Hem çamaşır ve bulaşık deterjanı masrafından kurtulmak hem de aynı ürünle cilt ve saç bakımınızı yapmak ister miydiniz? Ayrıca yer temizliğinde dahi kullanabildiğiniz bu ürün bir de böcekleri bile kovsa, üstelik bir de doğal olsa... 'Sabun cevizi' ile tanıştıktan sonra eğer bahçeniz varsa ağacını dikmeyi bile düşünebilirsiniz!
Özetle doğal bir temizlik maddesi olarak kullanılan ancak kullanılabildiği alanlar say say bitmeyen 'sabun cevizi', 'sapindus mukorossi' adlı ağacın meyvesi... Genellikle Hindistan, Nepal ve çevresindeki Asya ülkelerinde yetiştiği bilinen sabun cevizi, artık Türkiye'de; Adana'da da yetişiyor... Kabuğunda doğal bir temizleyici madde olan 'saponin' içeriyor. Saponin ise suyla temas ettiğinde, evlerimizde kullandığımız diğer kimyasallara benzer bir reaksiyonla köpürüyor ve yağ; kir ve lekeleri doğal bir yolla tertemiz hale getiriyor...
SABUN CEVİZİNİN KULLANIM ALANLARI
1- Doğal çamaşır deterjanı: Sabun cevizi, çamaşır yıkamada kullanılabilir. 'Doğası gereği' çevreye de dost olan sabun cevizi, özellikle hassas ciltler veya alerjik reaksiyona yatkın kişiler için en doğru tercih olabilir. Ayrıca sabun ceviziyle çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra, kimyasalla kirlenmediği için suyunuzu tekrar kullanıp sudan da tasarruf etmeniz oldukça mümkün!
2- Bulaşık yıkama: Sabun cevizini suda kaynatarak elde ettiğiniz sabun cevizi suyuyla dilediğiniz gibi bulaşık yıkayabilirsiniz. Üstelik yine kimyasal hiçbir ürünle temas etmeden, yalnızca sabun cevizini kullanarak...
3- Cilt ve saç bakımı: Hem çamaşır hem de bulaşık deterjanı olarak kullanabildiğiniz sabun ceviziyle saç ve cilt bakımınızı yapmanız da mümkün. Doğal bir şampuan veya sabun olarak kullanabileceğiniz sabun cevizi; kepeğe karşı etkilidir, saçları yumuşak ve parlak yapar. Hassas ciltlerde de kullanımı oldukça uygundur.
4- Temizlik ürünü: Kolayca köpüren sabun cevizi; yer temizliği, cam silme ve genel temizlikte de kullanılabilir. Doğal olduğu için kimyasal temizlik ürünlerinin aksine sabun ceviziyle temas etmekte veya solumakta da herhangi bir beis yok...
5- Böcek kovucu: Sabun cevizinde bulunan 'saponin' maddesi, zararlı böceklere karşı doğal bir koruyucu görevi de görüyor. Sabun cevizi suyu, bitki yapraklarına püskürtülerek böcekleri uzak tutabiliyor.
SABUN CEVİZİ NASIL KULLANILIR?
Çamaşır yıkamada: 4-6 adet sabun cevizi kabuğunu küçük bir keseye koyup çamaşır makinesine atarak, deterjan görevini yerine getirmesini sağlayabilirsiniz. Suyun ısısını artırdıkça sabun cevizinin etkisi de artar.
Şampuan veya sabun yapımı: Sabun cevizlerini suda kaynatarak elde edilen sıvıyı saç ve cilt bakımınızda kullanabilirsiniz.
Genel temizlik: Sabun cevizlerinden hazırlanan suyu püskürtme şişesine koyarak, kimyasal muadillerini kullandığınız şekilde uygulayabilirsiniz...
TRABZON'DA YÜZDE 97 BAŞARI...
Sabun cevizinin, ülkemizde ilk olarak Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü'nce 3 bin 500 adet ekimi yapıldı. Ekim sonrasında ise yüzde 97 başarı ile 3 bin 400 adet Sabun Cevizi fidanı elde edildi.
AKDENİZ'DE SONUÇLAR TAHMİN EDİLENDEN İYİ
Anavatanı Asya'nın tropikal ve alt tropikal bölgeleri olan ve boyu 25 metrelere kadar ulaşarak uzun yıllar boyunca yaşayıp meyve verebilen sabun cevizi ağacının Türkiye'de de yetiştirilmesi için Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2018'den beri çalışmalar yürütülüyor.
Yaklaşık 6 yıldır sürdürülen çalışmalar ise beklenenin üzerinde başarıya ulaştı. Literatürde 5 yıldan sonra çiçek açmaya ve ürün vermeye başladığı bilinen ceviz ağacı, Akdeniz iklimine uyum sağlayarak kısa zamanda meyve vermeye başladı.
"GÜNEŞ GÖREN KISIMLAR 2. YILDA MEYVE VERMEYE BAŞLADI"
Ceyhan Orman Fidanlığı'nda görevli mühendis Cihan Seydel'in aktardığına göre 2018 yılın yetiştirmeye başladıkları sabun cevizi ağacı, 2. yılında meyve vermeye başladı: "Tohumların çimlenme engelini ortadan kaldırma işlemini yaptıktan sonra 2018 yılının sonbahar aylarında ekimini yaptık. Şubat ayında çimlenme gerçekleşti. Elde ettiğimiz 30-60 santim fidanlarla 2019 yılının Aralık ayında da 5x5 metre aralıklarla bahçe kurulumunu yaptık. Damla sulama ile bahar veyaz aylarında suladığımız fidanlarda yüzde 99 başarı sağladık. Güneşi gören kısımlar 2. yıldan itibaren meyve vermeye başladı."