Sahada hizmet veren sağlık çalışanlarından edindiği bilgiyi aktaran CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Adana’da hastaneler neredeyse doluluk oranına ulaştığı için, vatandaş kendi imkanları ile toplu taşıma aracına binip evine gidiyor” dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemi döneminde 1 Haziran’da ekonomik kaygılar nedeniyle “yeni normal” adı altında başlatılan sürecin toplumda adeta “kuralsızlığa” dönüştüğünü söyledi. 1 Haziran sonrası pandemi tehlikesi ortadan kalkmış gibi davranıldığını kaydeden Bulut, “Vaka sayısı çok daha fazla arttığı zaman süreci yönetemeyecek hale geliriz” dedi.
KURALSIZLIK, KURAL OLDU
Bütün alanların pandemi tehdidi yokmuşçasına normal hale getirilmesinin faciaya davetiye çıkarmak anlamına geldiğini kaydeden Bulut, kısıtlamaların kaldırıldığı 1 Haziran sonrasının, vatandaş tarafından bir kuralsızlıklar dönemi olarak algılandığını bildirdi. Koronavirüslü bir hastanın hastanede yatırılmadığında topluma karıştığını, hastanın evinde hangi koşullarda kalacağına dair bir kural olmadığını kaydeden Bulut, Kırklareli’nde korona virüs nedeniyle karantinada olması gereken bir vatandaşın çiğköfte satarken ihbar üzerine yakalandığını belirtti.
COVİD 19 HASTASI ÇİĞKÖFTE SATARKEN YAKALANDI
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Bulut, “Örneğin; asansöre kaç kişi binecek, belli değil. Düğün salonu açılıyor; oyun oynamaya engel olunmuyor. Toplu taşımada benzeri olumsuzluklar yaşanıyor. Örneğin, Kırklareli’nde korona virüs nedeniyle karantinada olması gereken bir vatandaş çiğköfte satarken yakalandı. Kısaca pandemide yöntem olarak tedbirlerin altına bir kural konulmadı. Toplum tedbirleri tavsiye gibi algıladı. Tedbirlerin, daha sistemli ve uygulanabilir hale getirilmesi gerekiyor. Mesele sadece kural koymak değil, denetlemektir” ifadelerini kullandı.
HASTALAR TOPLU TAŞIMLA EVE GİDİYOR
Sahada hizmet veren sağlık çalışanlarından edindiği bilgiyi aktaran Bulut, “Adana’da hastaneler doluluk oranında ulaştığı için, solunum zorluğu, nefes darlığı, beslenme zorluğu yoksa hastane yatışı yapılmıyor. Vatandaş kendi imkanları ile toplu taşıma aracına binip evine gidiyor. Hastaya 5 günlük ilaç veriliyor rahatsızlığın olursa doktorunu ara gel deniliyor. Aile hekimleri telefonla takip ediyor ancak gerçekten evde kalıyor mu belli değil. Ailedeki diğer bireylere semptom göstermiyorsa test yapılmıyor” dedi.
SÜREÇ ŞEFFAF YÖNETİLMİYOR
Sağlık Bakanlığı’nın süreci şeffaf yönetmediğini kaydeden Bulut, Adana’da hastanede kaç kişinin Covid 19 tedavisi gördüğünü, kaç kişinin evde izole edildiğini, kamu hastanelerinin yatak sayısının, test sayısının yeterli olup olmadığını kimsenin bilmediğini bildirdi.