Ege Bağatur mezarı başında anılacak

Merhum Ege Bağatur ölümünün 32. yılında anılmaya devam ediyor

Adana Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Avukat Ege Bagatur, ölümünün 32.yılında 16 Kasım Çarşamba günü saat 13.00’de Buruk Mezarlığı’nda aile kabristanlığında anılacak.

"Adana'dan Portreler" yazarı Taner Talaş, Ege Bağatur'un hayatını şu şekilde vermişti:

EGE BAĞATUR KİMDİR?

22 Şubat 1937 tarihinde Adana’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Adana’da tamamladı. 1957 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başladı, 1961’de mezun oldu. Öğrencilik yıllarında İstanbul ve Ankara’da meydana gelen öğrenci olaylarında Öğrenci Birliği Komitesinde yer aldı. Öğrenci Birliği Başkanlığı’na seçildi. Öğrenci Birliği Başkanlığı döneminde öğrenciler ile öğretim görevlileri arasında ilişkilerin düzenlenmesi noktasında önemli görevler yaptı.

Askerliğini yaptıktan sonra 1965 yılında Adana’da avukatlık mesleğine başladı. Avukatlık mesleğini yaparken bir yandan da siyasetle uğraştı. 1968 yılında CHP Merkez İlçe Başkanlığı görevine geldi. O dönemde CHP’de başlayan İsmet İnönü ve Bülent Ecevit’in “Oranın Solu” fikrini Adana’nın köylerini dolaşarak halka anlattı. Belediye Meclisi Üyeliği, Grup Sözcülüğü ve Belediye Başkan Vekillikleri görevlerinde bulundu.

1973 yılında seçimlere katıldı ve büyük oy çoğunluğuyla Adana Belediye Başkanlığı görevine geldi. 1975 yılında belediye meclis toplantısından sonra İnönü Parkı’ndaki işgali önlemek için aldığı kararlı tutum sonrasında parkta işgalci olarak bulunan Süleyman Sırrı Prodan tarafından vuruldu. Bağatur’u vurulduğu sırada, İnönü Parkı önünden geçen Berces Akyüz otomobiliyle hastaneye götürdü. Prodan, olay sonrası Suriye’ye kaçtı ve yakalanamadı.

Saldırıda Belediye Başkan Yardımcısı ve Meclis Başkanı olan Ahmet Albay da ağır yaralandı. Ahmet Albay aynı zamanda CHP Adana İl Başkanlığı yaptı. 1979 yılında Adana’da görülen Maraş Katiamı Davası’nın avukatlarından olduğu için aynı yıl yılında Adana Adliyesi önünde öldürüldü.

Silahlı saldırıda ağır şekilde yaralanan Bağatur, çok sayıda ameliyat geçirmek zorunda kaldı, kalp krizi dâhil birçok ölümcül sağlık sorunu yaşadı. Sağlık sorunları devam etse de Belediye Başkanlığını görevini sürdürdü.

1977-1990 yılları arasında avukatlık mesleğine devam etti. Adana’da önce bir köprüye ve daha sonra da bir bulvara ismi verildi. İnönü parkına, üzerinde “Adanalının en önemli görevi Adana’ya ve Adana’nın sorunlarına sahip çıkmaktır” yazan büstü dikildi.

Ege Bağatur gibi eşi Yıldız Bağatur’un da hukukçu olmasının etkisiyle çocukları Mehmet Çağrı ve Artuk da avukat oldu.

1990 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Cenazesi Adana Buruk Mezarlığı’na defnedildi.

Bağatur, evli ve iki çocuk babasıydı.

GÜNDEM Haberleri

Zihinsel engelli çocuğa cinsel tacizden tutuklanan bekçinin aileye 500 bin lira teklif ettiği iddiası
Karaisalı’da garip durum: Naklen namaz uygulamasına geçildi
Başkent'te yaşayan Adanalılar buluşuyor
49 yaşındaki kadın kemik erimesi nedeniyle 37 kez ameliyat oldu ama sağlığına kavuşamadı