Cumhurbaşkanı metroyu onaylasın

CHP Adana Milletvekili, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçe görüşmelerinde raylı sistemden Kozan ve Karataş yoluna, Karataş feribot seferlerinden gençlerin atanamama sorununa kadar bir çok sorunu Bakan Karaismailoğlu’na anlattı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 1 milyar 100 milyon lira toplam borcu ve aylık 20-25 milyon lira taksit ödemesi nedeniyle doğmamış çocukları bile borçlandıran Adana Hafif Raylı Sistem Projesi borcunun artık Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredilmesi gerektiğini belirtti.

Dr. Müzeyyen Şevkin, Bakan Adil Karaismailoğlu’nun da yer aldığı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2022 yılı bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanı ve eski başbakanların söz vermesine rağmen sistemin devri ve 2. etabın tamamlanmasına yönelik Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın neden herhangi bir girişimde bulunmadığını sorguladı. Bu borcun söz verildiği üzere Bakanlık tarafından üstlenilmesinin beklendiğini ifade eden Dr. Şevkin, “Ayrıca hastaneler bölgesi, stadyum, okullar, üniversiteler, yerleşim yerleri gözetilerek hazırlanan, fizibilite etütleri, teknik ve mali açıdan güncellenerek Bakanlığa sunulan ve Bakanlıktan onay alan ancak bu kez Cumhurbaşkanlığı’nın onayını bekleyen Akıncılar-Üniversite-Stadyum 2'nci etap 11,5 kilometrelik hafif raylı sistem hattına ilişkin akıbeti de sizden öğrenmek istiyoruz sayın Bakan?” diye sordu.
 

KARATAŞ VE KOZAN YOLLARI NE ZAMAN BİTECEK?
Ayrıca, Adana için büyük önem taşıyan ve "ölüm yolu" olarak adlandırılan Adana-Karataş yolu ile Kozan Yolu’nun yıllardır tamamlanamamasının derin bir acı olduğunu vurgulayan Dr. Şevkin, Bakan Karaismailoğlu’na “Adanalıların Yumurtalık ilçesiyle birlikte denize açılan kapısı olan Karataş yolu kesin olarak hangi tarihte bitecek?” sorusunu yöneltti.
 

“BÖLGESEL HAVALİMANINI BIRAK, ŞAKİRPAŞA HAVALİMANINA BAK”
Temeli 2013 yılında atılan 2016 yılı Mart ayında bitirileceği belirtilen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda 2021 yılının sonlarına gelinen süreçte tam bir keşmekeş ve kaos hâlinin sürdüğüne işaret eden Dr. Şevkin, “Türkiye tarımına, ekonomisine Adana'ya da Mersin'e de yedi yıldır zarar veren bu havalimanını yapmak yerine, Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı genişletmeyi neden düşünmüyorsunuz? Adanalılar konumu nedeniyle dünyanın en stratejik öneme sahip ve kâr eden 9 havalimanından biri olan Adana Şakirpaşa Havalimanı'nın genişletilmesini bekliyor. Şakirpaşa Havalimanı genişletme çalışmasıyla ilgili bir plan ya da programınız var mı Sayın Bakan?” diye sordu.
 

FERİBOT SEFERLERİ VAR MI?
Öte yandan yıllardır Adana’nın denize açılan kapıları Yumurtalık ve Karataş sahillerinden gerek Mersin’e, gerekse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne feribot seferleri düzenlenebileceğine dikkat çeken Dr. Şevkin, “Ancak bu konuda da bir arpa boyu yol alınamadı. Karataş ve Yumurtalık sahillerini değerlendirin sayın Bakan. Deniz yolu ulaşımıyla, feribot seferleri için İskenderun, Yumurtalık, Karataş, Mersin, KKTC hattında feribot seferleri düzenlenmesini bekliyoruz” diye konuştu.
 

ATAMA SORUNUNA İŞARET ETTİ
Türkiye’de gençlerin işsizlikle kıvranırken Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde atama beklerken uzun süreden bu yana bu konuda da bir adım atılmadığına dikkat çeken Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Mimar, mühendis, şehir plancıları, kendisini yetiştiren pırıl pırıl gençler ülkenin çağdaş geleceğine katkı koymak için sabırsızlıkla bekliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesine, Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesine atama yapılacak mı? Yapılacaksa ne zaman ve hangi birimlere kaç gencimiz atanacak? Binlerce genç bu konularda bugün sizden bir cevap, bir haber istiyor sayın Bakan… Ayrıca otoyollar, köprüler yapmakla övünüyorsunuz ama ne yazık ki yolların büyük bölümü en küçük bir yağışta, selde, heyelanda kağıt gibi ortadan ikiye ayrılıyor. Tren kazalarında yaşanan travmayı da yeniden hatırlatmak istiyorum. Yaşamını yitiren vatandaşlarımızın aileleri halâ hukuk mücadelesi veriyor. Kimse sorumluluğu üstüne almıyor.
 

VATANDAŞIN HUKUK MÜCADELESİ!
Otoyollarda, tren raylarında, yeni yapılacak hızlı tren projelerinde zemin etüdü çalışması öncesinde teknik personel tarafından ön inceleme gerçekleştirilmesi gerekiyor. Burada da yine mühendislerimizin deneyimlerinden faydalanmamız gerekiyor. Jeoloji, jeofizik mühendisleri, inşaat mühendisleri, makine mühendisleri ve konunun uzmanlarından oluşan paydaşlarla çağa uygun ulaşım yollarını hayata geçirmek durumundayız. Aksi halde insanlarımız can ve mal kaybetmeye devam edecek.”

GÜNDEM Haberleri

Adana'yı nasıl bir hava bekliyor! Meteoroloji açıkladı!
Adana'da Ağaç sökümü sırasında yangın çıktı
Sarıçam, Konut Satışında Zirvede
Adana'da geri dönüşüm fabrikasındaki yangın kontrol altına alındı
Kuş yuvasında uyuşturucu sakladılar