CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Hekimlerin özlük ve mali haklarını iyileştirmek için Kanun Teklifi metnine Genel Kurul aşamasında eklenen ve sonra çıkarılan düzenleme Meclis gündemine ne zaman gelecek. Sağlık çalışanları ve kamu eczacıları düzenlemeye eklenecek mi? diye sordu.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, sağlıkçıların özlük ve mali haklarını iyileştirmeye yönelik düzenlemeyi Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifindeki, hekimlerin gelirleri ve özlük haklarında düzenleme öngören maddeler, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra 12 Aralık 2021 tarihinde Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda çıkarılmıştır. Söz konusu düzenleme belirsiz bir tarihe ötelenmiştir” dedi.
SAĞLIKÇILAR TÜKENME NOKTASINDA
Ekonomik kriz ortamında toplumun tüm kesimleri gibi büyük bir fedakârlık ve özveriyle emek veren hekimlerin, sağlık emekçilerinin ve kamu eczacılarının da maddi olarak hayatlarını idame etmekte zorluk çektiğini kaydeden Bulut, Sağlıkta Dönüşüm Programı altında yıllardır uygulanan sağlık politikalarının, haksız performans sisteminin, uzun nöbetlerin, pandemiyle birlikte çalışma koşullarının ağırlaşmasının, sağlıkçılara yönelen şiddetin, doktorları ve sağlık emekçilerini tükenme noktasına getirdiğini bildirdi.
SAĞLIKÇILARIN ÇALIŞMA MOTİVASYONU BOZULDU
‘Hakları ödenmez’ denilen sağlık emekçilerine verilen sözlerin tutulmamasının, mağduriyetleri giderecek adımların atılmamasının çalışma motivasyonunun da bozulmasına yol açtığını ifade eden Bulut, şöyle devam etti:
“Türk Tabipler Birliği, 2021 yılında, 1200’den fazla doktorun yurt dışı başvuruları için ‘iyi hal kâğıdı’ aldığını, kamudan son aylarda 8 binden fazla hekimin istifa ettiğini bir kısmının emekli olduğunu, bir kısmının özele geçtiğini belirmektedir.”
DÜZENLEME MECLİS’E NE ZAMAN GELECEK?
CHP’li Bulut, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Hekimlerin ve sağlık emekçilerinin özlük ve mali haklarını, çalışma şartlarını iyileştirecek düzenleme ne zaman Meclis’e gelecektir?
-Sağlık çalışanları ve kamu eczacıları bu düzenlemeye eklenecek midir? Sağlık Bakanlığı’nın bu yönde herhangi bir çalışma var mıdır?
KAÇ HEKİM İSTİFA ETTİ?
-Kamuda istifaların önüne geçmek için herhangi bir planınız var mıdır?
-1 Temmuz 2021’de istifa sınırlamasının kalktığı genelgenin yayınlanmasından, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç hekim ve sağlık çalışanı istifa etmiştir?
-1 Temmuz itibariyle kaç hekim ve sağlık çalışanı emekli olmuştur?
BRANŞLARI NE?
-İstida eden hekimlerin ve sağlık çalışanlarının branşlarına ve unvanlarına göre dağılımı nedir?
-Devlet hastanelerinden istifa edip de özel sektöre geçen, yurt dışına giden sağlık çalışanı sayısı nedir?