"Bu bir soygundur!"

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e, "Enflasyonun yüzde 85 olarak açıklandığı ortamda yüzde 266'ya varan zamları nereye sığdırıyorsunuz?" diye sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, enerji zamlarının artık bir soygun düzenine dönüştüğünü vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2023 yılı bütçe görüşmelerinde konuşan CHP'li Dr. Şevkin, ithalata dayalı enerji politikası, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılamaması nedeniyle 2022 yılında elektriğe toplamda yüzde 136'dan yüzde 266'ya varan oranlarda zam yapıldığını kaydetti.

Türkiye'de enerji fiyatlarının yüzde 143 oranında artarken Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortalamasının yüzde 35 olduğunu kaydeden Dr. Şevkin, Türkiye'nin Avrupa'da elektriği en pahalı tüketen 4. ülke olduğunu kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e seslenerek, "Sayın Bakan, kusura bakmayın ama bu zamlar artık bir soygun düzenine dönüştü. Enflasyonun yüzde 85 olarak açıklandığı yerde yüzde 266'ya varan zamları nereye sığdırıyorsunuz?" diye sordu.
 

DOĞALGAZ REZERVİ, PETROL NEREDE?
Hükümetin sık sık doğalgaz rezerv müjdeleri verdiğini hatırlatan Dr. Şevkin,  "Karadeniz doğal gazında süreç nedir? Ceyhan'da bulduğunuzu iddia ettiğiniz petrolde son durum nedir? Ne kadar petrol çıkardınız? Bununla ilgili kamuoyuna bir bilgi aktarımı olmadı" dedi.

Bakanlığın, "Doğal gaz, petrol rezervi" derken ha bire zam bindirdiğini vurgulayan Dr. Şevkin, "Pencereleri açmayı bırakın millet maalesef battaniyelerin altında, saç kurutma makineleriyle ısınmaya çalışıyor" şeklinde konuşan Dr. Şevkin, bakanlığın sektörü cazip kılmak için elektrik üretimini şişirdikçe şişirdiğini ve sonuç olarak şirketlerin de kapısına kilit vurmak zorunda kaldığını ifade etti. Dr. Şevkin, Mart 2013'ten Mart 2022'ye kadar 2 bin 330 enerji şirketinin kapandığını kaydetti.  
 

BAKANA, AMASRA FACİASI SORULARI...
Bakan Dönmez'e, "Amasra maden faciasından yirmi gün önce maden işletmesini ziyaret edip, gerçekten "Türkiye'nin en güvenilir maden ocaklarından biri" dediniz mi? Böyle bir nitelendirme yaptınız mı?" diye soran Dr. Şevkin, "Amasra maden faciasında, havalandırma sorunu gerçekten daha önce biliniyor muydu ve biliniyorsa buna ilişkin neden önlem alınmadı?" sorularına yanıt aradı. Hayatını kaybeden 42 işçinin ailelerine gerçekleştirdikleri ziyareti hatırlatan Dr. Şevkin, ölen işçilerin bir çoğunun faciadan önce midesinin bulandığı, başının ağrıdığına dair şikayetlerde bulunduğunu vurguladı. Dr. Şevkin, "Bu şikayetler sizin ya da yetkililerin kulağına hiç mi gelmedi?" sorusunu yöneltti.
 

ATAMA SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ
Konuşmasında atamalara da dikkat çeken Dr. Şevkin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın önemine işaret ederek, "Atama bekleyen binlerce elektronik ve elektrik mühendisi var; jeoloji, jeofizik, maden, inşaat, çevre, makine, ziraat mühendisi, mimar, şehir plancısının sesini duyacak mısınız? Atama yapacak mısınız, ne zaman yapacaksınız?" sorularını sordu.

Müstakil depolama tesisi kurmak isteyen şirketlerle ilgili 27 Ekim'de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) aleyhine bir çok şikâyet geldiğini söyleyen Dr. Şevkin, "EPDK, inanılmaz hız ve güçte tedarik lisansı vermiş. Etik ve legal başvuruyu gerçekleştiren ve beklemeye koyulan tüzel kişiler mağdur edilmiştir. EPDK, bu mağduriyete göz yummaktadır" diye konuştu.

SİYASET Haberleri

Halkın Başkanı Halkın Yanında
Uçuş İptallerinin Nedeni Ne? CHP'li Bulut'tan Bakan Uraloğlu'na 7 soru
Türkiye 25 Yıl sonra Nüfus Sayımına Mı Gidiyor?
Deva Partisi Adana İl Başkanı Taner Özünal istifa etti
Kozan'da 6 şiddetinde deprem bekleniyor! Zeydan Karalar açıkladı