Kucuksaat.com, Adana belediyelerinde Sayıştay denetçileri tarafından oluşturulan raporların derlemesini yazı dizisi olarak yayınlamaya devam ediyor.
Çukurova Belediyesi Sayıştay raporu yazı dizisinin 5. ve son bölümü;
Linklere tıklayarak yazı dizinini önceki bölümlerini okuyabilirsiniz:
Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 1
Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 2
Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 3
Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 4
ÇUKUROVA'DA 8 BİNDEN FAZLA İŞLETME RUHSATSIZ
BULGU 33: İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Olmadan Faaliyet Gösteren İşyeri ve İşletmelerin Bulunması
Sayıştay denetçileri, Çukurova Belediyesi sınırları içerisinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyet yürüten işletmelerin bulunduğunu raporda belirtti.
Denetçiler ilgili bulguda, "Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünden alınan veriler üzerinde yapılan incelemeler T.C. Sayıştay Başkanlığı Adana Çukurova Belediyesi 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 80 neticesinde, Belediyenin yetki ve görev sınırları içinde 31.12.2021 tarihi itibarıyla toplam 8.341 adet sıhhi ve gayrisıhhi işyeri ile umuma açık istirahat ve eğlence yeri için işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildiği anlaşılmış olup Mali Hizmetler Müdürlüğünden alınan aktif işyeri çevre temizlik vergisi mükellef listesinde ise toplam 14.155 mükellefiyetin olduğu; bu bağlamda, çevre temizlik vergisi mükellefi olan en az 5.814 aktif işyerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyette bulunduğu tespit edilmiştir." ifadelerini kullandı.
ANKETLER KAMU BÜTÇESİNDEN YAPILMIŞ!
BULGU 36: Mahalli Müşterek Nitelikte Olmayan Harcama Yapılması
Sayıştay, Çukurova Belediyesi'nin görev ve sorumluluk alanında ve mahalli müşterek nitelikte mal ve hizmet alımlarında olmayan harcamalarının bulunduğu belirtti.
Denetçiler konuyla ilgili olarak, "Belediyenin kamuoyu araştırması için hizmet alımı yaptığı ancak ilgili araştırmadaki soruların ağırlıklı bir kısmının siyasi partilerin ve belediye başkanlığı seçimi için oluşturulmuş anket sorularından meydana geldiği tespit edilmiştir." tespitini ortaya koydu.
ÇUKUROVA BELEDİYESİ'NDE BELİRLİ MARKA VE MODEL MAL ALIMLARI YAPILMIŞ
BULGU 39: Teknik Şartname ile Belirlenen Kriterlerin Rekabeti Engelleyici Hususlar ve İfadeler İçermesi
Denetçiler raporda teknik şartnamelerinde kamu ihale mevzuatı hükümlerine aykırı olarak rekabeti engelleyici hususlar ile belirli marka ve modelleri işaret eden özelliklere yer verilen mal alımlarının olduğunu şöyle ifade etti;
“Yapılan inceleme neticesinde, alınması planlanan bilgisayar, tablet, televizyon, ses sistemi, akıllı saat, yazıcı, profesyonel video kamera gibi teknoloji ürünü aletlerin teknik özellikleri belirlenirken anılan mevzuat hükümlerine aykırı olarak belirli marka ve modeli işaret eden hususlara yer verildiği ve bu şekilde kapsamın daraltılarak teklif verebilecek istekli sayısının sınırlandırıldığı, mevzuatın öngördüğü rekabet ortamının oluşturulamadığı tespit edilmiştir. Bu itibarla Kamu İhale Kanunu’nun temel ilkelerinden olan rekabet ilkesinin tesis edilmesi açısından, rekabeti engelleyecek şekilde marka ve modeli işaret eden ifadelere yer vermeksizin teknik şartnamelerin hazırlanması gerekmektedir.”
SAYIŞTAY RAPORU MECLİSTE GÖRMEZDEN GELİNMİŞ, SONER ÇETİN MECLİS GÜNDEMİNE NEDEN GETİRMEDİ?
BULGU 44: Sayıştay Denetim Raporunun Belediye Meclisinde Görüşülmemesi
Sayıştay Denetim Raporu’nun bilgi ve gereğinin yapılması için belediye başkanı tarafından belediye meclisine sunulmadığı ve dolayısıyla denetim sonuçları hakkında belediye meclisinin bilgilendirilmediği görüldü.
Sayıştay raporunda bulguyla ilgili olarak, "Yapılan inceleme neticesinde, Sayıştay Denetim Raporu’nun Belediye Meclisine sunulmadığı tespit edilmiştir." şerhi düşüldü.