Karataş Kültür ve Turizm Platformu aylık toplantısını yaptı. Platform üyesi Süleyman Akbaş’ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya başkan Teyfik Kısacık ve Platform üyeleri ile birlikte uluslararası bir kuruluş olan İsviçre Likan AG Zürich de danışmanlık yapan Mimar Prof.Dr.IngYusuf Gürçınar’da katıldı.
Kültür ve Turizm Platformu Başkanı Teyfik Kısacık, Platform olarak şimdiye kadar hep yapıcı olduklarına vurgu yaparak “Karataşımıza hizmet için mesai harcayanların “Ben değil, biz.” prensibi ile çalışmasını, ilçemizin sorunlarını çözmek ve kalkındırmak için İlçe Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve genel idare kurumlarının elbirliği ile sorunları çözmesi gerektiğini ifade ettik. Bundan sonra da Platform olarak kamuoyunun gündemine getirdiğimiz konuların takipçisi olacağımızı net olarak belirtmek istiyorum.” Dedi.
Karataş’ın çok özel bir turizm beldesi olduğunu, cazibe merkezi olmaması için hiçbir neden bulunmadığını ifade eden Mimar Prof.Dr.Ing.Yusuf Gürçınar kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenleri sıraladı.
Tarsus Yenice yakınlarında yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı işletmeye açıldığında orada gece ve gündüz vardiyaları olmak üzere tahminen 15.000 kişinin istihdam edileceğini, bir ailenin sayısal büyüklüğünün ortalama 4 kişi kabul edildiğinde 60.000 kişinin konut ve çocuklarının eğitim ihtiyaçlarının ortaya çıkacağını, bunların iş yerlerine kısa zamanda gidebilecekleri, çalışma saatleri dışında tatil yapabilecekleri ve çocuklarına kaliteli bir eğitim sağlayabilecek ortamları öncelikle tercih edeceklerini, Karataş’ın bu talebin küçük bir bölümünü bile karşılayabilse sosyo-ekonomik yönden büyük bir sıçrama yapabileceğine vurgu yapan Gürçınar “Bununla birlikte artan enerji fiyatları, saatler süren gidiş geliş yolculukları nedeni ile tatillerini, hafta sonlarını Mersin sahillerindeki yazlıklarda geçiren pek çok aile, ilçedeki mevcut alt yapının yeterli duruma getirilmesi halinde zamanla Karataş’a yönelme eğilimindedir. Bununla birlikte Müteahhitler Karataş sahil bandının arka kısımlarında yüksek katlı konutların yapımına başlamış, ilçenin mevcut kentsel dokusu içerisinde pek çok konut sahibi, evlerini turistik tesise dönüştürmek üzere müracaat etmeye başlamıştır. Bu tür gelişmeleri, ilçeyi güzelleştirerek, Antalya’nın gelişmiş ve küresel talep gören ilçeleri seviyesine getirerek yönetebilmek için öncelikle acilen bir SWOT analizinin yapılması gerekmektedir.” Dedi.
SWOT analizi sonucu elde edilecek bilimsel sonuçlar çerçevesinde Karataş için stratejik gelişim planı ve müteakiben de bunun uygulama programı ve kentsel gelişim projesinin hazırlanabileceğini belirten Gürçınar, “Bu analizler ve proje kapsamında Fizibilite raporu hazırlanarak Avrupa Kalkınma Bankası, Dünya Bankası, Ülke içi teşvik ve destek programları vb... yatırımların kanallarından finanse edilebilir.” Dedi.
Platform üyesi ve Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Celal Safsoylu ise Turizmin canlanması için bazı dokunuşların yapılması gerektiğine vurgu yaparak “Karataş’ın lagünleri var, bir lagün turizme açılarak Olta balıkçılığı Karataş Turizmine kazandırılabilir. Balıkçı barınağının genişletme projesi hazır ama maalesef başlatılamadı. Hem balıkçılarımız için, hem de Feribot seferleri için bu projenin uygulanmasını bekliyoruz.” Dedi.