Eğitimci Oğuz Göçmen’le Karantinalı Günlerde Karantinaya Alınmış Eğitimi Konuştu…

Güney Gündemi Gazetesi'nden İsmet Tanlı'nın özel haberi

Oğuz Hocamız; Işıl Hanımla evli ve Utku ile Çınar adında iki çocuk sahibi bir çekirdek aileye mensup. Adana’nın en başarılı fen liselerinden birinde matematik öğretmenliği yapıyor, Türkiye’de zirvede yer almış bir yayınevinde de matematik kitapları yazıyor.

Babası sayın Süleyman Göçmen emekli öğretmen, eski dönem sevilen-efsanevi Baklalı Belediye Başkanı ,Anne Meryem Hanım emekli öğretmen, kendisi de iki kardeş olan Oğuz Göçmen’in büyük kız kardeşi Gülsev’de milli eğitime bağlı bir okulda başarı trendi yüksek bir İngilizce öğretmeni.

İsmet Tanlı: Sevgili Oğuz Göçmen Hocamız öncelikle bu pandemik karantinalı günlerde, siz kendinizi ve yakınlarınızı,covid-19 denen insanın milyonda bir büyüklüğündeki virüsten nasıl koruyorsunuz ve halkımıza tavsiyeleriniz nelerdir?

“Hiç bir şey insan hayatından değerli asla değildir, gerekirse şirketler iflas etsin, gerekirse öğrenciler başarısız olsun ama kimse ölmesin”

Oğuz Göçmen: Öncelikle sizlere hoş geldiniz diyorum. Bu pandemik virüs, yüzyılda bir gelen hadisedir, bundan yüzyıl evvel dünyayı kasıp kavuran İspanyol gribi ya da İspanyol nezlesi, 1918 - 1920 yılları arasında H1N1 virüsünün ölümcül bir alt türünün yol açtığı grip salgınıdır. İspanyol Gribi, 500 Milyondan fazla kişiye bulaşması sonucu 18 ay içinde 50 milyon dolayında insanın ölümüne sebep olarak insanlık tarihinde bilinen en büyük salgınlardan biri olmuştur ama insanoğlu neticede galip gelmiştir. Yıl 2020 tam yüzyıl sonra, yeni tip koronavirüs (covid-19) pandemisiyle karşı karşıya kalmıştır insanoğlu fakat yüzyıl sonra ki imkanlar alabildiğine geniştir, insan dünyanın merkezi olduğunun farkındadır artık, görüldüğü üzere de, bu virüse karşı ilaç-aşı vs. ler çok ivedi bir şekilde bulunmuştur ve tatbik edilmeye başlanmıştır. İnsanoğlu aklıyla mantığıyla Devletlerin öncülüğünde bununda üstesinden gelecektir. Hiç bir şey insan hayatından değerli asla değildir, gerekirse şirketler iflas etsin, gerekirse öğrenciler başarısız olsun ama kimse ölmesin. şimdilik şahsi gayretimizle yapmamız gereken, üç kurala sarılmak; Maske-Fiziki Mesafe-Dezenfekte.

İsmet Tanlı: Ben de bir öğrenci Velisi olarak, bu son kısıtlamalardan doğan yeni eğitim sisteminin sınava hazırlanan çocukların motivasyonunun çok düşürdüğünü önce kendi çocuğum olmak üzere çoğunda görüyorum, sizin bu konuda ki düşünceniz nelerdir?

Oğuz Göçmen: Öğrencilere tavsiyem; Kısıtlama hiç yokmuş gibi sabah erken saatlerde kalkıp, zaman planlaması yaparak, okuldaki bir sınıf ciddiyetini oluşturarak planlı programlı çalışmalarıdır. Konu eksikliklerini uzaktan eğitimle de tamamlayabileceklerdir.

İsmet Tanlı: Oğuz Hocam bu pandemi günlerinde öğrencileri başarıya götürebilecek en etkili yol nedir sizce?

"Bu süreçte öğrencilerimiz disiplini elden bırakmadan bolca test çözüp deneme sınavları yapmalıdırlar"

Oğuz Göçmen: Bu pandemik günlerde öğrencileri başarıya götürecek en etkili yol bolca test çözmeleridir, biz bunu yüz yüze eğitimde sıkça yapıyorduk. Deneme sınavlarında öğrenci kendi seviyesini ortaya koyuyor ve tespit ettiği eksikliklerini bizlerin yardımıyla aşabiliyordu, şimdi bu evden çıkmalarının dahi kısıtlı olduğu günlerde bol bol test-deneme sınavı yapmaları gerekmektedir. Sınav başarısı ölçüm yapılarak gelişir, online denemeleri kaçırmamaları onlar için çok faydalı olabilecektir. Tabi ki de insan sağlığı her şeyin önünde gelir, bu süreç Devletimizin öncülüğünde kısa sürede bitecektir, ondan sonra bizlere de yani eğitimcilere çok işler düşecektir, Ülkemizde her alanla birlikte eğitimde de seferberlik başlatılarak, eğitim seviyeleri çok daha yukarılara taşınmalıdır. Pandemi sonrası tüm sektörlerin değişime girerek evrileceğini düşünmekteyim. Öğrencilerimizin evlerde geçen sürelerinin okumaya ayrılması kaçınılmazdır. Virüse karşı bir savaş içerisindeyiz, mağduriyetlerin olacağı göz önündedir fakat bu mağduriyeti tersine çevirebilmekte insanın kendi elindedir, çok çalışarak başarıya da gidilebilir.

İsmet Tanlı: Sayın Oğuz Göçmen, Sınav Müfredatında olası değişiklikler söz konusu mudur, bu konudaki belirsizlikler öğrencilerin motivasyonunu etkiler mi?

"Devletimiz, Sayın Selçuk şayet Müfredatta değişiklikler yapacaksa bir an evvel yapmalı ki yayınevleri gerekli hazırlıkları yapıp yeni kitapları devreye sokmalı, öğrencilerde ona göre sınava hazırlanmalıdırlar"

Oğuz Göçmen: Sınav konularının bir an evvel açıklanması, herkesi rahatlatacak, rotalarını bir an evvel çizmelerini sağlayacaktır. Müfredat değişirse şayet olası yeni konulara uygun yayın ve deneme sınavlarının yeniden hazırlanması yayıncı kesimde dahi bir hayli zaman alacak bir süreçtir.

İsmet Tanlı: Oğuz Hocam bu içinde zorunlu olarak bulunduğumuz pandemik kısıtlamalardan dolayı eğitime destek veren sektörlerin durumu sizce nedir?

Oğuz Göçmen: Eğitime destek veren çoğu sektör ekonomik olarak zayıflayarak, batmanın eşiğine gelmiştir, örneğin; Yayıncılar, Servisçiler, Yemekçiler, kantinler vs. devletimiz büyüktür bu sektörler için gerekli yardımları yaparak onların yanlarında olacaklarına inancım daima yüksektir.

İsmet Tanlı: Sayın Oğuz Hocam bu sıkıntılı ve kısıtlı günlerde öğrenci anne ve babalarına tavsiyeleriniz nelerdir?

"Bu kısıtlı günlerde velilere eskisinin iki katı sorumluluk düşmektedir"

Oğuz Göçmen: Özellikle sınava girecek olan öğrencilerimizin anne ve babalarının, çocuklarının psikolojilerini kontrol etmek amacıyla daha özel tedbirler almaları zorunludur. İlk başta kendi sağlıklarını korumalıdırlar ki, virüse yakalanmaları durumunda kendi sağlıklarının yanı sıra çocuklarının sağlığını ve ders çalışma gücünü-düzenini allak bullak edeceklerini akıllarından hiç çıkarmamalıdırlar.

İsmet Tanlı: Pandemiden dolayı yüz yüze eğitimin yerini uzaktan eğitim aldı, sizce online eğitim öğrencinin başarısını nasıl etkiler ve siz uzaktan eğitim vermeye ne derece hazırsınız?

Oğuz Göçmen: Pandemiden dolayı Ülkemizde 8 aydır yüz yüze eğitim yapılamayan, bir çok öğrenci grubu bulunmaktadır. Pandemi ilk başladığında herkes gibi bizim sektörde hazırlıksız bir şekilde yakalandı, fakat şu anda olması gereken donanımlı alt yapımızla hazırız şu anda en iyiyi en verimliyi arz edecek şekildeyiz. Bakanlığımızın EBA üzerinden yaptığı ciddi çalışmalar var. Bu zor süreç her sektörü vurdu haliyle bizi de. Bu pandemik süreç öğrencilerimizin motivasyonunu düşürdü, ölçme değerlendirme ortamlarını azalttı.

İsmet Tanlı: Sayın Oğuz Hocam bu süreçte hep birlikte dediğiniz gibi bir eğitim  seferberliği havası yaratılabilinirse bu zorlu süreci en az sıkıntıyla geçeceğimize inancım bir hayli yüksek, koronavirüs aşısı bu ay içerisinde öncelikli gruplardan başlayarak kullanılacak siz aşı yaptıracak mısınız ve bize vakit ayırıp da bizi ve halkımızı aydınlattığınız için teşekkür ediyorum, son olarak öğrencilere ve halkımıza söyleyecekleriniz nelerdir?

"Bu süreçten ancak bir eğitim seferberliğiyle zaiyatımız en az olacak şekilde çıkabiliriz"

Oğuz Göçmen: Cevabıma sondan başlayayım, aşıyı tabi ki de yaptıracağım, Bilim Kurulunun ve Devletimizin bize, güçleri dahilinde en iyiyi sunabileceklerine inanıyorum. tüm vatandaşlarımızın uyması gerektiği gibi eğitimcilerin ve öğrencilerin de maske-mesafe-dezenfekte kurallarına harfiyen uymaları gerekmektedir. Güçlü bir Ülkeyiz birbirimize kenetlenerek, zor günleri geride bırakarak, her sorunun üstesinden rahatlıkla gelebiliriz. Bu Ülkenin vatandaşı olan her birey kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirebilirse hiçbir sorun kalmayacaktır, İşte o zaman güzel günler yani eski normallere hep birlikte döneceğiz. öğrencilerimiz de kesinlikle demoralize olmadan evde kalmalarını kendi lehlerine çevirerek, daha çok çalışarak, daha çok sorular çözerek, önlerindeki her sınavda başarıları yakalayacaklardır. İnanmak kazanmanın yarısıdır. Sevgili öğrencilerimize önümüzdeki sınavlarda başarılar diliyorum, Velileri olan büyüklerine de bu salgın geçene kadar daha dikkatli olup hem kurallara uymaları hem de çocuklarının yanlarında manevi desteklerini arttırarak daha güçlü daha tedbirli daha da sağlıklı gelecek güzel günler diliyorum.

GÜNDEM Haberleri

Adana - Tarsus yolunda trafik kazası! 1 Kişi hayatını kaybetti.
Adana’da geri dönüşüm fabrikasında yangın
Kozan'da teknolojik budama dönemi başladı
Büyükşehir'den önemli duyuru
Galatasaray'a Ali Sabancı çağrısı: "Rahatsız eder..."