CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM’de, Türkiye’nin, Avrupa’nın nasıl plastik çöp merkezi haline geldiğini anlattı. Çukurova’nın bereketli topraklarının kanserojen maddelerle kirletildiğini kaydeden Bulut, “İhraç ettiğimiz ürünlerin plastik ambalajları çöp olarak Türkiye’ye dönüyor” dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurulu’nda Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi'nin görüşmelerinde Türkiye’nin nasıl plastik çöp merkezi haline geldiğini anlattı. Bulut, Alman ve İngiliz televizyonlarında Adana'dan görüntüler verildiğini belirterek, “Biz de tarihi Varda Köprüsü'nden, Misis'ten ya da Adana mutfağından çekim yapmışlardır’ diye düşündük. Ancak, Adana, yabancı ülkelerde "Avrupa'nın Yeni Çöplüğü" olarak tanınıyor” dedi. Bu haberlerin çıkmasının ardından ne Tarım ne de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hiçbir açıklama yapmadığını kaydeden Bulut, sadece geçen dönem Adana Milletvekili Ömer Çelik’in, "Bu atıkları çevreye kontrolsüz bir şekilde atanlara karşı en güçlü mücadeleyi vereceğiz" dediğini ancak bu açıklamanın da sözde kaldığını bildirdi.
AVRUPA’NIN ÇÖPÜ ADANA’DA
Adana'ya plastik çöp ihanetini nasıl başladığını anlatan Bulut, şöyle devam etti: 2018 yılında, özellikle Uzak Doğu ülkeleri plastik çöpleri ithal ediyordu, Çin bu ithalatı azaltınca yeni merkez Türkiye oldu ve Türkiye'de de en fazla bu ürünler Adana bölgesinden görüldü. Çöplerin yüzde 70'e yakını İngiltere'den; Almanya'dan, diğer Avrupa ülkelerinden geliyor. Bir kısmı dönüştürülüyor; asıl problem olanlar ise dönüştürülemeyenler. Bunların bazıları bin yıl, bazıları beş yüzyıl boyunca doğaya karışmıyor. Atıkların olduğu bölgelerde kanserojen, kimyasal maddeler ortaya çıkıyor.
ATIK DÖNÜŞTÜRMEYİ LİSANSIYLA YAPANLARA SÖZÜMÜZ YOK
Bu işi yapanların bir kısmı lisansıyla yapıyor, bunda hiçbir sorun yok ancak son dönemlerde "merdiven altı" diye tabir edeceğimiz birçok işletme bu plastik atıkları alarak bir kısmını işletip diğer kısmını da muhtelif yerlerde boşaltıyorlar. Burada yapılan araştırmalar sonrası, temiz toprak ile buradan alınan topraklar mukayese edildiğinde 400 bin daha fazla kanserojen etken maddeler, kimyasal maddeler tespit edildi. Greenpeace, bunu açıkladı. Yine, hiçbir kurumdan bir açıklama gelmedi. 2018'ten bu yana, Adana'nın Çukurova'sı, bu bereketli topraklar maalesef bu çöplerle doldu.
ÜZÜMÜN ÇÖPÜ BİZDE
İngiltere'ye ihraç edilen bazı ürünlerin ambalajının Türkiye'ye geldiğinin tespit edildiğini belirten Bulut, TBMM Genel Kurulu’nda çöp atıklarına yönelik örnekler gösterdi. Bulut, “Muhtemelen bu kuru üzüm Manisa’dan İngiltere'ye ihraç edilmiş, İngiltere'de paketlenmiş ve Adana'da, Adana'nın çevre ilçelerinde bunun poşeti bulunmuş. Yine, İngiltere'den bir marketin indirim kuponları; bir domuz eti paketi; Almanya'daki bu ürün de Türkiye'de yok ancak atığı Adana'da var” dedi.
İhraç edilen ürünlerin, plastik çöplerinin Türkiye’ye döndüğünü kaydeden Bulut, şöyle devam etti: Üzümü yiyorlar, ambalajı çöp olarak Adana’ya gönderiyorlar. Adana'yı, Çukurova'yı "dünyanın en bereketli toprakları" diye tarif ederiz. Ancak Adana'nın o bereketli toprakları, turizm bölgeleri tehlike altında. Avrupa'nın 1 numaralı plastik çöp ithalatçısı olmuş durumdayız.
BEN VİTAMİN GÖNDERİYORUM, ONLAR ZEHİR
Adana'da bir narenciye yetiştiricisi "Ben Avrupa'ya vitamin gönderiyorum, narenciye gönderiyorum ancak onlar bize zehir gönderiyor" diyor. Gelişmiş ülkeler bu konuda her türlü tedbiri alırken Türkiye'de bu çöplerin artışa geçmesi bu iktidarın sorumluluğundadır. Sıfır Atık Projesi'ni her seferinde dile getiren, plastik poşetlerin marketlerde satışına izin veren iktidar, Adana'nın plastik atık merkezi hâline getirilmesinde sorumludur. Bir an önce plastik çöp ithalatının yasaklanması ve Türkiye'nin bir çöplük olmaktan çıkarılması gerekmektedir.