Belediyeler ve Ekonomi

Niyazi Koç yazdı...

Belediyeler ve ekonomi ilişkisi çıkartılan yasalar ve büyükşehir yasası sonrasında uygulanmaya başlanan yeni yerel yönetim yasası ile de birçok yatırımcı kurumun da idare ve yönetimi de Büyük şehir Belediye Başkanlıklarına geçti.

Bu yasa birçok kurum ve kuruluş ortadan kaldırıldı ve bunlara taşınır ve taşınmaz varlıkları ile Büyük şehir Belediyelerine devredildi. Bu yasa ile aslında en büyük darbe merkeziyetçilik anlayışına, merkezi denetlemeye, vurulmuş oldu. Her büyük şehir de valilik-kaymakamlık sistemleri zayıflatıldı hatta bastırıldı.

Ulus devlet algısını da hedef alan zayıflatmayı hedef alan bu yasa ile Ulus Devletin ayak bastığı uçsuz bucaksız topraklarda yetkisiz, beceriksiz, partizan, eş dosta ihale dağıtan, kifayetsiz muhterisler ele geçirdiği belediyelerdeki yönetimi ile vatandaşları etnik ayrımcılığın, partizanlığın hedefi haline getirmektedir.

Sonuç itibari ile 30 Büyükşehirde belediyeler tüm o ilin belediyesi olunca, mülki sisteminde çöküşü olmuştur. Belediyeler artık büyük bütçelere hükmeden mini devletçikler haline gelmiştir. Dolayısı ile büyük harcama bütçeleri, istihdam olanakları, artan gelirleri ile bölgelerinde önemli bir ekonomik güç haline de gelmişlerdir.

Daha önce çıkartılan yasalar ile Belediyeler küresel finans sistemine doğrudan bağlandı. Önceleri belediyeler sadece tüm kamuya kredi sağlayan İller Bankasından kredi alırken bu oran 1995’li yıllarda yüzde 10’lara kadar düşmüştü. Belediyeler artık küresel/yabancı bankaların müşterisi olmuştu. Para dönmez kuşkusu da Hazine garantisi ile giderildi.

Yabancılar için bu ehveni şer bir yoldu. Bu kredileri verenler karşılarında özgür iradeli müşteriler istiyordu. Borcu ödenememesi alarak alacaklarını garantiye almaktadırlar. Parayı verenler elbette özerk belediyeler, halinde belediye mallarına haciz koymak, vergi koymak, zam yapmak gibi yetkileri de özerk yerel yönetimler isteyecektir.

AKP iktidarı ile belediyelerin dışarıdan daha rahat borç para bulması için çok sayıda düzenleme yapılmıştır. AKP ‘li belediyelerin dışarıdan aldıkları Hazine garantili dış borçlarda nedense hiç gündeme getirilmez.

Yaşadığımız şehir Adana Büyükşehir Belediyesi’nin dışarıdan ne kadar borç aldığı, ne kadar faiz ödemesi yaptığı ise bir türlü kamuoyu ile paylaşılmaz. Bu durum birçok ilçe belediyesi içinde geçerlidir. Yerel yönetimler de eskimeyen bir muhabbette ‘ne yapalım mahalle çeşmesi içinde Ankara’ya mı gidelim’ dir. O zaman gelsin özerklik talepleri, gelsin denetimsizlik.

Belediyelerde ki asıl diğer bir sorunda    BİT denilen Belediye İktisadi Kuruluşları’dır.İşin esas ekonomik boyutu  buralarda dönüyor çünkü hiçbir denetim ve denetleme yok ciddi anlamda.

Belediyelerin birçok hizmet işini de ihaleler ve dışarıdan hizmet ve ürün alma sistemi içerisinde çözmeye çalışmalarıdır. Bu şekilde hem müteahhitler ortaya çıkmakta hem de işçiler üzerinden ağır bir sömürü ve soygun gerçekleştirilmektedir.

İşte belediyeler büyük bütçelerin yönetiminden/harcanmasından yetkili ve sorumludur. Her harcamada ekonomik değerlere yol açtığından dolayı Belediyelerin artık bölge ekonomileri ile direkt ilişki ve katkıları ve yönlendirmeleri söz konusudur.

GÜNDEM Haberleri

Adana'da geri dönüşüm fabrikasındaki yangın kontrol altına alındı
Kuş yuvasında uyuşturucu sakladılar
Adana - Tarsus yolunda trafik kazası! 1 Kişi hayatını kaybetti.
Adana’da geri dönüşüm fabrikasında yangın
Kozan'da teknolojik budama dönemi başladı