Ayyüce Türkeş’in iddialarına Oral Çalışlar günlükleri ile cevap verdi

Türkeş kardeşler arasında tartışma çıktı: Tuğrul Türkeş, babası 12 Eylül’de cezaevindeyken onun onayını almadan mı evlendi?

MHP kurucusu Alparslan Türkeş’in her ikisi de milletvekili olan iki çocuğu arasında Osman Kavala kavgası çıktı.

Tartışma; Türkeş’in ilk evliliğinden oğlu, AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş’in Osman Kavala’nın yeniden yargılanma başvurusunun reddedilmesiyle ilgili eleştiriler yaptığı mülakatıyla başladı. Tuğrul Türkeş, Kavala’yı cezaevinde ziyarete gideceğini belirterek, “Ben, hayatının 7 yılını, ömrünün 10’da 1’ini cezaevinde geçirmiş bir babanın çocuğuyum” dedi.

“Siz çıkmadan evlenmeyeceğim”

Oral Çalışlar, Tuğrul Türkeş’in bu çıkışını köşe yazısına taşıdı ve 12 Eylül döneminde birlikte hapis yattığı Alparslan Türkeş’le şu anısını aktardı:

“40 sene öncesine, 12 Eylül cezaevi günlerine gidelim. Yaşar Okuyan, görüşe gelen Türkeş’in oğluna koğuşun penceresinden seslendi: ‘Tuğrul başkasını bulamadın mı, gittin Bilgiç’lere damat oluyorsun?’ Tuğrul, valizi yere koydu ve Okuyan’ı cevapladı: ‘Siz çıkın öyle evleneceğim, siz çıkmadan evlenmeyeceğim.’ Türkeş, oğlunun düğününü cezaevinde olduğu için göremedi…

“‘Bu akşam oğlum nişanlanıyor. Tek oğlumun nişanında bulunamıyorum Oral Bey, yumuşama gerekirken, baksanıza Ecevit’i de tutukladılar.’ ‘Eşim hamile kaldığında 1954 yılıydı. İstanbul’daydık. Oğlum, ben evde yokken doğdu. Eşim sancılanınca Deniz Hastanesi’ne kaldırmışlar. Orada doğum yapmış. Ben gittiğimde göbek adını Deniz koymuşlardı. Ben de ailenin isteği üzerine Yıldırım koydum. Ablaları bir erkek kardeşleri olunca o kadar sevindiler ki, onu annelerine hiç zahmet vermeden büyüttüler. Oğluma evlenmesini ben söyledim. Yaşı kemale erdi.”

Ayyüce Türkeş’ten yaylım ateş: Tuğrul Türkeş, Osman Kavala, Oral Çalışlar

Türkeş’in ikinci evliliğinden kızı, İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş ise Twitter’da Oral Çalışlar’ın Serbestiyet’teki yazısını alıntılayarak sert bir tweet attı.

Ayyüce Türkeş’in tweetinden hem kendi ağabeyi Tuğrul Türkeş hem Osman Kavala hem de doğrudan hedef alınmaksızın Oral Çalışlar nasibini aldı.

“Ömrünün bir saniyesi bile hapishanede geçmemesi gereken başbuğ Türkeş ile Osman Kavala’yı aynı kefeye koymak kimsenin haddine değildir. Herkes haddini ve yerini bilecek” diyen Ayyüce Türkeş, Oral Çalışlar’ın yazısında söz ettiği Tuğrul Türkeş’in nikahı sırasında Alparslan Türkeş’in cezaevinde olmasıyla ilgili ise şöyle yazdı:

“Başbuğ Türkeş, oğlunun düğününü hapiste olduğu için değil; oğlu babası hapisteyken düğün yaptığı için görememiştir.”

“Oğluma evlenmesini ben söyledim”

Oral Çalışlar, Ayyüce Türkeş’in tepki gösterdiği ifadeleri, 12 Eylül sonrasında aynı binada tutuklu kaldığı Alparslan Türkeş’ten bizzat dinlemiş ve ilk olarak 1986’da Milliyet gazetesinde “Liderler Hapishanesi” adıyla yayımlanan yazı dizisinde aktarmıştı.

Liderler Hapishanesi yazı dizisinin beşinci bölümü: “İçerde hatırlanan yakınlar…” 6 Mart 1986 tarihli Milliyet.

Çalışlar’ın 12 Eylül sonrası Ordu Dil ve İstihbarat Okulu’nda Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş gibi liderlerle aynı dönemde tutuklu olduğu günlerde tuttuğu günlükleri, yazı dizisinin ardından aynı yıl “Liderler Hapishanesi-12 Eylül Günlükleri” adıyla kitap olarak da yayımlanmıştı.

Çalışlar’ın 12 Eylül günlüklerinde Türkeş: “Tek oğlumun nişanında bulunamıyorum. Oğluma evlenmesini ben söyledim”

Alparslan Türkeş’in “Bu akşam oğlum nişanlanıyor. Tek oğlumun nişanında bulunamıyorum. Oğluma evlenmesini ben söyledim” sözleri, yazı dizisinin 6 Mart 1986 tarihli beşinci bölümünde yer almıştı.

6 Mart 1986 tarihli Milliyet’ten.

Aynı bölüm Liderler Hapishanesi kitabının Everest Yayınları’ndan 2013’te yapılan en son baskısının 105’inci sayfasında da yer aldı.

Çalışlar: “Türkeş’in sağlığında yayımladım. Defalarca görüştüm, bir kere bile ‘yanlış’ demedi”

Oral Çalışlar, Ayyüce Türkeş’in açıklamasıyla ilgili Serbestiyet’e şunları söyledi:

“Alparslan Türkeş’in bu sözlerine kendisinin sağlığında, ilk önce 1986’daki yazı dizisinde ve hemen ardından ilk baskısı yapılan Liderler Hapishanesi kitabımda aynı şekilde yer verdim.

1997’deki vefatına kadar kendisiyle de defalarca kez gazeteci olarak görüştüm ve bir kere bile bana bu anlatımda bir yanlışlık, hata, eksiklik olduğuyla ilgili bir şey söylemedi.”

Tuğrul Türkeş: “Aileyi ilgilendiren bir konu değil”

Tuğrul Türkeş, kardeşinin açıklamasıyla ilgili X hesabından şunları yazdı:

“Benim sosyal medyada paylaştığım mesajlarım ve yapılan söyleşi akabinde gelen sitem, eleştiri ve karşıt düşüncelere yönelik bir yorum beklendiği açıktır. Ben hiçbir yazımda ve/veya konuşmamda Rahmetli Türkeş’e atıf veya alıntı yapmadım, yapmam. Bunlar, olmayan konularda fikir yürütmek istiyorlar. Konu beni veya aileyi ilgilendiren bir konu değildir.

Daha önce de altını çizdiğimiz gibi mesele; Türkiye ve uluslararası arenada yaşananlar ve bunların nasıl çözüleceğini öngörerek hamle yapmaktır. Konuyu bu ana hedefinden çıkartıp meseleyi ailevi ve/veya başka mecralarda tartışmaya kalkmak işin özüne zarar verir. Bu nedenle bunu asla yapmayacağım.

Ben hala yaklaşık 3 ay önce sorduğum sorulara ve devamındaki ilave sorularıma cevap arıyorum. Ben TBMM çatısı altında görev yapan 593 milletvekilinden birisiyim. Umarım ve dilerim ki diğer 592 arkadaşımı da beni takip, kontrol ve denetlediğiniz gibi takip ediyorsunuzdur.”

Kardeşlerin kavgası geçmişe dayanıyor

Ayyüce Türkeş’in Alparslan Türkeş’in ilk evliliğinden olan kardeşleriyle ilk karşı karşıya gelmesi, babasının vefatından kısa bir süre sonra olmuştu.

Alparslan Türkeş’in ilk eşi Muzaffer Türkeş’in vefatının ardından evlendiği ikinci eşi Seval Türkeş ile çocukları Ayyüce Türkeş ve Ahmet Kutalmış Türkeş, Alparslan Türkeş’in ilk evliliğinden doğan kızları Ayzıt Türkeş ve Umay Günay hakkında, “Türkeş’in banka hesabından kendi şahsi hesaplarına döviz cinsinden para aktarıp kötü niyetlerini ortaya koyarak, Türkeş’in diğer mirasçılarının hisselerini kaçırdıkları” iddiasıyla ‘özel evrakta sahtecilik’ ve ‘banka aracılığıyla dolandırıcılık’ suçlarından dava açmıştı.

Ayzıt Türkeş.

Umay Günay.

Türkeş’in vefatından sonra İngiltere’deki Deutsche Bank’ta yüklü miktarda parasının olduğu ve Ayzıt Türkeş’in bu paranın bir kısmını çektiği ortaya çıkmıştı.

Seval Türkeş ve çocukları, Londra Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülen bu dava devam ederken Alparslan Türkeş’in İngiltere’deki Deutsche Bank’ta aynı hesabından Tuğrul Türkeş’in hesabına da 300 bin sterlin para aktarıldığı iddiasıyla İngiltere’de ikinci bir dava açtı. Medyada, davaların Seval Türkeş ve çocukları lehine sonuçlandığı haberleri çıkmıştı.

Seval Türkeş.

Kardeşlerin yıldızı siyasette de barışmadı

Babasının sağlığından bu yana uzun yıllar siyasette aktif olan Tuğrul Türkeş’in, üvey annesinden olan kardeşleriyle yıldızı siyasette de barışmadı.

2011 yılında kendisi o dönem AK Parti’ye sert muhalefet yapan MHP’den milletvekili seçilirken, üvey annesinden olan kardeşi Ahmet Kutalmış Türkeş ise AK Parti’den Meclis’e girmişti.

Tuğrul Türkeş ve Ahmet Kutalmış Türkeş aynı dönem Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubu Üyeliği yapmıştı.

Ahmet Kutalmış Türkeş’in 7 Haziran seçimlerinden hemen önce 29 Mayıs 2015’te AK Parti’den istifa ederek, AK Parti’ye sert eleştiriler yönelten açıklamalar yapmaya başlamasından kısa süre sonra ise Tuğrul Türkeş, AK Parti’ye katılarak 1 Kasım 2015 seçimlerinde AK Parti’den Meclis’e girmiş ve Başbakan Yardımcılığı’na getirilmişti.

Tuğrul Türkeş, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde yeniden AK Parti’den Meclis’e girerken, bu sefer üvey annesi Seval Türkeş’ten olan diğer kardeşi Ayyüce Türkeş de İYİ Parti’den milletvekili olarak karşısına çıktı.

Kaynak: Serbestiyet.com / Onur Erkan

GÜNDEM Haberleri

Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar'a 'siyasi yasak' cezası
İsmail Saymaz Adana Demirspor - Galatasaray maçında tartışmalara neden olan bahis sitesi reklamının arka planını yazdı
Çukurova GİAD Başkanı Sakarya: Adanalı gençlerimiz TEKNOFEST'e mutlaka katılmalı
Adanalı Kaymakam artık Kırşehir Valisi...