CHP'li Bulut: Adana'da ayakkabı sektörü zor durumda

Ayakkabı üreticilerinin feryadı: "Maliyet yüzde yüz arttı, ayakkabı fiyatları aynı. Yüzde 30 kapasiteyle çalışıyoruz. firmalar battı, alacaklarımızı alamadık"

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemi nedeniyle ayakta kalmakta zorlanan ayakkabı üreticileri ile bir araya geldi. Sektörde büyük kriz yaşandığını kaydeden ayakkabı üreticisi, “İş yerimiz 2 bin metrekare. Daha önce burada 130 kişi çalışıyordu, şu an 30 kişi çalışıyor. Dolar kuruna bağlı olarak hammadde fiyatları arttı ancak ayakkabı fiyatları aynı kaldı. Pandemide ayakkabı verdiğimiz firmalar battığı için alacaklarımızı alamadık. Çok zor durumdayız” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemide ihracatın sekteye uğraması ve iç piyasanın daralması nedeniyle olumsuz etkilenen ayakkabı üreticilerinin sorunlarını dinledi.  Pandemi nedeniyle birçok sektör gibi ayakkabı sektörünün de durma noktasına geldiğini söyleyen Bulut, “Ayakkabı sektörü de diğer sektörler gibi bu süreçten olumsuz etkilendi. Tedbirler kapsamında ayakkabı üreticisinin iş yeri bir süreliğine kapandı. İş yerleri açıldı ancak ekonomik kriz ortamında üretim neredeyse yüzde 70 düştü. Kriz, devletten yeterli destek alamayan ayakkabı sektörü için de tam bir yıkım oldu” dedi.

“100 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARMAK ZORUNDA KALDIK”

Pandemide çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını, iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığını söyleyen iş yeri sahibi de piyasaların durduğunu, devletten çok az destek alabildiklerini, pandemi öncesine nazaran işlerinin yüzde 70 düştüğünü söyledi. Bulut’un, “İşyerinizde çalışan sayısında azalma oldu mu?” sorusunu da “Bu dükkan 2 bin metrekare. Daha önce burada 130 kişi çalışıyordu, sonra git gide azaldı. Şu an sadece 30 kişi çalışıyor. İş kaybımız haddinden fazla” diye yanıtladı.

“MALİYET YÜZDE YÜZ ARTTI”

Ayakkabı verdikleri firmaların zor durumda olduğundan dolayı sipariş gelmediğini kaydeden iş yeri sahibi, dolar kuruna bağlı olarak artan hammadde fiyatı nedeniyle maliyetlerinin de yüzde 100 arttığını, buna karşılık ayakkabı fiyatlarının aynı kaldığını, dolarla alıp, TL ile sattıklarını belirtti.

“YÜZDE 30 KAPASİTEYLE ÇALIŞIYORUZ”

Makineleri pandemiden dolayı yüzde 30 kapasiteyle çalıştırdıklarını, yeni iş yeri açılmasının da dolar ve Euro üzerinden alınan makineler nedeniyle zor olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

Fazla iş olmadığı için ayakkabı çekme makinasını saat 10:00’a 11:00’e kadar çalıştırabiliyoruz.  Bu makine ithal ve fiyatı 40 bin dolar. Diğer bir makinemizin fiyatı ise 40 bin Euro. Ama makinalar, çalışacağı yerde yatıyor. Makineyi satmaya kalksak değerinin %10’una satılır. Hatta 400 dolara satsan alan olmaz.

“ALACAKLARIMIZI ALAMADIK”

CHP’li Bulut’un, “Finansal olarak toparlayabilecek misiniz?” sorusu da “Çok fazla alacağımız var. Ayakkabı verdiğimiz firmaların birçoğu batınca, alacaklarımız da kaldı. Firmalar hala da batıyor. O yüzden şu an mal verme imkanımız yok.  Zaten verdiğimiz malın parasını geri alacağımızın da garantisi yok. Çünkü ödeyemiyorlar. Bir ekmek parası olsun, bir çark dönsün diye atölyeyi de kapayamıyoruz” şeklinde yanıt buldu.

“3 GÜN MESAİ YAPIYORUZ”

Ayakkabı üreticilerinin çalışanları da Bulut’a, 1-1.5 ay çalışmadıkları bir dönem olduğunu, çalıştıklarında da 3 gün mesai yaptıklarını, haftalık 1000 TL alırken, bu paranın 500 TL’ye düştüğünü söyledi.

EKONOMİ Haberleri

Adana’da 31 bin gıda denetimine 22 milyon 135 bin lira ceza
Haluk Levent: 'Coin reklamı yapmamış olsam da, bu süreçte kendimi sorumlu hissediyorum'
Adana'da mahallede 400 metrekareyle başlayan seracılık 30 dönüme ulaştı
Adana’dan 3 milyar 45 milyon dolarlık ihracat
Adana'da ıspanak hasadına başlandı