Denizlerin idam oylamasına katılmayan 2 Adana Milletvekili kimdi?

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişinin 52. yılında Taner Talaş, meseleyi Adana boyutunda araştırmaya devam ediyor.

Türkiye 12 Ekim 1969 tarihinde genel seçimleri yapmak üzere sandık başına gitti.

Kritik bir dönemde, kritik kararlar alacak olan parlamentoya Adana 13 milletvekili gönderdi.

Türkiye’nin demokrasi tarihinde en ilginç seçim sonuçlarına her zaman imza atmasıyla bilinen Adana yine şaşırtıcı sonuçlara imza attı. Seçime katılım beklenenden düşük gerçekleşti.


Sandıklar açıldığında Adana’da Adalet Partisi’nin birinci parti olduğu görüldü. İlk defa seçimlere giren Milliyetçi Hareket Partisi'nin Genel Başkanı Alparslan Türkeş, Adana’dan milletvekili seçildi. Başka bir sürpriz ise Cumhuriyet Halk Partisi'nden ayrılan Turan Feyzioğlu’nun kurduğu Güven Partisi de Adana’dan bir milletvekili çıkarttı. Turhan Feyzioğlu şu an Lefkoşa Büyükelçisi olan Metin Feyzioğlu’nun dedesiydi.

Seçim sonuçlarına göre;

  • Adalet Partisi: 6

  • Cumhuriyet Halk Partisi: 5

  • Milliyetçi Hareket Partisi: 1

  • Güven Partisi: 1 milletvekili çıkardı.

1969 seçimleri sonucu oluşan parlementonun en önemli sınavı Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmesinin onaylanması oldu. Adana 'dan 11 milletvekili oylamaya katılarak evet oy verdi.

OYLAMAYA KATILMAYAN 2 ADANA MİLLETVEKİLİ KİMDİ?

Oylamaya Cumhuriyet Halk Partisi'nden Ali Rıza Güllüoğlu, Adalet Partisi’nden ise ilerleyen yılların ünlü sendikacısı olan Şevket Yılmaz katılmadılar.

ALİ RIZA GÜLLÜOĞLU KİMDİR?

Ali Rıza Güllüoğlu (Ali Rıza Güllü), milletvekili, avukat.

1926 yılında Adana Ceyhan’da (Körseli) doğdu.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Cenevre Hukuk Fakültesi’nde doktora yaptı. Fransızca öğrendi. Serbest avukatlık yaptı. 

12 Ekim 1969 (14. Dönem) tarihinde yapılan genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili seçildi. 

Evli ve iki çocuk babasıdır. 26 Nisan 2019 tarihinde hayatını kaybetti.

ŞEVKET YILMAZ KİMDİR?

Şevket Yılmaz (1929, Rize - 17 Ağustos 1999, Yalova), Türk siyasetçi ve sendikacı.

Ortaöğrenimini yarıda bırakarak Zonguldak’ta maden işçisi olarak çalışmaya başladı. 1945’te, Bursa Merinos fabrikasına işçi olarak girdi. 1946’da, bağımsız Bursa Mensucat Sanayi İşçileri Sendikası’na üye oldu, uzun süre sendikada çeşitli görevler üstlendi. 1964’te genel başkanlığa getirildi. Aynı yıl bu sendikanın, Türk-İş’e bağlı Tekstil İşçileri Federasyonu (TEKSİF) ile birleşmesi üzerine TEKSİF Genel Başkanı oldu.

1966’da Türk-İş Genel Başkan vekilliğine getirildi. 1969’da Adalet Partisi ’nden Adana milletvekili seçildi, Çalışma Komisyonu başkanlığı görevini üstlendi.

Milletvekilliği 1973’e kadar sürdü. Daha sonra sendikacılığa dönerek, 1974-1982 yılları arasında TEKSİF Genel başkanlığı yaptı. 1982’de, Türk-İş Genel Başkanı seçildi. 

17 Ağustos 1999 Yalova depreminde hayatını kaybetti.

GÜNDEM Haberleri

Mahkeme nihai kararını verdi. Çukurova Belediyesi'nde padişah yetkilerine geçit yok!
Bakanlıkta yapılan Adana toplantısında hangi kararlar alındı?
Adana'da, Noel dolayısıyla Bebekli Kilisesi'nde ayin düzenlendi.
Arzu Sabancı, Sabancı ailesi için yılbaşı yemeği organize etti