Ankara'da TUSAŞ'a saldırı: İçişleri Bakanı Yerlikaya PKK'ya işaret etti

Yerlikaya saldırıda 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 22 kişinin yaralandığını açıkladı, yaralılardan 19'unun tedavisinin devam ettiğini söyledi.

Bakan Yerlikaya ayrıca biri erkek, biri kadın iki saldırganın öldürüldüğünü duyurdu.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre saldırıda hayatını kaybedenler, TUSAŞ'ta kalite kontrol görevlisi olarak görev yapan Cengiz Coşkun, bir diğer kurum çalışanı Hasan Hüseyin Canbaz, makine mühendisi Zahide Güçlü, güvenlik görevlisi Atakan Şahin Erdoğan ile taksi şoförü Murat Arslan.

Zahide Güçlü'nün, eşinin gönderdiği çiçeği almak üzere yerleşkenin girişine gittiği, bu sırada saldırının gerçekleştiği bildirildi.

Daha önce Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada PKK'yı işaret ederek, "Bu PKK'lılara hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz, fakat bir türlü akıllanmıyorlar" demişti.

İlerleyen saatlerde Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyindeki hedeflere hava harekatı başlatıldığını, “32 hedefin imha edildiğini” duyurdu.

Saldırganların, sırt çantalarıyla TUSAŞ'a 12 kilometre uzaklıkta bulunan bir taksi durağına gelerek şehir merkezine gitmek istediklerini söyledikleri, bir saldırganın sigara içme bahanesiyle aracı durdurup çantadan çıkardığı silahla taksi şoförünü vurduğu, diğer saldırganın direksiyon başına geçerek yola devam ettiği iddia ediliyor.

TUSAŞ önünde inen saldırganların etrafa gelişi güzel ateş ederek içeriye doğru ilerledikleri ve giriş kapısında da bombalı saldırı düzenledikleri öne sürülüyor.

Yayın yasağı getirildi

Olayla ilgili gelişmelere mahkeme kararıyla yayın yasağı getirildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin kararı açıklarken halkı "teyit edilmemiş bilgilere karşı" uyardı.

Türkiye'de Twitter, Instagram ve YouTube gibi sosyal medya platformlarına erişimde sorun yaşandığı belirtiliyor.

 

Erdoğan: Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarılar hedef alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medyada yaptığı açıklamada şu iafadeleri kullandı:

"Türk savunma sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi; ülkemizin bekasını, milletimizin huzurunu ve “Tam Bağımsız Türkiye” idealimizin timsali olan savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da “Sıradan bir terör saldırısı olmadığının altını çizmemiz lazım" dedi.

Kurtulmuş "Savunma sanayi tesislerimizin en önemlilerinden biri olan TUSAŞ’a böyle hain bir saldırının yapılmış olması tesadüfi değildir. Sayın Cumhurbaşkanımızın Rusya’daki temasları sırasında bu saldırının yapılmış olması da tesadüf değildir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da "Bu hain terör saldırısı, Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarıları hedef almıştır" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da açıklamasında "Biz savunma sanayisinden, Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğundan asla geri adım atmayacağız" diye konuştu.

Demirtaş: 'Barış isteyenlerin sesinin bu defa bastırılmasına asla izin vermeyeceğiz'

TUSAŞ’a yönelik saldırının ardından siyasi partilerden de saldırıyı kınayan açıklamalar geldi.

Güneydoğu gezisi kapsamında Diyarbakır’da bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Bu saldırıyı görünce zamanlamanın ne kadar dikkat çekici olduğunu düşünmeden edemiyor insan. Bütün terör örgütlerinin aktive olduğu sürecin 7 Haziran-1 Kasım (2015) arasında kamuoyunu nasıl yönlendirdiğini hatırlamak gerekiyor. Kim terörden medet umuyorsa yanlış yapıyor” ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Hiçbir hain ve hasmane hesap tutmayacak, hiçbir kanlı ve kalleş proje milli birlik ve kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır. Kiralık katilleri sahaya sürenler, terörizmi karanlık bir aparat olarak kullananlar sonuç alamayacakları gibi mücadele azmimizi de asla kıramayacaklardır" dedi.

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli mecliste yaptığı açıklamada, saldırıyı “provokasyon” olarak nitelendirdi. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a çağrısına ilişkin açıklamasına göndermede bulunan Temelli, şöyle konuştu:

“Uzun süredir Türkiye toplumu savaş, şiddet, ölümlerden kurtulmak isterken böyle bir olayla karşılaşıyoruz. Zamanlaması manidardır, provokasyon her tarafından belli olmaktadır. Bu tür gelişmelere karşı inatla, toplumun beklentisi olan barış içinde yaşama beklentisine ısrarla yanıt vermek zorundayız. Geç kaldığımız her adım yitip giden canlara mal olmaktadır. Bu olayı bir kez daha kınıyorum."

Edirne Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, saldırıyı kınadı. Demirtaş avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Sorunlarımızın konuşarak, diyalogla, siyaset yoluyla çözülmesi arayışlarını kanla kesmeye çalışan anlayış bilmeli ki eğer [PKK lideri Abdullah] Öcalan bir inisiyatif alır ve siyasetin önünü açmak isterse tüm gücümüzle arkasında olacağız. Demokratik siyaseti ve barış arayışlarını itibarsızlaştırmaya, iradesiz kılmaya yönelik hiçbir yaklaşımı kabul etmeyeceğiz. Herkes hesabını kitabını buna göre yapmalıdır. Barış isteyenlerin sesinin, kimden gelirse gelsin bu defa bastırılmasına asla izin vermeyeceğiz."

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu da saldırıyı kınayarak “Ülkemizin birliğini, güvenliğini ve geleceğini tehdit eden Türkiye düşmanı teröristlere karşı son ana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kere daha ifade ediyorum” dedi.

 

NATO: Türkiye'nin yanındayız

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, X'te yaptığı paylaşımda "Ankara'da ölü ve yaralıların olduğuna dair haberler derin endişe verici. NATO olarak müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız. Terörün tüm biçimlerini şiddetle kınıyoruz ve gelişmeleri yakından izliyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken X hesabından, "ABD olarak müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız ve bugünkü terör saldırısını şiddetle kınıyoruz” dedi.

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby basın brifinginde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına başsağlığı diledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yazılı bir açıklamayla "BM, Türk halkı ve hükümetiyle dayanışma içindedir" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Kazan'daki BRICS Zirvesi kapsamında Cumhrubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme öncesinde taziyelerini iletti.

Putin, "Ankara'daki terör saldırısını kınıyorum. Türkiye'ye başsağlığı diliyorum" dedi.

YAŞAM Haberleri

Başka Türkiye yok. Yanlış yapma lüksümüz hiç yok.
Adana'da PTT'den müşterisine kuruluş yıl dönümü hediyesi
Yangında ölen 3 çocuğun annesi hamile olduğu için serbest kaldı
Narkotik polisleri Yüreğir’de bir yılda 1880 torbacı yakaladı