Ertuğrul Günay ve Altan Tuna‘dan yakın tarihe projeksiyon

Literatür Yayınları'ndan çıkan kitapta Günay ve Tuna, 1971-1982 yılları arasında Türkiye'de siyasetin kronolojisini okuyucularına sundu.

Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, deneyimli bürokrat ve siyasetçi Altan Tuna ile birlikte uzun süredir üzerinde çalıştıkları "Muhtıradan Darbeye" isimli kitabının yayınlandığını duyurdu.

Literatür Yayınları'ndan çıkan kitapta Günay ve Tuna, 1971-1982 yılları arasında Türkiye'de siyasetin kronolojisini okuyucularına sundu.

Toplamda 416 sayfadan oluşan kitabın tanıtımında şu ifadelere yer verildi:

“Bu olağanüstü dönemde...” tümcesi, Türkiye siyasetinin en çok kullanı­lan kalıplarından biri, belki birincisidir. Gerçekten Türkiye Cumhuriyeti tarihi, bir anlamda olağanüstü olaylar ve dönemler tarihidir.

Bu kitap Türkiye’nin son yarım yüzyılının başında böyle bir döneme, 1971-1982 arasında yaşananlara ışık tutmayı amaçlıyor. Bu -yaklaşık- on yıl, 12 Mart 1971 Muhtırasıyla başlayan, 12 Eylül 1980 Darbesi’ne uzanan, nihayet 1982 Anayasası’yla süreklilik kazanan ‘gerçekten olağanüstü’ bir dönem.

“… 12 Mart 1971 Muhtırası anayasanın öngördüğü reformların gerçekleştirilmesinden söz ediyordu; oysa bu alanda hemen hiç adım atılamadı. Tam tersine, rejim otoriterleşti; hak ve özgürlüklere kısıtlamalar getirildi.

12 Eylül 1980 darbesi ise, binlerce insanın canına kıyıldığı tuzakların acımasız ortamında anayasayı bütünüyle yürürlükten kaldırdı. Cuntanın keyfince oluşturulan ‘Danışma’ Meclisi, son şeklini 5 generalin verdiği yeni bir anayasa hazırladı. Özgürlükleri ve örgütlenmeyi devlet için tehlikeli sayan yeni metin, karşı görüşlerin yasaklı olduğu bir kampanya sonunda ezici çoğunlukla kabul edildi.

Böylece, 12 Mart 1971’de çıkılan yolun sonuna gelinmiş oldu; ülke, yöntemi, felsefesi, dili, içeriği 1961’in çok gerisinde yeni bir hukukla yönetilmeye başlandı.

20. yüzyılın son çeyreğinde yürürlüğe giren bu metin, süreç içinde bazı değişikliklere uğradı. Ancak Türkiye siyaseti, evrensel demokrasi ilkelerine uygun, çoğulcu, katılımcı, bütünüyle yeni bir ‘toplumsal sözleşme’ yapmayı başaramadı.

Siyasetin onyıllardır süregelen bir vahim ihmali, Türkiye’yi, 21. Yüzyılın ilk çeyreğinde daha da geriye dönük arayışlar ve ‘buyruğu hukuk sanan’ otokratik anlayışlarla yüz yüze getirdi…”

 

ERTUĞRUL GÜNAY KİMDİR?

Ordu'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Ordu ve Ankara Barosu'nda avukatlık, Ordu (1977), İstanbul (2007), İzmir (2011) milletvekilliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı (2007-2012) yaptı. 12 Eylül darbesinden sonra bir yıl gözaltında ve tutuklu kaldı. Bakanlığı döneminde, Türkiye'nin dünya turizminde 6. sıraya yükselmesinin yanı sıra, Nazım Hikmet'in yurttaşlığının iadesi, Madımak'ın ticari kullanımdan kurtulması, yeni müzeler ve kültür merkezleri yapılması, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılmış çok sayıda tarihi eserin geri getirilmesi gibi konularda önemli adımlar atıldı. Karşı Siyaset, Bosna Yazıları, Sevgili Anadolu ve Bir Hürriyet Hikayesi adlarıyla dört kitabı yayınlandı.

ALTAN TUNA KİMDİR?

Kamu yöneticisi, kaymakam, vali yardımcısı, siyasetçi, XVI. Dönem Çanakkale Milletvekili. 1941, Biga Çanakkale doğumlu. Baba adı Hamdi, anne adı Saffet. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. İngilizce biliyor.

İstanbul Maiyet Memuru, Ortaköy Bucak Müdürü, Bakırköy Kaymakam Refiki, Başkale, Feke, Akçakoca Kaymakamı, Amasya Hukuk İşleri Müdürü, Çankırı Vali Muavini olarak görev yaptı.

Altan Tuna, 05.06.1977 genel seçimlerinde CHP’den XVI. Dönem Çanakkale Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. Evli, 2 çocuk babasıdır.

KÜLTÜR SANAT Haberleri

Dr. Gündoğdu Mersin’de ‘sanat’ konuşacak
İyilik Korosu Adana’ya geliyor
Adana turizmi teknoloji tabanlı genç girişimcilerle gelişecek
İllegal Hayatlar: Meclis zirvedeki yerini korudu