Esnaf ve Sanatkarlar Müjde Bekliyor!

Küçük esnaf ve sanatkarların beklediği prim gün sayısında düzenleme torba yasadan geçecek mi?

AK Parti’den gelen açıklamayla memurlara yapılacak zam belli olurken emekli aylığı artışları merakla bekleniyor. Küçük esnafın ise gözü kulağı prim günlerine ilişkin yapılacak düzenlemede. Torba yasada yer alan prim günü eşitlemesiyle Bağ-Kur’lu küçük esnafın 9000 prim günü yerine 7200 gün ile emekliliği sağlanacak. 

KÜÇÜK ESNAFI İLGİLENDİRİYOR

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın masasındaki en önemli konulardan biri prim gün sayılının SGK ve Bağkurlular arasında eşitlenmesi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 6 Mayıs’ta Kayseri’de yaptığı konuşmasında, “Buradan kuaför, manav, bakkal, tesisatçı manavcı gibi küçük esnafımıza da bir müjde vermek istiyorum. Küçük esnaflarımızın prim ödeme gün sayısını SSK’lılarla eşitleyerek 7 bin 200 güne indiriyoruz. Yeni dönemde yapacağımız bu çalışmadan 1 milyon küçük esnafımız yararlanacak” ifadelerini kullandı.

5 YILLIK FARK ORTADAN KALKACAK

Düzenlemenin Meclis’ten geçmesiyle milyonlarca Bağkurlu esnafa erken emeklilik yolu açılacak. Bağkurluların emekli olmak için ihtiyaç duydukları 9.000 prim gün sayısı 7.200 güne inecek. Yapılacak düzenlemeyle iki sigorta kolu arasındaki bin 1800 günlük yani 5 yıllık süre farkı kalkacak.

TORBA YASAYLA MECLİS’E GELDİ

2008'de gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla Bağkur ve SSK’lılar arasında prim gün sayısı ortaya çıktı. Torba yasada memur maaşları seyyanen zam gibi konularla beraber prim konusu da yer alıyor. 

BAĞKURLU KAÇ PRİM GÜNÜYLE EMEKLİ OLUYOR?

Bağkurların emekli olmak için doldurmaları gereken prim gün sayısı şu şekilde: 

Normal emeklilik: Kadın 20 tam yıl (7200 gün), erkek 25 tam yıl (9000 gün) prim.
Kısmi emeklilik: Kadın 50, erkek 55 yaş ve 15 tam yıl (5400 gün) prim.
Türkiye'de Bağ-Kur'a bağlı küçük esnaf 9 bin iş günü prim ödeyerek emekli olabiliyordu. Esnaflar, SGK'lılar gibi 7 bin 200 prim gün ödemesinden emekli olmak istiyordu.

Bağ-Kur sigortalılarının ödemek zorunda oldukları primler ve hesaplama yöntemi şöyle:

a) Sigorta primi, sigortalının seçtiği, intibak ettirildiği veya yükseltildiği gelir basamağının %20’sinden,
b) Sağlık sigortası primi, ilk sekiz basamakta bulunan sigortalılar için sekizinci gelir basamağı tutarının % 20 si, dokuz ve daha yukarı basamakta bulunan sigortalılar için bulundukları gelir basamağı tutarının % 20’sinden,
c) Giriş keseneği, ilk defa sigortalı olanların seçtikleri veya intibak ettirildikleri gelir basamağı tutarının %25’inden,
d) Basamak yükseltme farkı, sigortalının yükseldiği gelir basamağı ile daha önce bulunduğu gelir basamağı arasındaki farktan oluşur.

EKONOMİ Haberleri

Adana'da gül hasadı yüz güldürdü
“Global İş Dünyasında Başarının Yolu” semineri gerçekleşti
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: “ÇKS başvurularınızı ziraat odalarımıza yapın”
Defterdar Balıkcı: “Maliye, mükelleflerin korkulu rüyası değil bir paydaşıdır”