Adana'da Torosların asırlık tünelleri yıllara meydan okuyor!

Alman mühendislerce Berlin-Bağdat Demir Yolu’nun ulaşımı için Toros Dağları’nda inşa edilen Toros tünelleri halen kullanılıyor.

Alman mühendislerce Berlin-Bağdat Demiryolu’nun ulaşımı için Toros Dağları'nda 100 yıl öncesinin teknolojisiyle 20 yılda açılan 37 tünel, bugün bile yolculuk edenleri kendine hayran bırakıyor.

Binlerce Alman vatandaşı ve Türkün çalıştığı İstanbul-Bağdat-Hicaz Demiryolu’nun inşaatı, Sultan 2. Abdülhamid ile Almanya Kralı Kaizer Willheim II arasında 1888 yılında yapılan anlaşmayla başladı.

Sarp Toros Dağları'nı mevcut bilgi ve imkânlarıyla aşamayacaklarını gören Alman mühendisler, Tarabya'da doğan, ancak daha sonra ailesiyle Almanya'da yaşamaya başlayan Yunan asıllı Alman vatandaşı Nicolas Mavragordato'yu Adana'ya getirerek, baş mühendis olarak atadılar.

Mavragordato yönetiminde 1900'lü yılların başında başlayan ve 20 yıl süren Toros Tünelleri inşaatı kapsamında, Ulukışla'daki Gümüş İstasyonu ile Adana'ndaki Durak İstasyonu arasında toplam 37 tünel yapıldı.

Bu tünellerin en zorlularının ise Belemedik-Hacıkırı İstasyonları arasındaki 15 kilometrelik bölümde oldu. Bu bölümdeki 12 tünelin toplam uzunluğu 12 bin 500 metre. Yani güzergahın neredeyse tamamı tünel.

Tüneller, tamamen sert kaya oyularak yapıldığı ve yıkılma ihtimali bulunmadığı için, üst kemer kaplamaları yok.”

En uzunu 3 bin 794 metre, en kısası 34 metre olan tüneller, birbirine viyadüklerle bağlı. Bir tünelden çıkıp diğerine girilirken, bazen kısa olan dört tüneli iç içe görmek mümkün oluyor.

YAŞAM Haberleri

Dağ köylerindeki eli öpülesi öğretmenler
Anıl Tanburoğlu: “Kalkınma Eğitimle Başlar”
İşkad Görev Bölümü Yaptı
Adana’da 8 bin 770 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi
Narkotim ekiplerinden narko alan uygulaması