Çukurova Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre; Sunay Akın ve birçok sanatçının katılım sağlayacağı etkinlik 9 Eylül 2021 günü Saat 20:30’da Çukurova Belediyesi’nin bahçesinde gerçekleşecek.
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, “Türk sinemasının büyük ustası, hemşerimiz Yılmaz Güney'i bu yıl Sunay Akın, Livaneli Korosu’ndan Aytekin Kaya ve arkadaşları ile Vadullah Taş, Ahmet Karataş, Mazlum Vesek’in katılımıyla anacağız. Çirkin Kral Yılmaz Güney'i anma etkinliğimize tüm hemşerilerimizi bekliyoruz” şeklindeki sosyal medya paylaşımıyla tüm Adanalıları Yılmaz Güney’i anma etkinliğine davet etti.
Pandemi önlemleri kapsamında katılımcılar için bazı şartlar da istendi.
Etkinliğimize katılacak vatandaşlarımızın dikkatine:
- Aşı olan katılımcıların aşı kartlarını göstermesi,
- Hes kodu olan katılımcıların Hes kodunu göstermesi,
- Aşı yaptırmayan katılımcıların ise en az 48 saat önce PCR testi yaptırmış olmaları zorunludur.
Yılmaz Güney Kimdir?
1937 yılında Adana’da doğdu. Asıl adı Yılmaz Pütün’dür.
İlkokul ve Lise öğrenimini Adana’da tamamladı.
Çocukluk yıllarında, bisikletiyle sinemadan sinemaya on altı milimetrelik film bobinleri taşıyarak çalışmaya başladı.
1956’da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başlasa da, sinemaya daha yakın olabilmek için 1 yıl sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne yazıldı.
1959 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı “Bu Vatanın Çocukları” ve “Alageyik” isimli filmlerin hem senaryosunu yazdı, hem de filmlerde rol aldı.
“Yeni Ufuklar” ve “”On Üç” gibi dergilere öyküler yazdı. “On Üç” dergisinde yazdığı “Üç Bilinmeyenli Eşitsizlik Sistemleri” adlı öyküsünde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle yargılandı, 1961'de 18 ay hapis cezasına çarptırıldı. 8 ay Konya'ya sürgün cezası alması sonrasında eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı.
1964'te “Kamalı Zeybek” filminin çekimlerinde tanıştığı oyuncu Nebahat Çehre ile evlendi.
Oyuncu, yapımcı, yönetmen ve senaryo yazarlığını üstlendiği “Seyit Han” filmiyle Adana Altın Koza Şenliği'ne katıldı ve “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü aldı.
1968'de “Güney Film Yapım” şirketini kurdu, aynı dönem çıkarmaya başladığı “Güney” dergisinde sinema ve sanatla ilgili görüşlerini, şiir ve öykülerini yayımlamaya başladı.
Senarist, yönetmen, yapımcı ve başrol oyuncusu olarak yer aldığı “Umut” filmi, 1970'te Adana Altın Koza Film Şenliğinde “En İyi Senaryo” ve “En İyi Erkek Oyuncu’ ödüllerini aldı.
1970 yılında Fatoş Süleymangil ile evlendi.
“Boynu Bükük Öldüler” romanıyla Orhan Kemal Roman Ödülü'nü kazandı.
1972 yılında 'devrimcilere yardım ve yataklık yaptığı' gerekçesiyle 2 yıl hapse mahkûm edildi.
1974'te cezaevinden çıktı ve aynı yıl “Arkadaş” filmini çekti. Sonrasında “Endişe” adlı filmi çekerken Yumurtalık ilçesindeki bir gazinoda ilçe yargıcı Sefa Mutlu'yu tabancayla vurarak öldürmekten tutuklandı ve 25 Ekim'de Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan yargılamaların sonucu 13 Temmuz 1976'da 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Güney Dergisi 13. sayıdan itibaren ülkede sıkıyönetim ilan edilince kapatıldı ve yazdıklarından dolayı hakkında 10 ayrı dava açıldı. İstenen ceza toplamı 100 yıl oldu.
1981 yılının sonunda izin alarak ayrıldığı Isparta Cezaevi’ne dönmedi ve Fransa’ya sığındı.
“Yol” filmi 1982 Cannes Film Şenliği`nde, “Kayıp (Missing)” adlı filmle birlikte büyük ödül olan “Altın Palmiye”yi paylaşarak Türk sinemasına tarihinin en önemli ödüllerinden birini daha getirdi.
Cannes'den kazandığı 250 bin Euro'yu “Türk Hava Kurumu”na bağışladı.
Fransa'da 1983'te çektiği “Duvar” filmiyle 1984'te Cannes Film Festivali “Jüri Özel Ödülü”ne aday gösterildi.
Eserleriyle yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda ödülün sahibi oldu, 114 filmde oyuncu, 26 filmde yönetmen, 15 filmde yapımcı, 64 filmde ise senarist olarak yer aldı.
1983’te Türk vatandaşlığından çıkarıldı.
9 Eylül 1984’te kanser rahatsızlığından dolayı hayatını kaybetti ve Fransa’da toprağa verildi.
Ölümünden sonra kurulan “Yılmaz Güney Vakfı” eşi Fatoş Güney öncülüğünde eserlerini korumaya ve yayınlamaya yönelik çalışmaları sürdürmektedir.
Erol SAYLAN – Yeniçağ Gazetesi Adana/Çukurova Temsilcisi