"Enflasyonu düşük göstermek için limon üreticilerini yakıyorlar"

Ayhan Barut, narenciye ihracatında analiz şartına tepki gösterdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılacak limon, portakal, mandalina ve greyfurt ihracatında pestisit kalıntısı bahanesiyle analiz şartı dayatmasına tepki gösterdi. AKP iktidarının ihracatı fiilen engelleyerek enflasyonu düşük göstermek için narenciye üreticilerini ateşe attığını belirten Barut, "Enflasyonu düşük göstermek için limon üreticilerini yakıyorlar. İthalat sevdalıları, narenciye ihracatını engellemeye çalışıyor. Limonda hasat sürerken, ihracat mevsiminde yüzde 100 pestisit analiz şartı kabul edilemez. AKP'yi bu tarihi yanlıştan dönmeye, düşük fiyatla ürünü elinden alınmak istenen limon üreticisine sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

"ENFLASYON İÇİN YAPIYORLAR"

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nce AB ülkelerine meyve ve sebze ihracatında sıkıntı yaşanmaması gerekçesiyle yayınlanan yönetmelikten söz eden Ayhan Barut, 19 Temmuz 2021 tarihi itibariyle ihracata konu portakal, mandalina, limon ve greyfurt partilerinde yüzde 100 oranında pestisit kalıntı analiz sıklığı uygulanması kararını eleştirdi. Türkiye'de daha önce limon ihracatının yasaklandığını, bu yılbaşı gecesi portakal ihracatında da yüzde 100 pestisit analiz şartı getirilerek üreticilerin mağdur edildiğini anımsatan Ayhan Barut, "Türkiye yangın yerine dönmüşken, ekonomik kriz ocakları söndürürken, iğneden ipliğe her şeye zam gelirken, AKP iktidarı enflasyonu düşük göstermek için narenciye üreticilerini cezalandırıyor. İhracatı fiilen yasaklayarak hasadı başlayan ve ihraç edilecek limonun iç piyasada kalmasını ve böylelikle fiyatın düşmesini sağlamaya çalışıyor. Yüksek enflasyonun suçlusu limon ve üretici değil AKP ve onların yanlış politikalarıdır. Biz üreticiyi destekleyin, ithalatı değil ihracatı arttırın diye çabalarken AKP yine çiftçiye düşman gibi davranıyor" diye konuştu.

"YANLIŞTAN HEMEN DÖNÜN"

Limon, portakal, mandalina ve greyfurt ihracatında yüzde 100 pestisit kalıntı analizi yaptırma şartının fiilen ihracatı yasaklamak olduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"AKP'nin ürettirmediğini, üretime ve üreticiye destek vermediğini bu vahim kararla bir kez daha gördük. Limonda hasat başladı ve bizim en büyük ihraç kalemlerimizden birisidir. Hasat başlarken üreticilerimizi ve ihracatçıyı mağdur edecek şekilde, ihracata tarife dışı engel görünümü veren bu uygulama hangi aklın ürünüdür. Akıllarınca fiilen ihracatı yasaklayarak, engelleyerek dışarıya ürün göndermeyerek herkesi canından bezdiren enflasyon oranlarını düşük gösterecekler. Limon üreticilerini perişan ediyorlar, ateşe atıyorlar.  Pandemi başladığında limonda ihracatı yasaklamışlardı. Bu yılbaşı gecesinde genelge yayınlayarak portakal ihracatında da yüzde 100 pestisit analiz şartı getirip çiftçiyi perişan etmişlerdi. Tepki gösterince bu vahim yanlıştan güç de olsa döndüler ama limon hasat sezonunda yine aynı oyunu oynuyorlar. Bunlar üreticiye düşman gibi davranıyorlar. İhracatta pestisit kalıntısı önemli bir sorun ama zaten Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta analiz onayı zorunluluğu var. Şimdi bunu daha da ağırlaştırmanın, fiilen ihracatı yasaklamanın anlamı nedir? Diyelim ki yüzde 100 analiz şartını uygulayacaksınız, peki bu mümkün mü? Elbette değil. Bu karara göre ihracata giden her TIR'dan, yüklü ürünlerin tamamından numune alıp laboratuvara götürmek ve sonuçlandırmak mümkün değil. Bunun için yeterli imkan yok, fiziki ortam yok, yeterli personel ve yeterli laboratuvar yok. Bölgemiz Çukurova’da Adana, Mersin ve Hatay başta olmak üzere çiftçilerimizin en önemli gelir kaynağı narenciyedir. Gelin bu akıl tutulması karardan vazgeçin, üreticimize daha fazla kötülük etmeyin. AKP'yi bu tarihi yanlıştan dönmeye, düşük fiyatla ürünü elinden alınmak istenen limon üreticisine sahip çıkmaya çağırıyoruz."

EKONOMİ Haberleri

Adana’da 31 bin gıda denetimine 22 milyon 135 bin lira ceza
Haluk Levent: 'Coin reklamı yapmamış olsam da, bu süreçte kendimi sorumlu hissediyorum'
Adana'da mahallede 400 metrekareyle başlayan seracılık 30 dönüme ulaştı
Adana’dan 3 milyar 45 milyon dolarlık ihracat
Adana'da ıspanak hasadına başlandı