Ayhan Barut ''Doğu Akdeniz'de çiftçiler buz kesti ''

Ayhan Barut, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yaşanan zirai don felaketi nedeniyle oluşan büyük zarara karşı iktidarın harekete geçmesini, afet bölgesi ilan edilerek üreticilerin zararlarının karşılanmasını istedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yaşanan zirai don felaketi nedeniyle oluşan büyük zarara karşı iktidarın harekete geçmesini, afet bölgesi ilan edilerek üreticilerin zararlarının karşılanmasını istedi. Tarımsal üretimde yaşanan felaketin çok büyük boyutlarda olduğunu vurgulayan Barut, "Ekili ve dikili tarım alanlarında oluşan zirai don felaketi yalnızca tarımı ve çiftçiyi değil, aynı zamanda tüketicileri de çok mağdur etmiştir. Acil önlem alınmasını, zararın derhal tespit edilerek çözüm için adım atılmasını bekliyoruz" dedi.

ÖNERGE SUNDU, DESTEK İSTEDİ

Zirai don afetinin yaşandığı Adana'nın Yüreğir İlçesi'ndeki ekili ve dikili tarım alanlarında incelemelerde bulunup zarar gören çiftçilerle görüşen Ayhan Barut, yaşanan felaketin boyutlarına dikkat çekerek çözüm istedi. Bölgedeki ekili ve dikili tarım alanları hasar gören çiftçilerle görüşen Barut, konuyla ilgili hazırladığı soru önergesini Meclis'e sundu. Doğu Akdeniz'in afet bölgesi ilan edilmesini talep eden Barut, zararların saptanıp karşılanması, çiftçi borçlarının ertelenmesini ve üreticilere mazottan fideye, gübreden finansmana her konuda destek verilmesi gerektiğini bildirdi.



"TÜKETİCİLER DE PAHALIYA ALMAK ZORUNDA KALACAK"

Doğu Akdeniz Bölgesi'nde iki gündür yaşanan aşırı don felaketi nedeniyle ekili dikili tüm tarım ürünleri zarar gördüğünü aktaran Barut, "Domates, marul, patates, biber, karpuz gibi ekili ürünler, dikili olan narenciyeden nektarine her ürün tümüyle donarak yandı. Zarar çok büyük. Don felaketinin bölgede devam etmesi bekleniyor. Burada çiftçilerin büyük zararı görülüyor. Yetkililerin zararın boyutunu tespit etmesini istiyoruz. Doğu Akdeniz'in afet bölgesi ilan edilmesini, çiftçinin desteklenerek zararlarının telafi edilmesini bekliyoruz. Aksi takdirde yeni sezon başlamadan bitmiş olur. Bu da 2025 yılında tarımsal üretimin son bulacağı, pazarlarda ve kentlerde tüketicilerin bu sebze ve meyveyi çok pahalı tüketeceği açıktır. Yetkileri acil göreve çağırıyoruz" diye konuştu.

"ZARAR BÜYÜK, DESTEK VERİLMEZSE İFLAS EDECEĞİZ"

Marul tarlası tamamen yok olan çiftçi Ramazan Bakır ise, "Hasata gelen marulumuzu don vurdu. Bir tane bile toplayamayacağız. Bu sene zararımız büyük dondan dolayı. Zarardan başka bir şey yok. Devletten destek bekliyoruz. Yoksa ekim artık yapmayacağız, bu gidişle iflas edeceğiz. Burada 20 dönüm, toplamda 100 dönüm alan var. Zararımız 5 milyonu bulacak" şeklinde konuştu. Marul tarlasında çaresizce bekleyen çiftçi Erhan Demir de zararın boyutuna dikkat çekerek kendilerine destek verilmesini istedi.

GÜNDEM Haberleri

DAİMFED görev dağılımı yaptı
Bıçakla öldürülen gence saldırı anları güvenlik kamerasında
Burhanettin Bulut: ''Siber Güvenlik Kanunu'' teklifiyle, gazetecilere yeni bir sansür getiriyorlar
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı'ndan, Don zararı açıklaması!
Adana'da 2 milyon kaçak makaron ele geçirildi, 1 şüpheli tutuklandı