Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, uzun yıllar yağış ortalamasına göre bu sene yağışların bölge bölge yüzde 25 ile 75 oranında daha az olduğuna dikkat çekerek büyüyen kuraklık krizine karşı acil önlem alınmasını istedi.
Gıda krizinin kapıda olduğuna işaret eden Ayhan Barut, "Kuraklık maalesef sürüyor, tarımsal üretimde olası verim kaybı da büyüyor ne yazık ki. Deprem felaketi de bu sorunun boyutunu katlıyor. Acilen önlem alınması, çiftçilerin desteklenmesi, sulama yatırımlarına ağırlık verilmesi gerekiyor" dedi.
TARIMDAKİ DRAMATİK TABLOYU ANLATTI
Türkiye'nin uzun süredir ekonomik krizle boğuştuğunu, son yaşanan deprem felaketiyle sorunların daha da büyüdüğünü ifade eden Ayhan Barut, tarımsal üretim ve çiftçilerin sorunlarının da katlandığını bildirdi. Tarımsal üretim maliyetlerinin sürekli fahiş biçimde arttığını, halkın ise yüksek gıda fiyatları nedeniyle mağdur olduğunu aktaran Barut, "Türkiye'nin kalkınması için tarımsal üretime destek şarttır. Tarımsal üretimin artması, ihtiyacın karşılanması da ancak üretimin ve üreticinin desteklenmesiyle mümkündür. Bu kapsamda tarımsal üretim planlaması yapılması, planlı üretimle birlikte çiftçinin binbir emekle ürettiği ürünün değerinde satılması sağlanmalıdır. Gübreden mazota, tohumdan zirai ilaca, elektrikten sulama giderine kadar çiftçinin tüm girdi maliyetleri artarken sorunları görmezden gelemezsiniz" diye konuştu.
"BÜYÜYEN TEHLİKE KURAKLIK"
Türkiye'de meteoroloji verilerine göre tüm bölgelerde uzun yıllar ortalamasına oranla yağışlarda yüzde 25 ile 75 seviyesinde düşüş olduğuna vurgu yapan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Tarımda can yakan sorunlara çare bulunmamışken, üstüne deprem felaketi yaraları kanatıp sorunu daha da büyütürken bir yandan da ülkemiz çok ciddi bir kuraklık tehlikesi yaşıyor. Maalesef bu kuraklık nedeniyle ülkemizin değişik bölgelerinde, arpadan mısıra, buğdaydan mercimeğe çok sayıda üründe ciddi boyutlarda rekolte kaybı yaşanacak. Verim kaybı gıda da krizi büyütecek. Çiftçi ürünü olmadığı için mağdur olacak, tüketici eğer bulabilirse çok yüksek fiyata ürün almak zorunda kalacak. İthalat sevdalısı iktidar gider ayak yine aynı oyunları oynayacak. Daha fazla vakit kaybetmeden herkesi tedirgin eden, artık kapıya yaklaşan gıda krizine çözüm bulunmalıdır. Basınçlı sulama dahil tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve geleceği için acilen etkin sulama yatırımlarına ağırlık verilmelidir. Kuraklıktan etkilenen çiftçilerin her bölgede hasarı ve zararı tespit edilmelidir. Bu mağduriyeti önlemek için çiftçinin zararı karşılanmalı, borçları faizsiz ertelenmeli ve geri ödemesiz şekilde çiftçiye destek verilmelidir. Yeni dönem için hazırlıklarda kullanmak üzere mazottan tohuma çiftçiye destek sağlanmalıdır."