Çukurova Belediyesi’nde Sayıştay Raporlarına Yansıyan Usulsüzlükler – 1

Sayıştay denetçileri, Çukurova Belediyesi’ndeki usulsüz işlemleri toplamda 45 maddede raporlaştırdı. Kucuksaat.com 45 maddeden oluşan raporun öne çıkan maddelerini okuyucuları için derledi.

Sayıştay denetçileri, yapmış oldukları denetimde Çukurova Belediyesi ile alakalı ciddi bulgulara ulaştı. Bu bulgular içerisinde özellikle ihalelerin bölünerek, doğrudan temin yöntemiyle verilmesi, ruhsatlarla alakalı sıkıntılar, kiraya verilen iş yerlerinin elektrik ve su aboneliklerinin yapılmaması, ihale verilen firmaların sisteme yüklenmemesi gibi onlarca saptama yer aldı.

Kucuksaat.com olarak tespit edilen usulsüz işlemleri, belgeleriyle birlikte açıklamaya başlıyoruz.

Sayıştay raporunda BULGU 4 olarak yer alan tespit dudak uçuklatacak cinsten.

BULGU 4: Ambalaj atıklarının toplanması ve değerlendirilmesi hakkının bedelsiz ve ihalesiz olarak devredilmesi.

Raporun giriş kısmında, “Ambalaj atıklarının toplanması ve değerlendirilmesi imtiyaz hakkının ihale yapılmadan özel bir şirkete verildiği ve verilen bu hak karşılığında herhangi bir bedel alınmadığı görülmüştür.” Denilmektedir.

Devamında, “Çukurova ilçesi belediye sınırları içerisinde ambalaj atıklarının toplanması faaliyetlerine ilişkin 2886 sayılı Kanun uyarınca 14.06.2017 tarihinde ihale edilen ve 7 adet isteklinin teklif verdiği Belediye Sınırları İçerisinde Ambalaj Atıklarının Toplanması İşi ihalesinin, 3 yıllığına 602.000,00-TL+KDV peşin bedelle verildiği görülmüştür.” İfadelerine yer verilmiştir.

İlgili ihalenin detay kısmında ise “Yapılan incelemeler neticesinde, yukarıda belirtilen hükümler uyarınca KDV dahil 710.360,00-TL olan sözleşme bedelinin yüklenici tarafından sözleşme tarihi olan 05.07.2017’den itibaren 15 gün içerisinde peşin olarak yatırılması gerekirken 20.07.2017 tarihinde sadece 450.000,00-TL’sinin yatırıldığı; geri kalan 260.360,00-TL’nin ise 2021 yılı sonu itibarıyla henüz yatırılmamış olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, 05.07.2017 tarihli sözleşme hükümleri uyarınca, yükümlülüklerini yerine getirmeyen yüklenici ile yapılan sözleşmenin Belediyece tebligat yapmaya gerek kalmaksızın iptal edilmesi, kesin teminatının gelir kaydedilmesi ve ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilerek Resmi Gazete’de ilan edilmek suretiyle ilgilinin müteahhitlik siciline işlenmesi gerekmekte iken, söz konusu Sözleşmenin bitim tarihinden sonra belediye sınırları içerisinde ambalaj atıklarının toplanması ve toplanan atıkların satılması hakkının 14.10.2020-14.10.2023 tarihleri arasında geçerli olmak üzere bir protokol düzenlenerek, rekabet ortamı oluşturulmadan, ihale yapılmadan ve herhangi bir bedel alınmadan tekrar aynı firmaya verildiği tespit edilmiştir.” İfadeleri yer almaktadır.

CEZA YERİNE ÖDÜL

Buraya kadar Sayıştay’ın tespit etmiş olduğu skandal, rakam ve tarihleriyle birlikte verilmiştir. Yazılanlardan da anlaşılacağı üzere, ambalaj atıklarının toplanmasıyla alakalı ihaleyi alan firma, yükümlülüğünü yerine getirmemiş, belediyeye ödemesi gereken tutarı ödememiştir.

İPTAL YERİNE YENİDEN İHALE

Kanun ve yönetmeliklere göre, ihalenin iptal edilip paranın tahsil edilmesi gerekirken Çukurova Belediyesi yükümlülüğünü yerine getirmeyen firmaya “yeniden ihale vererek yardımcı olmuş” ancak bu yardımın ihalede kapsamı genişletilerek ilgili firmanın ücret ödemeden ihale verilmesine karar verilmiş, geçmişteki borcu da tahsil edilmemiştir.

Sayıştay raporunun ilgili bölümünde bu durum, “Belediyenin yetki ve imtiyazları arasında bulunan ambalaj atıklarının toplanması işinin imtiyaz yolu ile şirket veya şirketlere verilmesi ancak 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre yapılacak ihale ile mümkün olabilir. İmtiyaz hakkının rekabet ortamı oluşturularak yapılacak ihale sonucunda en yüksek bedeli ödemeyi kabul eden firmaya verilmesi ve Belediyenin söz konusu gelirden mahrum bırakılmaması gerekmektedir. Bu itibarla 05.07.2017 tarihli sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmeyen firma hakkında, sözleşme ile belirlenmiş olan cezai hükümlerin uygulanması; ambalaj atıklarının toplanmasına ilişkin imtiyaz hakkının rekabet ortamı oluşturularak yapılacak ihale sonucunda en yüksek bedeli ödemeyi kabul eden firmaya verilmesi ve Belediyenin söz konusu gelirden mahrum bırakılmaması gerekmektedir.” İfadeleriyle tüm gerçekliğiyle ortaya konulmuş skandal raporda yer almıştır.

BULGU 5: Araçların Muayenelerinin Zamanında Yapılmaması

Soner Çetin’in 30 Mart 2014 yılında yerel seçimi kazanıp Çukurova Belediye Başkanlığı icra makamına oturduğunda ilk icraatlarından birisi de şirket araçlarını elden çıkarması, siyah plakalı araçları revize ederek belediye hizmetinde ekonomik bir biçimde değerlendirmesi olmuştu. Takdir toplayan bu hareketin yanında dikkat çeken bir diğer icraat da Soner Çetin’in makam aracı olarak şahsi aracını kullanmasıydı. Belediye kaynaklarındaki araçlar ve makam aracı konusunda bu kadar hassas olan Soner Çetin’in belediye araçlarının muayenelerini yaptırmaması Sayıştay raporuna şöyle geçti:

"Yapılan inceleme neticesinde, Belediyeye ait 25 adet aracın muayenelerinin gecikmiş olduğu ve ilgili araçların bu süre zarfında muayenesiz olarak kullanıldıkları tespit edilmiştir. Bu itibarla Belediyenin, öncelikle çalışanlarının can güvenliğinin sağlanması amacıyla daha sonra ise gerek para cezasıyla gerekse araçların trafikten men edilmesine kadar uygulanacak yaptırımlarla karşı karşıya kalınmaması için mevzuatın öngördüğü süreler içinde araçların muayenelerinin yaptırılması gerekmektedir."

GÜNDEM Haberleri

Çocuğun Sabancı’dan olduğu netleşti !
Özkut Özdemir: ''Türkiye'nin Gerçekleriyle Yüzleşin''
Adana'da feci kaza... Ters yöne girdi, karşıdan gelen araçla çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı
O duvarda, o yazı artık yok!
Önlisans Sosyal Güvenlik Mezunları atama bekliyor