Geleceği inşa etmek

Vedat kahyalar yazdı...

"Hizmetine ömrümü harcadığım memlekette dostlarım kalmadı gibi bir şey. 

Adeta yapayalnızım, boşlukta ve adeta etrafımdakilerden başka bir dünyadayım. 

İnsanın düşkünlüğünü, sefaletini bilirdim ama ruh sefaletinin bu kadar karanlığını görmemiştim. 

İnsan diye emek verdiklerimin hemen hepsi de ruh ve mana mefhumuna yabancı, menfaat kölesi bir takım haşerelermiş. Ahlaksızlığın ummanı olan bu Şark'ı yaşadıkça tanıyorum. Burada insanı fenerle arayanlar yanılmamışlar.

‘'Müslümanız diyen insan yığını'’ yok mu? Onlar Şark'ın en aşağı tabakasını teşkil ediyor. 
Müslümanlık…

Yaşanan şekliyle Müslümanlık Şark'ı bitirmiş. Buraya artık ne ilim girer, ne ahlak; ne de Allah uzanır bunlara. Bunların önce her şeyi bırakıp insanlık devrine girmeleri  lazım."  (*1)

Stratejileriyle ünlü İngiltere'nin,Arap dünyasında görevli bir büyükelçisinin, İngiliz avam kamarasına sunduğu, Ortadoğu’da  eğitim konulu rapor :

"En zeki öğrenciler tıp ve mühendisliğe gidiyorlar.
İkinci derece mezunlar ise iş idaresi ve iktisat gibi bölümlere giderek birinci derece mezunların yöneticisi oluyorlar.
Üçüncü derece mezunlar ise siyasete yöneliyorlar ve ülkenin siyasetçileri olarak birinci ve ikinci derece mezunlara hükmediyorlar.

Fakat eğitimde tamamen başarısız olanlar ise ordu ve emniyete katılarak siyaset ve ekonomiye baskı kurarak , onları dilediğince yönetebiliyor, isterlerse öldürüyorlar.

Gerçekten dehşet verici olansa asla hiçbir okula gitmeyenler 
 -Din Adamı- seçiliyor ve dini kullanarak herkesin onlara itaat etmesini sağlıyorlar."(*2)

İlki bizden bir aydının feryadı,ikincisi uzun yıllardan beri Ortadoğuda büyükelçilik görevlerinde bulunmuş yabancı bir uzmanın tespitleri.

Her ikisi de Ortadoğu insanından bahsediyor aslında.Ancak bizim de yer aldığımız coğrafya ve gelenek te pek uzak değil bu görüşlere.

Aynı sıkıntıları biz de yaşadık,canımız çok yandı.Bugün bu olumsuzlukları kısmen aştık diyebiliriz ama hâlâ eğitim,adalet,özgürlükler konusunda eksikliklerimiz yok değil.

Eğitim,öğretim işi bir ülkenin geleceğinin inşa edilmesidir.Gelecek nesillerin eğitimleri de dünyadaki gelişmelerden bağımsız olamaz.İnternetin etkisinin güngeçtikçe arttığı bir çağda eski modellerde eğitim-öğetim işine devam edemeyiz.

İşe yarayan,sorgulayıcı,uygulaması bol,aydınlatan bir eğitimle bugünden çok daha uzun yollar kat edebiliriz !
Dünya ticaretinin %15 i artık internet üzerinden yapılıyor.Uzmznlar bu oranin onumuzdeki on yilda %80 leri bulacağını iddia ediyorlar.En önemli çalışmalar internet yazılımları marifetiyle hayata geçiriliyor.Bu mecrada yol almak ,uretmek yerine ,biz gençlerimizi nasıl sosyal medyanın zarar ve pislik üreten sitelerine mahkum ederiz ?
Ya adalet ?

Kişilerin, belki grupların  isteklerine uygun,günü kurtarma odaklı, yönlendirilebilir bir adalet yerine ,evrensel adalet kurallarının hakim olduğu ,insan haklarının,çevre ve hayvan haklarının önemsendiği bir ülke olunduğunda ,otomatik olarak yabancı yatırımcının ilgi odağı olmak işten bile değil artık. Globalleşen dünyada ;ülkeler, şirketler, kurumlar yatırım yapacak cazip pazarlar peşinde koşuyor.

Ya özgürlükler ?
Terör,bölücülük,halkı din ve mezhep farklılıklarıyla birbirine düşürücü,çocuk ve aile mahremiyetlerine saygıyı elden bırakmamak şartıyla; insanların düşüncelerini ,eleştirilerini, önerilerini rahatça ifade edebildikleri bir ortam bir çok konuda gerginlikleri sıfırlayacaktır. Birbirini dinleme, aykırılıklara saygı gelişmenin olmazsa olmazlarındandır.Sanayiden,ihracata,tarımdan,turizme,girişimcilikten hizmet işletmelerine ;  inovasyonun, Arge çalışmalarının,farklı bakış açılarının  katkı koymayacağı sektör yoktur.

Eğitim,adalet ve özgürlükler alanlarında harekete geçen Türkiye tüm dünyaya örnek olabilir.Genç ve öğrenebilir bir nüfusa sahibiz.Coğrafyamız,kaynaklarımız,insanımız buna istekli ve hazır.

Geleceği inşa etmek ,toplumuna güvenmek ve onları dönüştürmek en önemli liderlik becerisi ve uygulamasıdır.Tarih ve halkımız böyle kahramanları asla unutmaz.

(*1)(Kaynak:M. Orhan Okay, Anadolu'dan Hatıralarla Nurettin Topçu'nun Mektupları, s. 139. Cümle Yayınları, 2. Baskı, 2016)
(*2) İngiltere'nin Yemen-Sana Büyükelçisi Jane Marriott

GÜNDEM Haberleri

Adana'da karpuz mevsimi açılıyor: Hasat Nisan'da başlayabilir!
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu Adana'ya Geliyor!
Seyhan Baraj Gölü Kıyısında Kadın Cesedi Bulundu
VAR kayıtları yayınlandı! Adana Demirspor-Fenerbahçe maçında ne konuşuldu?
Bolu'daki ateş Adana'ya düştü