Bir teklifim var

Vedat kahyalar yazdı...

 Coronavirüs krizi, dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de ekonomik anlamda önemli hasarlar bırakacak gibi gözüküyor. Kapanan işyerlerinin,yavaşlamış  fabrikaların,küçük işletmelerin, işlerini kaybeden insanların corona sonrasında önemli problemler yaşayacakları açıkça bellidir. 

Sözü hiç uzatmadan teklifime geçeyim.

 Krizin hafiflemesi ile birlikte başta fabrikalar olmak üzere büyük işletmelerde ;

Cumartesi-pazar günleri ayrı bir vardiya  sistemi uygulanarak iş yerleri açılsın. İşyerlerinin kilit personeli ve yöneticilerinin gözetiminde ,önceden iş yerinde denemeden geçirilen ve başarılı olan yeni bir ekip oluşturularak yeniden yapılanan süreç başlatılsın.Ayda ortalama 10 gün çalışma için yarım asgari ücret ödenerek ,Ihracat ve sipariş taleplerine bağlı olarak günlük 3 saate kadar fazla mesai yapılabilecek şekilde düzenleme yapılmalı.

Ancak cumartesi- pazar günü bu işletmeler için özel bazı teşvikler gündeme alınmalıdır.

Nedir bunlar ?

Cumartesi- pazar günü; Elektrik, doğalgaz, su, atıksu arıtma, çalışanların sigorta giderleri % 15 indirimli olmalı.Elektrik üretim kapasitelerimizdeki artışlar,petrol fiyatlarındaki gerilemeler bu uygulamayı kolaylıkla yapabileceğimizi göstermektedir.
 Bu şekilde işsizliğe önemli bir çözüm bulunabileceği açıktır. Bu uygulamayla,  yepyeni nitelikli bir işgücü oluşturulabileceği gibi ,ekonominin çarklarının dönmesi için de katkılarda bulunulacaktır.
Artan bu üretimin, ihracat yoluyla pazara sürülmesi, e-ihracat teşvikleri cazip hale getirilmelidir. İhracat yaptığımız ülkelerde, kobilerimizin ürünleri tanıtılmalı, ihracat yapmayı bilmeyenlere destek olunmalıdır.

Unutulmamalıdır ki dünyadaki , e-ticaret ve  e-ihracat rakamlarının başında:

Tekstil ,ayakkabı, aksesuar, beyaz eşya, mobilya,gıda ve içecek,  çocuk ve anne gereçleri gelmektedir. Bu sayılan ürünler ülkemizde başarıyla üretilebilmektedir.Bunların dışında, savunma sanayi gereçleri,oto lastik ve yedek parçaları, ilaç ve kimyasalllar,tıbbı koruyucu ve dezenfektanlar, tarım ürünleri vs ihraç ürünlerimizin miktar ve çeşitlerinin artışı için seferberlik ilan edilmelidir. 

Bize gerekli olan, devletimizin konuyla ilgili yapacağı kolaylaştırıcı  teşvik ve düzenlemelerdir. Bu uygulamalara sanayi ve ticaret odaları, Esnaf odaları ,KOBİ birlikleri,siyaset kurumları,medya bu sürece inanmalı ve destek olmalıdır.

Bu sürecin samimiyetle uygulanmasıyla ekonomi ve  istihdam problemine önemli katkı sağlanabilir.

YAŞAM Haberleri

Can Kaybı 66’ya yükseldi !
Ensesinden yaralanan kadın altınları için vurulmuş
“Adanalı Allah’ın Adamıdır”
Bolu’da dehşet! 10 Kişi hayatını kaybetti
Hacı Sabancı ilk kez konuştu: Bu konularla ilgilenmiyorum!