CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, narenciye üreticisinin sıcak ve poyraz nedeniyle yaşadığı mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Bulut, Türkiye’nin en önemli narenciye üretim merkezlerinden biri olan Çukurova’nın yıllık ortalama 5 milyon tonu bulan narenciye üretiminin neredeyse 1/3’ünü karşıladığını kaydetti.
YÜZDE 80-90 ÜRÜN KAYBI BEKLENİYOR
Bulut, “470 bin dönüm alanda narenciye üretimi yapılan Çukurova’da 1 haftadır esen poyraz, 42 dereceyi bulan kavurucu çöl sıcakları ve nem nedeniyle son 2 günde yeni yeni meyve vermeye başlayan erkenci limon, mandalina, portakal ve bazı orta erkenci mandalina ağaçlarındaki meyvelerin çoğu yere dökülmüştür. Çiçekten henüz dönmüş hassas narenciye meyvecikleri güneş ısısında kavrulmuştur. Banka kredisiyle tarım yapmaya çalışan üreticimiz, Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında narenciye en büyük kalemi oluşturan narenciyede yüzde 80 ile 90'a varabilecek ürün kaybı beklemektedir dedi.
TARSİM SICAK VE POYRAZDA YOK
Narenciye üreticisinin bütün ürünlerini Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) aracılığıyla sigorta yaptırmasına rağmen TARSİM’in sıcak ve poyrazı sigorta kapsama içerisine almadığını kaydeden Bulut, girdi maliyetleri yükselemesine rağmen çiftçinin daha az narenciye hasadı yapacak olmasının, ürünün dalında para etmiyor olmasının borçlarını nasıl ödeyeceğini bilmeyen üreticiyi kara kara düşündürdüğünü kaydeden Bulut, üreticinin korunması, zararın telafi edilmesi için Çukurova’nın bir an önce afet bölgesi ilan edilmesini istedi.
SICAK VE POYRAZ TARSİM KAPSAMINA ALINACAK MI?
CHP’li Bulut, Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Çukurova’da poyraz ve çöl sıcakları nedeniyle ne kadar narenciye alanı zarar görmüştür?
-Bakanlığınıza kaç üretici zarar ve tespit çalışması yapılması için başvurmuştur?
-Narenciyenin sıcak ve poyrazı kapsayacak şekilde Tarım Sigortaları Havuzu’na alınmasına yönelik herhangi bir çalışma yapılacak mıdır?
ÇUKUROVA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLECEK Mİ?
-Bakanlığınızın, üreticinin mağduriyetini gidermeye, kredi borçlarını ertelemeye/silmeye, zararını karşılamaya yönelik herhangi bir hazırlığı var mıdır?
-Çukurova afet bölgesi ilan edilecek midir?