Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Mayıs’ta İstanbul’dan Bandırma vapuruna binerek 19 Mayıs’ta Samsun’a varışıyla başlayan milli mücadele tarihinin 103. yıldönümünü kutladık.
Tarihi önemi tartışılmaz bir yolculuk olan İstanbul - Samsun yolculuğuna Mustafa Kemal Paşa ile birlikte 48 kişi katılmıştı.
POZANTILI SUBAY BANDIRMA VAPURUNDA
48 kişilik liste içerisinde Adanalı bir kişi yer almıştı.
Atatürk’ün hayatında önemli bir kişilik olarak var olmuş, Milli Mücadele tarihinde ise Pozantı kuşatması ve Düzce ayaklanmasının bastırılması dahil önemli görevlerde bulunan Pozantılı Mehmet Arif Bey (Ayıcı Arif) Samsun’a çıkan kurmay heyetinin içinde yer almıştı.
İZMİR SUİKASTI DAVASINDA İDAM EDİLDİ
Atatürk’ün çok yakınında olan Mehmet Arif Bey, takvim yaprakları 1926’yı gösterdiğinde, Atatürk’e tertiplenen ama başarıya ulaşamayan suikast tertibi olarak tarihe geçen İzmir suikastı davasında yargılanmış, suçlu bulunarak idam edilmişti.
2022 yılında yayınladığım "Adana'dan Portreler Galerisi" isimli çalışmamda Mehmet Arif Bey'in biyografisini ayrıntılı yazmıştım.
(AYICI) ARİF BEY KİMDİR?
Karakeçili aşiretinden Yusuf Ziya Bey’in oğludur. Ayıcı lakabı, İnegöl yakınlarındaki Boğazova ormanlarında bulduğu yavru ayıyı yanına alıp tırnaklarını ve dişlerini çektirdikten sonra bu ayıyı uzun süre yanında tutmasından gelmektedir. Askerlik hayatı boyunca; 5. Tümen Kurmay Başkanlığı, Piyade Okulu, Doğu Orduları Geri Bölge Müfettişliği Kurmay Başkanı, 11. Tümen, 3. Grup, Başkomutan Sekreteri, 3. Kolordu Komutanlığı’nı komuta etti. Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’na katıldı
10 Ocak 1902 tarihinde Harp Okulu’nu, 11 Ocak 1905 tarihinde de Harp Akademisi’ni bitirdi.
1909-1911 yılları arasında Almanya’da mesleki eğitim ve öğrenim gördü. Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı’na katıldı. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın kurmay ikinci başkanı olarak Bandırma Vapuru’yla Samsun’a çıkan 48 kişi arasında yer aldı. 1917 yılında “Anadolu İnkılabı ve Mücahedat-ı Milliye Hatırası” ismindeki kitabı kaleme aldı. Nisan 1920 tarihinde 11. Tümen komutanı oldu. Pozantı Kuşatması ve Düzce Ayaklanması’nın bastırılmasında görev aldı.
10 Ocak 1921 tarihinde Miralay rütbesine terfi etti. Birinci ve İkinci İnönü Muharebesi’ne katıldı. Temmuz 1921 tarihinde 3. Grup Komutanı olarak Kütahya-Eskişehir Muharebeleri’nde görev aldı. Ancak Kütahya-Eskişehir Muharebeleri’nde cephe emrini sebepsiz yere geciktirmek ve bu geciken emrin cephenin yarılmasına sebep olması gibi mühim hataları nedeniyle İsmet Paşa tarafından görevinden alınarak Başkomutanlık Genel Sekreterliği görevine getirildi. 14 Ocak 1922 tarihinde 3. Kolordu Komutanlığı’na atandı.
29 Haziran 1922 tarihinde bazı sebeplerden hakkında kanunî kovuşturma yapılmak üzere Ankara’ya getirildi ve açığa alındı. Savaştan sonra Kırmızı Şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi. 1923 yılında Eskişehir milletvekili olarak 2. TBMM’ye katıldı. Toplamda 1180 gün milletvekili olarak mecliste yer aldı.
1926 yılında Atatürk’e Suikast Davası olarak bilinen İzmir Suikastı davasında; Kazım Karabekir, Ali Fuat Paşa, Refet Paşa gibi Milli Mücadele komutanlarının sanık olarak yargılandığı, İttihat Terakki hükümetlerinin Maliye Bakanı Cavit Bey, Miralay Rasim Bey, milletvekilleri Ziya Hurşit ve Ahmet Şükrü Bey gibi isimleriyle birlikte yargılanan Mehmet Arif Bey, mahkemece suçlu bulunarak İzmir’de idam edildi.