Adanalı ünlü sanatçı İstanbul’da anılıyor

Türk musikisinin en güçlü icracılarından Kani Karaca, ömrünün elli yılını geçirdiği Fatih'te Nusret Çolpan Sanat Galerisi'nde açılan Karanlıkta Bir Sada sergisi ile hatırlanıyor. Sergi'de Karaca'nın hiç yayınlanmamış icraları da dinleyici ile buluşuyor.

Türk musikisi icracısı, hafız, mevlithan ve ses sanatkarı Kani Karaca, "Karanlıkta Bir Sada: Kani Karaca" sergisiyle yad ediliyor. 29 Mayıs 2004 tarihinde ebedi aleme göç eyleyen usta sanatçının hayat hikayesi, hakkında söylenenler ve yazılanlar, bugüne kadar yayınlanmış ve tespit edilebilen plak, CD ve kasetleri, çeşitli özel eşyaları, hayatının çeşitli dönemlerindeki fotoğraflarının yer aldığı sergi, Nusret Çolpan Sanat Galerisi'nde açıldı.

Serginin açılışına Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Kani Karaca'nın oğlu Prof. Dr. Mehmet Ali Karaca, Prof. Dr. Abdullah Uçman ve yazar Mustafa Koç katıldı. Fatih Belediye Başkanı Turan, burada yaptığı konuşmada, son devrin büyük ses sanatçılarından Kani Karaca'nın hatırasını yaşatmak amacıyla hazırlanan serginin klasik ve dini musikinin tanıtımına da katkı sağlamasını ümit ettiğini söyledi. Turan, Fatih'in semt olarak İstanbul kültürünü taşıyan ve gelecek nesillere aktarması gereken bir yer olduğunu belirterek, "Fatih Belediyesi olarak, köklü musikimizin seçkin örneklerinin günümüze ulaşmasında büyük pay sahibi olan isimlerden merhum Kani Karaca'nın hem bizler için hem de genç nesiller için daha yakın tanınmasını arzu ettik. Kani Karaca, gerçekten müstesna bir insan. Hayat hikayesiyle, sanat değerleriyle, şahitlik ettiği dönemle, her açıdan gençliğe örnek olacak bir şahsiyet. Dolayısıyla Kani Karaca'yı tanıtmak da zaten Fatih'e yakışırdı." dedi.

KARACA'NIN HİÇ YAYINLANMAMIŞ İCRALARI

Serginin küratörü Mehmet Güntekin de Kani Karaca için böyle bir sergi yapmanın önemine dikkati çekerek, serginin hazırlıklarına üç yıl önce başladıkları dile getirdi. Güntekin, serginin Fatih'te açılmasının önemine işaret ederek, "Kani Karaca üstadımızın ruhu şad olsun. Oğlu Mehmet Ali Karaca Bey onun hatırasını bize ulaştırdı. Her türlü malzemeyi değerlendirmek üzere hummalı bir şekilde çalıştık ve ortaya bu güzel sergi çıktı. Bu gibi etkinlikler böyle değerli isimleri anlatabilmek açısından çok yetersiz aslında ama şu var ki genç arkadaşlarımız bu isimlerin varlığının ne ifade ettiğinden çok fazla haberdar olmadıkları için çok önemli bir formasyonu yerine getirdiğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

Türk musikisinin son dönemde yetişen en güçlü icracılarından biri olan Kani Karaca, bir devrin son ustalarından tevarüs ettiği derin bir birikime ait geleneği, geçmişten bugüne en yetkin çizgide aktarmayı başaran tarihi şahsiyetlerdendi. Uzun yıllar Konya ve İstanbul'da düzenlenen Şeb-i Arûs törenlerinin değişmez naathan, âyinhanı ve kudümzenbaşısı olarak eşsiz icrasıyla hafızalarda yer etti.

Sergide, sanatçının okuyuşlarının yer aldığı albümler, konserlerine ait fotoğraflar, Karaca'nın bugüne kadar hiç yayınlanmamış, Murat Bardakçı'nın arşivinde yer alan çok özel icraları da sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, 28 Nisan'a kadar gezilebilecek.

KÜLTÜR SANAT Haberleri

Taçlı Yazıcıoğlu'ndan 'bir Adana hikayesi': İncirlik Yazı
Doç. Kalay’dan “Mabed” sergisi
Zeydan Karalar; Konya’da bulunan günlüğü Adana’ya getirmek ve yayınlamak için çalışmalara başladık
Konya’da Adana ile ilgili kritik keşif! Hurda deposundan tarih çıktı
Ertuğrul Özkök: Hangisi daha kalabalıktı, ‘Ferdi Baba’cılar mı, ‘Orhan Abi’ciler mi?