Ceza infaz sistemi değişiyor! İyi hal indirimine düzenleme de yolda

Ceza infaz sisteminin değişeceğini açıklayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "2 yılın altında ceza alanlar cezaevine girecek.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu ceza infaz sistemindeki değişikliğe dair önemli açıklamalarda bulundu.

Konuya dair ilk açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önceki gün gelmişti. Sırbistan ziyareti dönüşünde konuşan Erdoğan, "Emniyet, yargı, medya konularında atılacak adımlar olduğunu görüyoruz. Suça meyilli kişilerin tutuklu yargılanması esas olacak ve yargılamada da bu kişilerin bu durumları esas alınarak infaz işlemleri yürütülecek. Ceza infaz sisteminde yapacağımız değişikliklerle suç işleyen cezaevine mutlaka gireceğini bilecek. 

Bu konuda teknik çalışmaları gerek Adalet Bakanlığı gerek Türkiye Büyük Millet Meclisi grubumuz yapacak. Yapısal sorunlarla ilgili de incelemeler yapıyoruz. Suçla en etkin mücadeleyi sağlayacak yapısal değişikliklere de ihtiyaç duyulması hâlinde onların da adımını atacağız" demişti.

"CEZASIZLIK ALGISI KALDIRILACAK"

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından konuşan Bakan Tunç, "Son günlerde kamuoyunda gündem olan yargı reformuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bütün yargı mensuplarımızın uygulayıcıların akademisyenlerin görüşlerini aldık. Vatandaşlarımız da bize ulaşıyor. 45 bin görüş geldi. Bunları değerlendirdik. Özellikle cezasızlık algısını kaldıracak düzenlemelerimiz olacak" dedi.

2 YILIN ALTINDA CEZA ALANLAR DA CEZAEVİNE GİRECEK

Bakan Tunç'un açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Ceza infaz sistemimizin caydırıcı olması lazım. 9. Yargı Paketi Genel Kurul aşamasında. Yargı paketinde gecikmeyi önleyecek suç ve suçluyla mücadele konusunda bazı hususlar var. 10. Yargı Paketi ile de ilgili çalışmalar var. Vekillerimizi bunu değerlendiriyor. O da sunulacak ilerleyen günlerde. 
  • 2 yılın altındaki suçlar bakımından, bunun yatarının olmaması rahatsızlığa neden oluyor. 1 yılı denetimli serbestlikten yararlanması için kişinin ne kadar cezaevinde kalacağına yönelik taslaklarımızı sunduk. Onlar vekillerimizin takdirinde. Basit suçlara da hapis cezası olacak. 
  • Koşullu salıverme ile ilgili rahatsızlık var.

İYİ HAL İNDİRİMİNE DÜZENLEME YOLDA

  • İyi halle ilgili değişiklik yapmıştık. Kılık kıyafetten indirim eleştirilere neden oluyordu. Burada salt indirim almak için duruşmadaki tavırların indirime esas olamayacağına ilişiklin çalışma yapmıştık. 
  • Denetimli serbestlik ve iyi hal indirimine yönelik düzenlemeler yapıyoruz.  İyi hal indirimi her suçta olmayacak. Bununla ilgili alternatif çalışmalar yapıyoruz.
  • Yargı reformu stratejisinden sonra Cumhurbaşkanımız açıklayacak. 

CEZA SINIRI 

  • Katalog suçlarına yeni suçlar da eklenecek. Burada tutuklama yasağını tekrar tartıştık. Yargımız önündeki kanuna ve delillere göre karar veriyor. Ulaştığı karar zaman zaman hatalı da olabilir. 12 milyon karar veriliyor yılda. Bir kısmı hatalı olunca bunlar istinafa tabii. Bunların düzeltilme imkanı var. 
  • Cezaların alt ve üst sınırıyla ilgili düzenlemede yapacağız."

YAŞAM Haberleri

Adana’da Lezzet Festivali ile Tespih Fuarı’nda günde 25 ton et ve 7 bin şırdan satılacak
Adana’da başlayan hikaye Avrupa’ya sıçradı
Av. Volkan Böke Mazbatasını Aldı
‘Güzellik Uzmanları Odası’ yolunda ilk adım atıldı
Lezzet Festivali ve Paylaşılamayanlar