Kucuksaat.com, Adana belediyelerinde Sayıştay denetçileri tarafından oluşturulan raporların derlemesini yazı dizisi olarak yayınlamaya devam ediyor. Dün yazı dizisinin ilk bölümünü "Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 1" başlığıyla yayınlamıştık. Link ya da görsele tıklayarak okuyabilirsiniz.
Yazı dizisinin 2. bölümünde bugün:
BULGU 8: Tahsis Edilen ve Tahsisli Kullanılan Taşınmazların Varlık Hesaplarında İzlenmemesi
Sayıştay denetçileri, Çukurova Belediyesi taşınmazlarıyla ilgili yaptığı çalışmada; "Belediyenin mülkiyetinde olan taşınmazlardan diğer kurum ve kuruluşlara tahsis edilenler ile kamu idarelerince Belediyeye tahsisli olarak kullandırılan taşınmazların ilgili varlık hesaplarında izlenmediği görülmüştür." ifadelerine yer verdi.
9 ADET TAŞINMAZ HANGİ KURUMLARA TAHSİS EDİLDİ?
6 TAŞINMAZIN KAYDI NEDEN TUTULMUYOR?
"Belediye tarafından diğer kurumlara tahsis edilen 9 adet taşınmazın ve Belediyeye tahsis edilen 6 adet taşınmazın, muhasebe kayıtlarında izlenmediği tespit edilmiştir." sözleriyle söz konusu bulguyu şu ifadelerle hataya bağladı;
"Bu itibarla Belediye tarafından tahsisli kullanılan ve diğer kurumlara tahsis edilen taşınmazların muhasebeleştirilmemesi nedeniyle, 2021 yılı Bilançosunda 250.02/250.03 Arazi ve Arsalar Hesabı, 251.02/251.03 Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı, 252.02/252.03 Binalar Hesabı, 257-Birikmiş Amortismanlar Hesabı ve 500.11/12/13 Net Değer Hesabı itibarıyla varlıkların ilgili kurum tarafından belirlenmesi gereken gerçeğe uygun değerleri (rayiç değer) toplamı kadar hataya neden olunmuştur."
BULGU 13: Kiraya Verilen ve Ecrimisille Kullandırılan Taşınmazlara Ait Elektrik ve Su Giderlerinin Belediye Bütçesinden Karşılanması
Sayıştay denetçilerinin Çukurova Belediyesi raporunda yer verdiği 13. bulguda, kiraya verilen ve ecrimisille kullandırılan taşınmazlara ait sabit giderlerin belediye bütçesinden karşılandığı görüldüğünü kaydetti.
BELEDİYE TAŞINMAZINI HEM İŞGAL ETMİŞLER HEM DE ELEKTRİK SU FATURASI ÖDEMEMİŞLER
Raporda, "Yapılan incelemeler neticesinde, kiraya verilen veya ecrimisille kullandırılan taşınmazların elektrik ve su aboneliklerine ilişkin aşağıdaki Tablo’da ayrıntısı gösterilen T.C. Sayıştay Başkanlığı Adana Çukurova Belediyesi 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 48 yerlerde, kiracılar ve fuzuli şagiller tarafından elektrik ve/veya su aboneliği oluşturulmadığı; söz konusu yerlerin elektrik ve su tüketimlerinin ilgili park ve tesislerde Belediye adına yapılmış aboneliklere ait sayaçlar üzerinden karşılandığı ve dolayısıyla söz konusu tüketim giderlerinin Belediye bütçesinden ödendiği tespit edilmiştir." vurgusuyla belediye bütçesinden elektrik ve su tüketim bedellerinin karşılandığı taşınmazlar tablo ile raporda yer aldı.
"Bu itibarla yukarıda yer verilen taşınmazlara ait elektrik ve su aboneliklerinin söz konusu taşınmazı kullanan kiracıların ve fuzuli şagillerin üzerine tesis edilmesi ve bugüne kadar Belediye tarafından ödenen bedellerin ilgililere rücu ettirilmesi gerekmektedir."
EDİTÖRÜN NOTU:
Tapu, doğal olarak bir hak sahipliğidir. Tapu sahibi, taşınmazı üzerinde her türlü tasarruf hakkına sahiptir. Tapu sahibinin mülkiyet hakkı da Anayasamız ile güvenceye alınmıştır.
Hiç kimse, mülkiyeti bir başka şahsa ait olan bir taşınmaz üzerinde tasarruf hakkı kullanamaz. Yasa buna engeldir. Kişinin, başka bir kişiye ait bir taşınmazı kullanmasından dolayı, ödediği tazminat o kişiyi taşınmaz üzerinde hak sahibi yapmaz.
İşte “ecrimisil” kavramı bu noktada devreye girer.
Özel ya da tüzel bir kişinin hazineye ait taşınması işgal etmesinin karşılığında ödediği tazminat “ecrimisil”dir ve işgalciye hiçbir hak tanımaz. Tam tersine kişinin hak sahibi olmadığını ve ayrıca işgalci olduğunu gösteren bir belgedir.
Ecrimisil kazanılmış bir hak değil, ödenmiş bir cezadır. Ecrimisil belgesi gösterilerek, hiç kimse bir usulsüzlüğü yasallaştıramaz. Trafik ceza makbuzunu gösterenin o suçu bir daha işleme hakkı doğamaz. Doğal olarak ceza ödemek kimseye bir hak kazandıramaz. )
Ecrimisil bir tapu belgesi değil, bir işgal belgesidir.