Adana'da ''Yenidoğan Çetesine'' tepki için toplandılar

Adana İl Sağlık Müdürlüğü önünde “bebek çetesi” ile ilgili açıklama yapan Adana Demokrasi Platformu üyeleri yaşananların sağlıkta piyasacı dönüşümün sonucu olduğunu belirtti.

Bebekleri tıbbi gereklilik olmadan anlaşmalı özel hastanelerin yeni doğan yoğun bakım ünitelerine yönlendirip  Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) ve ailelerden haksız kazanç elde eden çetenin en az 10 çocuğun ölümüne neden olduğunun ortaya çıkmasının ardında yaşananlara tepkiler devam ediyor. Adana Demokrasi Platformu, Adana İl Sağlık Müdürlüğü önünde konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz ve SES Adana Şube Eş Başkanı Erol Eren yaptıkları açıklamalarda 3-5 hastane kapatılarak örtbas edilemeyecek kadar vahim bir tablo ile karşı karşıya olduklarını belirterek  sağlık sisteminde piyasacı dönüşüm politikalarının sonuçlarını yaşadıklarını, çözümün ise eşit, ulaşılabilir ve ücretsiz bir sağlık sisteminden geçtiğine dikkat çektiler.

“YENİDOĞAN ÇETESİ SAĞLIK SİSTEMİNİN ÇÖKÜŞÜNÜ GÖSTERİYOR”

Yenidoğan çetesi skandalının sağlıkta piyasa odaklı dönüşümün vahim sonuçlarından biri olduğunu belirten Dr. Özden Polatöz, “Bu olay, sağlık sisteminin çürüdüğünün açık bir göstergesidir. Her an benzer haberleri duymamız muhtemeldir” dedi. Sağlık sisteminin kamucu, nitelikli ve eşit bir temelde yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade eden Polatöz, bu sayede insan sağlığının güvence altına alınabileceğini belirtti. Olayı bir “insanlık suçu” olarak nitelendiren Polatöz,  Adana Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği olarak, İstanbul Tabip Odası’nın başlattığı incelemeyi yakından takip ettiklerini belirterek hekimlik değerleri ve insanlık onuruyla bağdaşmayan bu skandala karışan tüm sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini belirtti.

“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI HALKIN YARINA DEĞİL”

Sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesi ve eşitsizlik yaratılması nedeniyle benzer olayların yaşanmaya devam edeceğini ifade eden Polatöz, kamu sağlığının ticari kaygılara teslim edilmemesi gerektiğini belirtti. Sağlık hizmetlerinin niteliğinin artırılması gerektiğini vurgulayan Polatöz, “Halkın eşit, ulaşılabilir, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti alması için koruyucu hekimlik ve birinci basamağın güçlendirilmesi, sağlık çalışanlarının güvenli ve güvenceli koşullarda çalışabileceği bir sistemin hayata geçirilmesi şarttır” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şube Eş Başkanı Erol Eren de basın açıklamasında söz alarak, sağlık sistemindeki çöküşe ilişkin sert eleştirilerde bulundu. Eren, kamu hastanelerinin bilinçli bir şekilde işlevsiz hale getirildiğini, uzman hekimlerin düşük ücretler ve liyakatsiz yöneticiler altında ezildiğini belirtti.

“3-5 HASTANE KAPATARAK SÜRECİ ÖRTBAS EDEMEZSİNİZ”

Eren, sağlık sisteminde koruyucu sağlık hizmetlerinin zayıflatıldığını ve kamu hizmeti sunumu yerine özel hastanelerin ön plana çıkarıldığını belirtti. Ayrıca denetim mekanizmalarının bilinçli olarak zayıflatıldığının ve bu tür skandalların önlenemez hale geldiğinin altını çizen Eren, yaşanan olayların sorumlularının görevden el çektirilmesi ve adli soruşturma başlatılması gerektiğini vurguladı. Üç-beş hastane kapatarak sürecin örtbas edilemeyeceğini belirten Eren, “Bu hastaneleri kamulaştıracak ya da işsiz kalacak suçsuz emekçileri sağlık bakanlığında görevlendireceksiniz. Kamu hastanelerinde ki istihdam açığını hızla giderip liyakatsiz yöneticilerinizi geri çekeceksiniz. Kamusal! nitelikli, erişilebilir, ücretsiz ve anadilinde sağlık sisteminin garantisini vereceksiniz” dedi. Eren ayrıca yaşananların emekçilere işsizlik olarak yansıtılamayacağını belirterek bu hastanelerin kamulaştırılması veya işsiz kalacak sağlık emekçilerinin kamuya atanması gerektiğini ifade etti.

Eren, 24 Kasım 2024 Perşembe günü SES olarak Türkiye genelinde kitlesel basın açıklamaları düzenleyeceklerini duyurdu. 

ULUSAL Haberleri

Yeni yargı düzenlemeleri yürürlükte: Neler değişti?
Hande Erçel ve Hakan Sabancı el ele Elle Style Awards'ta
Pınar Sabancı'nın Cihangir'de yeni ofis heyecanı