"Alo Fetva" hattına en çok sorulan soru belli oldu

İstanbul Müftülüğüne bağlı "Alo Fetva" hattına 2020 yılında 155 bin soru yöneltildi, en çok koronavirüs salgınıyla ilgili merak edilenler soruldu.

'Alo Fetva' hattı İstanbul'un 39 ilçesinde hizmet vermeye devam ediyor. Hat, hafta içi mesai saatleri içerisinde 5 gün hizmet veriyor.

İstanbul Müftü Yardımcısı Halime Yıldız, pandemi nedeniyle çalışma saatlerinde değişiklik olabildiğini söyledi.

"Hafta içi 10.00 ile 16.00 saatleri arısında vaizlerimiz, din hizmetleri uzmanlarımız, fetva verme ehliyetine sahip personelimizle hizmet vermeye devam ediyoruz."

Salgın döneminde soru yoğunluğu arttı

Yıldız, "Alo Fetva" hattında kimi dönemlerde yoğunluk yaşandığını söyleyerek, şunları anlattı:

"İstanbul'da Alo Fetva hattına 2020 yılında yaklaşık 155 bin soru soruldu. Gelen soruların yoğunluğu ilçelerin nüfus yoğunluğuna göre de değişiyor. Bazı ilçelerimizden yoğun soru gelirken, bazılarına az sayıda soru geliyor.  Koronavirüs salgını döneminde hattımıza gelen soru yoğunluğu arttı. Pandeminin ilk zamanlarında soru hattına gelen soru sayısı yüzde 30 arttı. Bu dönemde daha çok koronavirüsle bağlantılı olarak cenaze işlemleri ve ölen kimsenin durumuyla ilgili sorular daha yoğunlukta geldi. Zamanla pandemiyle doğrudan bağlı sorularda azalma olurken dolaylı olarak takıntı, korku, boşanmalara dair gelen soruların artması bu sürecin insan psikolojisinde bıraktığı olumsuz etkiyi yansıttığını düşünüyorum."

" COVID-19'dan ölenler şehit sayılır mı?"

2020 yılında ''Alo Fetva'' hattına daha çok namazla ilgili sorularını geldiğini belirten Yıldız, hatta gelen diğer sorulardan bazılarını şöyle sıraladı:

"Hattımıza geçen yıl, kaza namazı kılınmayan vakitler, sandalyede namaz meselesi, oruca niyet vakitleri, orucu bozan haller, estetik ameliyatlar ve dövme yaptırmanın hükmü, evcil hayvanın kısırlaştırılması, ramazan ayında özellikle fitre, zekat ve hatim konuları, bitcoin alım ve satımı, borsa gibi ekonomiye dair sorular, banka kredisi gibi sorular yöneltildi.
Ayrıca koronavirüsle ilgili de hattımıza, 'Eşim COVID-19 virüsünden öldü, ardından ağlamam onun şehit sevabı almasını engeller mi, bir kabre birden fazla cenaze konur mu, COVID-19'dan ölenler yıkanıyor, kefenleniyor mu, COVID-19'dan ölenler şehit sayılır mı, COVID-19'dan olma riskine karşı oruç tutulmasa olur mu, kolonya ve dezenfektan abdesti bozar mı, pandemide oluşturulan vefa gruplarında din görevlisi var mı, COVID-19 aşısı yaptırmanın hükmü nedir, virüs sebebiyle cuma namazına gidemiyorum evde cuma namazı kılabilir miyim?' gibi sorular yöneltildi."

YAŞAM Haberleri

Adana’da uyuşturucuya geçit yok
Çalık Yapı saldırganları yakalandı
Uyuşturucu bağımlısı genç evini yaktı
40 yıldır protez bacak hayaline kavuşmayı bekliyor
Vergi Ödemelerinizi Unutmayınız