Bari bu fırsatı kaçırmayalım? Neden Adana'da olmasın?

Mehmet Uluğtürkan yazdı

Ekonomi yazarı Mehmet Uluğtürkan, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Planı’nda Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin 12 Milyon TEU kapasiteli ‘Ana Konteyner Limanı’ kurulması için fizibilite yapılması kararının çıkması sonrasında, projenin Adana'ya kazandırılması için gerekli lobi çalışmalarının başlatılması gerektiğini içeren bir makale kaleme aldı.

Uluğtürkan'ın makalesi:

1) Türkiye’nin en önemli üretim üssü olan Doğu Akdeniz’de hepi topu 3 konteyner limanı var.

2)  Bu limanların en büyüğü yıllık 2 milyon 600 bin TEU’luk kapasitesiyle Mersin MIP, bunu 1 milyon TEU’luk kapasitesiyle İskenderun Limakport ve 250 bin TEU’luk kapasitesiyle Assanport takip ediyor.

3) Doğu Akdeniz’in en önemli sanayi şehri Adana, Mersin’in limanına 90, Hatay’ın limanlarına 130 km uzaklıkta.

4) Mersin Limanı şu an tam kapasite çalışıyor. Kapasite artırımı için yatırım planlayan MIP, bu yatırımı yapsa bile önümüzdeki 5 yılın dış ticaret yüküne cevap veremeyecek. Zira Mersin Limanı’nın genişleme imkânı yani yeri yok.

5) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Planı’nda Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin 12 Milyon TEU kapasiteli (Dikkat edin Mersin Limanı’ndan neredeyse 5 kat büyük) ‘Ana Konteyner Limanı’ kurulması için fizibilite yapılması kararı çıktı. 

6)  “Geniş bir hinterlanda hitap edecek ‘Ana Konteyner Limanı’ Adana’da yapılmalı. Adana’nın sanayisi 45 kilometrelim otoyol ve tren yolu hatlarıyla bu limana bağlanmalı” yazıyorum.

7) Bu projeye sahip çıkması gereken Adanalılar, bu yöndeki yazılarıma ‘Mersin varken olur mu ki?’, ‘Rantbl olmaz’, ‘Adana cezalı, yapmazlar’ diye yorumlar yapıyor.

GÜNDEM Haberleri

Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'a 'siyasi yasak' cezası
İsmail Saymaz Adana Demirspor - Galatasaray maçında tartışmalara neden olan bahis sitesi reklamının arka planını yazdı
Çukurova GİAD Başkanı Sakarya: Adanalı gençlerimiz TEKNOFEST'e mutlaka katılmalı
Adanalı Kaymakam artık Kırşehir Valisi...