Sadece insanlar için değil hükümetler, işletmeler ve STK lar için de bu kuralın geçerli olduğunu yaşayarak görüyoruz.
Gazze soykırımı yaşanırken siyaset kurumunun , iş aleminin, STK ların söylemleriyle eylemlerinin ne kadar ters düştüğünü acı acı görüyoruz.
Soykırımın üzerinden 9 ay geçti halâ gemilerle petrol ürünleri bizim limanlarda nakledilebiliyor ve halâ TC vatandaşı olup, İsrail ordusunda canavarca çocuk öldüren siyonist katiller cinayetlerine bu kimliğiyle devam edebiliyor. Ne yazık ki bir türlü vatandaşlıktan çıkaramiyoruz bunları. 9 aydır gemi hazırlayan ama bir türlü yola çıkamayan derneklere de selam olsun. Filistin'e gidemeyen siyasi parti liderleri ve milletvekilleri de tarihe "süper kınayıcılar" olarak geçtiler.
Bunların yanında ,harika işler yapan ve sahada olan onlarca STK mız da var çok şükür.
Neyse ...
Bugün eğitim ve üniversite sınav sonuçlarını değerlendirmekti niyetim.
Sonuçların istatiksel detayları açıklandı.
2023-2024 eğitim- öğretim yılındaki resmi ve özel okul sayıları açıklandı. Bakan Tekin'in sunumuna göre, Türkiye'de bu dönemde toplam 74.514 okulda eğitim öğretime devam ediliyor.
Okul Öncesi: 18.675 okul
İlkokul: 25.216 okul
Ortaokul: 18.088 okul
Lise: 12.535 okul
En nitelikli lise olarak nitelendirilen Fen Liselerinin sayısı ise 322,
imam hatip okullarının sayısı bina olarak 4 bin 413.
Bunların dışında kalan okullar ; Meslek liseleri , Anadolu liseleri ve Özel eğitim kurumları.
Öğrenciler üniversite için 2 bölümde sınava girdiler.
Bunlar:
1-Temel Yeterlilik Sınavı: TYT
Temel Yeterlilik Sınavı yani kısaca TYT aslında adında da ifade edilen şekilde bir üniversite adayının sahip olması gereken en basit yetileri ölçen bir sınavdır. Toplamda 120 soruyla ölçüm yapan bu sınavda öğrencilerin yaratıcı düşünme yetenekleri ve problem çözme becerileri ölçülür. Üniversiteye gitmek isteyen tüm adaylar bu sınava katılmakla yükümlüdür.
2-Alan Yeterlilik Sınavı: AYT
Lise öğrenimi görürken 10. sınıftan 11. sınıfa geçen her öğrenci kendi istek ve becerilerine göre bir alan tercihi yapar. Bu alan tercihleri sayısal, sözel ya da eşit ağırlık olabilir ve öğrenci kendi alanına uygun Alan Yeterlilik Sınavına girer. Bir öğrenci mühendislik ya da tıp gibi bölümlere yerleşmek istiyorsa sayısal alan oturumlarına girmesi gerekir. Hukuk veya işletme gibi bir bölüm istiyorsa eşit ağırlık sınavına, gazetecilik ya da iletişim alanında bir bölümü hedefliyorsa da AYT’nin sözel oturumlarına katılması gerekir.
Bu bilgileri verdikten sonra gelelim çocuklarımıza verdiğimiz eğitim-öğretim ve onların da sınavlarda sergilediği sonuçlara.
TYT SONUÇLARINA GORE:
40 Türkçe sorusundan 21 i doğru cevaplanmış.
Sosyal Bilimlerde 20 sorudan 9 u,
Fen Bilimlerinde 20 sorudan 3.5 u,
doğru cevaplanabilmiş.
AYT SONUÇLARINA GÖRE:
Matematikten 40 sorudan 5.5 soru doğru cevaplanabilmiş.
Bu bölümde 40 Fen sorusundan 6 tanesi doğru cevaplanırken, sayılari rekor kıran İmam Hatipler için utanç verici sonuç Din Bilgisi sınavından gelmiş. 6 din bilgisi sorusundan sadece 1.2 si doğru cevaplanabilmiş. Yine büyük bir iddiadan darbe yemişiz.
Bakanlık, okullar, öğretmenler, sistem, aileler ve sorumsuz öğrenciler utanmalı...
Yapay zeka uygulamalarının zirve yaptığı bir dönemde, ülkelerin yazılım ve yüksek teknoloji ile büyüdüğü bir süreçte, 40 matematik sorusundan 35 ini bilmeden üniversite hayali kurmak boş hayalden öte bir şey olabilir mi?
Doktorluk, mühendislik, mimarlık, yazılımcılık hayali kurmak ne kadar gerçekçi olabilir ?
Her yıl, üniversiteler 1 milyon mezun veriyor en fazla 25-30 bini iyi bir işe giriyor. Vasat bir işe razı olanlarla birlikte bu sayı 200 bine ancak çıkabiliyor. Mezun olanların %80 i maalesef işsiz kalıyor.
Bu sonuçların objektif olarak değerlendirilip ciddi önlemlerin alınması zamanı geldi de geçiyor.