Adanalı bir yıldız daha kaydı

Adana'nın müzik bilimi alanında kendini yetiştiren ismi Prof. Dr. Yalçın Remzi Yüreğir hayatını kaybetti

Adana'nın müzik ve bilim alanında kendini yetiştiren  ismi Prof. Dr. Yalçın Remzi Yüreğir hayatını kaybetti.

YALÇIN REMZİ YÜREĞİR KİMDİR?

Gazeteci - yazar Taner Talaş'ın hazırlamış olduğu 'Adana’dan Portreler Galerisi'nde Prof. Dr. Yalçın Remzi Yüreğir'ın hayatı şöyle geçiyor:

1931 yılında Adana’da doğdu. İlkokulu Namık Kemal İlkokulunda bitirdikten sonra Tarsus Amerikan Koleji’ne devam etti.

Orta üçüncü sınıftayken yaz tatilinde Reşat Güçlü’nün de yardımıyla kulaklıklı bir radyo yaptı, bundan sonra aile mühendis olmasına karar verdi ve Robert Koleji’ne başladı.

Charles Köpe’den piyano dersleri aldı, 1949’dan itibaren de Cemal Reşit Rey’den piyano ve armoni dersleri aldı.

1953 yılında Robert Koleji’nin (Şimdiki Boğaziçi Üniversitesi) Mühendislik Yüksek Okulu’nu bitirince yüksek lisans için ABD’ye gitti.  Zemin mekaniği okudu ve Harvard Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı.  ABD’de bir mühendislik firmasında çalıştı. Yarım gün çalışırken akşamları da Michigan Üniversitesi’nde, müzik ve kompozisyon bölümü lisansının 3. sınıfına başladı. Burayı bitirdikten sonra da müzikte yüksek lisans derecesi aldı.

 

1958 yılında Adana’ya döndü ve askere gitti. 1960 yılında Askerden dönünce Yeni Adana Gazetesi’nin başına geçti. 27 Mayıs İhtilali’nden hemen önce bir buçuk yıl gazetecilik yaptı. Kardeşi Çetin askerden dönünce bu gazeteciliği ona devretti ve Ertuğrul Arf ile beraber bir mühendislik bürosu açtı.

1978-1980 arasında Adana Halkevi müzik kolu yöneticisi oldu.  Güzel Sanatlar Bölümünde seçmeli olarak öğrencilere Çok Sesli Müzik, Solfej ve Türk Müziği Çalgıları dersleri verdi. Bu arada Üniversitenin Yapı İşleri Daire Başkanı olarak da görev yaptı. Çukurova Üniversitesi kurucusu Rektör Mithat Özsan ile birlikte çalıştı ve üniversiteye Konservatuar kazandırmak adına çok büyük katkıları oldu.

Avusturya’nın en ünlü piyano üreticilerinden Friedrich Ehrbar tarafından özel olarak yapılan piyano, Cumhuriyet’in ilanından sonra bazı saray mallarının satışı sırasında Adanalı bir tüccar tarafından satın alınarak Adana’ya getirildi. Adana Kulübü’nde bulunan piyano, 1992 yılında dernek binası yıkılırken çöpe atılacakken tesadüfen haberi olan dönemin Ç.Ü. Genel Sekreteri Adnan Tibet ve Konservatuar Müdürü Yalçın Yüreğir piyanoyu Ç.Ü. Devlet Konservatuarı’na kazandırdı.

GÜNDEM Haberleri

Taner Talaş; Adana, kişilere özgürlükçü bir tutum sergilemeyi aşılayan bir şehirdir
Orhan Kemal'in evi Sarıçam'da 2+1 daire parasına satılık!
Burhanettin Bulut'tan gazeteci döven meclis üyesi açıklaması: "Disiplin kuruluna sevk edildi"
AK Parti Yüreğir Kongresine tek liste ile gidiliyor: İşte yeni başkan, yönetim kurulu ve il delegelerinde öne çıkanlar
Enkazdan kurtarılan Tuba öğretmen, öğrencileriyle hayata tutundu