Herkes konuşurken kadınlara yönelik ayırımcılığa karşı olduğunu söyle ama biz, bunu söylemden çıkarıp pratik yaşama sundur. Kadın ve Aile İşleri daire başkanlığı oluşturduk ve bugün burada, kadınların sağlık sorunları ile ilgili bir seminerdeyiz…”

 

 Bir katılımcının, Cumhuriyet kutlamalarından duygulandığını söylemesi üzerine Sayın Karalar:

“Anma törenlerinde çok güzel duygular yaşandı. Milletimiz, Cumhuriyetin değerini fark ettiği mesajını vermiştir. Bir de bazı çevreler, hangi akla hizmetse Cumhuriyet ile CHP’yi karşı karşıya göstermeye çalışmaktadır. Bu parti Cumhuriyeti ilan eden, kuran partidir. CHP’nin kurduğu partiye CHP’nin sahip çıkmadığını düşünmek doğru değildir” dedi.

 

DOLANÇAY: KORUYUCU HEKİMLİK ÇOK ÖNEMLİDİR

Açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Ayten Dolançay: “Koruyucu hekimliğinin ve farkındalığın önemini vurgulayarak seminerin bir çok soruya cevap olması amacıyla düzenlendiğini ifade etti. .

PEKTAŞ: CUMHURİYETİ KURANLARI MİNNETLE ANIYORUM

“Cumhuriyet coşkusunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Adana Güney Rotary Kulüp Dönem başkanı Prof. Dr. Zafer Özgür Pektaş: “Adana ile gurur duyduk. Cumhuriyetimizi bize armağan eden, 17 yılını bizzat cephelerde savaşarak geçiren, o şartlarda Türk toplumunun daha ileriye gitmesi için bir çok çaba gösteren, kadınlara seçme ve seçilme hakkını 100 yıl öncesinden veren,’Türk kadını omuzlarda yükselmeye layıktır’ diyen Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bütün şehitlerimizi, rahmet, minnet ve şükranla anıyorum” dedi ve salonda bulunan kadınlar ayakta alkışladı.

Bundan sonra, Sayın Pektaş, Rotary Kulüpleri hakkında bilgi verdi ve: Bizleri sizlerle buluşturduğu için Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Kadın ve Aile Hizmetleri Daire başkanı Sayın Ayten Dolançay’a teşekkür ederim. Bu etkinliğin meme kanserinin erken tanısı konusunda çok faydalı olduğunu düşünüyorum.”

AKDOĞAN: “100 YIL ARTI BİRİNCİ GÜN… “

Seminerde Moderatör olan Dr. Fatma Akdoğan: Bugün Cumhuriyetin 100 yıl artı birini günündeyiz. Kadın sağlığına verilen önemi ve meme kanseri konusunda farkındalığı arttırmak için düzenlediğimiz seminere katılımınızdan çok mutlu olduk. Hoş geldiniz.

Toplumun yüzde ellisini kadınlar oluşturuyor. Meme kanseri kadınlar arasında en sık görülen kanser türüdür.

On yıl önce on kadından birinde görülen bu kanser türü şimdi sekiz kadından hatta altı kadında bir görülmeye başlamıştır. İlerleyen yaş ile birlikte sıklığı da artmaktadır. Çağımızın özelliği olarak yaşam süremiz de gittikçe artıyor. Eskiden 50- 60 yaş arasında kaybettiğimiz büyüklerimiz vardır, hatırlarsınız. Şimdilerde ortalama yaşam süresi seksenlere kadar ulaştı. Yani seksen yaşında olan bir kadının meme kanseri olma ihtimali on kadında bir değil artık… Gençken bu oran düşük, yaş ilerledikçe oran yükselmektedir. Gençken binde bir iken, otuzlu, kırklı yaşlarda onda bire düşüyor, elli ya da altmış yaşından sonra neredeyse yarı yarıya oluyor.

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİDİR

İnşallah bizlerde uzun yaşarsak, altmış, altmış yaşından sonra her iki üç kadından birinde meme kanseri görülecek diye düşünmek lazım. Bu konuda farkındalık çok önemli. Çünkü erken tanı çok önemli.

Erken tanı için kadının kendini tanıması çok önemlidir…”

Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Fatma Akdoğan konuşmasının bu bölümünde kadın maketi üzerinde meme kanseri tedavi yöntemi hakkında görsel bilgi sundu.

“Meme kanseri tanısı konusunda en önemli ilk basamak kendi kendini tedavi yöntemidir” diyen Dr. Akdoğan maket üzerinde kadınların kendilerini elleri ile nasıl kontrol edebileceklerini gösterdikten sonra: konu hakkında sayın Tamer hocamız daha aydınlatıcı bilgiler verecektir” diyerek sözü Tamer Hoca’ya bıraktı.

PROF DR.: ÇOLAKOĞLU:

Meme Cerrahi Genel Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Tamer Çolakoğlu, görsel sunum eşliğinde konuştu.

“İsmim Tamer Çolakoğlu, Tıp Fakültesini Hacettepe Üniversitesi’nde okudum. Genel Cerrahi uzmanlığımı yine aynı üniversitede bitirdim. Cerrahi Onkoloğum. Avrupa ve Amerika’da Genel errahi yeterliliğim var. Aynı zamanda onkoloji plastik cerrahım. Ağırlıklı olarak meme kanseri cerrahisi ile ilgileniyorum. Aynı zamanda sağlıklı bayanlarda risk analizi yapıp, meme kanseri riski yüksek olan bayanlarda koruyucu meme kanseri önleyici ameliyatlar yapıp, hastalanmadan onları sağlıklarına kavuşturma amacı güdüyorum.

Onun dışında risk analizleri genetik danışmanlık konusunda da kendim şahsi olarak ilgileniyorum. Sizlere bugün hoş geldiniz diyorum…”

Sözlerine kanserin tanımını yaparak başlayan Prof. Çolakoğlu: “Sağlıklı bir hücrenin sağlıksız bir hale geçip, kendiliğinden çoğalabilme yeteneği ile tümör (ur) oluşturarak vücudun yapısal sağlığını tehdit edecek konuma geçmesi kanserleşme olarak adlandırılır…” dedikten sonra aydınlatıcı bilgiler sunmuştur.

Konuşmaları dikkatle dinleyen katılımcılar, sunum sonunda Prof. Dr. Tamer Çolakoğlu’nu soru yağmuruna tutmuşlardır.

Katılımcıların hemen hemen yarısı merak ettikleri soruyu sormuş ve Tamer hoca, hepsine de tek tek aydınlatıcı bilgiler vermiştir.

Bu haliyle, gerçekten meme kanseri konusunda katılımcılar merak ettikleri sorulara cevap bulmuşlardır.

Sunum sonunda katılımcılar, semineri düzenleyenler ve Sayın Tamer Çolakoğlu ile bir hatıra fotoğrafı çektirmişlerdir.

 

GÜNDEM Haberleri

Bakanlık karar verdi: Adana'da belediyelerin kreşleri kapatılacak mı?
SASA'dan işçi eylemlerine ilişkin açıklama
Adana'da 3 ilçede taşımalı eğitime 1 gün ara verildi
Adana'da fırtına bir iş yerinin reklam tabelasını söktü
Aydınlar Ocakları 51. Şura Bildirisi açıklandı