Bu şehirde 2 şey ya-pı-la-maz!

Milliyet Gazetesi'nden Kemal Bulut'un yazısı

Hemen cevabını verelim; birincisi kardan adam, ikincisi de diyet! Çünkü sıcak havasıyla ünlü bu kentin her köşesinde adeta bir lezzet festivali var. Hem de her gün. Biz de Adana’dan kilolarımıza kilo katıp döndük...

Adana’ya geçen hafta sonu yolu düşenler gerçek bir ziyafetin ortasında kaldı. Seyhan Nehri’nin hemen kenarındaki Merkez Park’ta yapılan 6. Uluslararası Lezzet Festivali’nde bölgeye ait 140 çeşit lezzet tanıtıldı. Kebap, ciğer, şalgam, şırdan, mumbar için adeta izdiham yaşandı. Geçen yıl 300 bin kişinin geldiği festivalde, ziyaretçi sayısı bu yıl neredeyse ikiye katlandı.

Tam 261 ton et tüketildi

Birbirinden farklı yüzlerce ürün ve lezzetin sunulduğu festivalde, 261.500 kg et, 196.800 litre şalgam tüketildi. Hem ziyaretçi hem de tüketim anlamında rekorları alt üst eden festival, bir kez daha kent ekonomisine katkısını da gözler önüne serdi.

Özellikle Adana kebap ve ünü ülkeye yayılan yöresel şırdan dolmasının büyük ilgi gördüğü festivalde, kentin bir başka markası haline gelen Adana tostu da misafirlerin önünde uzun kuyruklar oluşturduğu stantların başında geldi. Adana’ya özgü analı kızlı çorbası, mumbar dolması ve tereyağlı Adana böreği de misafirlerden tam not aldı.

Yerinde üret, yerinde tüket

Festivalde kullanılan tüm ürünler maksimum 50 kilometrelik uzaklıktan temin edilen Adana tarım ürünleriyle hazırlanmış. Burada hedef karbon ayak izini en az düzeye indirmek. Yerinde üretim, yerinde tüketim ilkesi ile tarım ve hayvancılık konusunda öncü olan Adana, katılımcıların kendi gıda ve tarım sistemlerini tanımasının önemine de dikkat çekiyor. Doğaya saygılı yollarla üretilen, sağlıklı ve yerel kültüre uygun gıdayı tercih etmeyi teşvik ediyor. Bu maddeleri hayata geçirebilecek noktaya gelmemiz için de geleneksel gastronomi mirasını koruyup yöresel ürünleri gün yüzüne çıkarmamız gerektiği vurgulanıyor. Mevsimlik ürünlerin tüketilmesi ve yerel üreticilerin üretim potansiyelinin yükseltilmesi fikriyle yola çıkan sürdürülebilir gastronomi, yolculuğuna restoranlardan ya da tabağımıza gelen yemekten değil, tarladan başlıyor. 40’ın üzerinde kadın üretici kooperatifi olan Adana, festival süresince öz kaynaklarını kadın üreticinin elinden tedarik ediyor ve kamuoyu ile paylaşıyor. Festival geri dönüşüm ve plastik kullanımı konusunda Sıfır Atık hedefi ile tasarlanıyor.

KÜLTÜR SANAT Haberleri

Dr. Gündoğdu Mersin’de ‘sanat’ konuşacak
İyilik Korosu Adana’ya geliyor
Adana turizmi teknoloji tabanlı genç girişimcilerle gelişecek
İllegal Hayatlar: Meclis zirvedeki yerini korudu