Adana’da Kaplan avlayan Osmanlı Padişahı

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adana'yı Osmanlı padişahları da ziyaret ediyor. Bu ziyaretlerde kaplan avlayan da olmuş, büyük ordugahlar kuran da!

Türkiye'nin kendine özgü şehirlerinden olan Adana, tarihi ve kültürel birikimiyle de hala ışık olmaya devam ediyor. Birçok medeniye ev sahipliği yapan şehirde geçmişte yaşananlar adeta şimdi meydana gelenlerin temeli olmuş. Büyük sultanların uğrak yeri olan ve döneminde Doğu'ya açılan kapı olan Adana'yı Osmanlı Padişahları da ziyaret etmiş.

İlk ziyaret, Büyük Osmanlı hükümdarı, hırçın ve ele avuca sığmaz Yavuz Sultan Selim tarafından yapılıyor. Babası Sultan 2. Bayezid tarafından merkezden uzağa sürülen ve yaklaşık 30 yıl Trabzon'da sancakbeyi olan Şehzade Selim tarafından...

ADANA'DA KAPLAN AVLAYAN OSMANLI PADİŞAHI: YAVUZ SULTAN SELİM! 

Babasının Doğu'ya olan ilgisizliği ve dönemin sadrazamlarının kendisine karşı aldığı tavır, Selim'i Doğu'ya itmiştir adeta. Tahta geçtikten sonra İran Şahının üzerine gitmek istemiş ve Maraş Türkmen beyi dedesi Alaüddevle Bozkurt Bey'den yardım istemişti. Ancak beklediği yardımı alamayan Yavuz, savaş meydanında dedesi öldürmek istemeyince Adana'ya, bugünkü Toros Dağları'na gitmiş. Ordu savaşırken aynı esnada Yavuz Sultan Selim, askerlerce çember içine alınan kaplan üzerine yürümüş,elinde tuttuğu sopayı kaplan üzerine atarak kaplanı yaralamıştır.. Yavuz’un kaplan avını izleyen minyatür ustası Nakkaş Osman’da çizimini yaptı. Çizim bittiğinde üzerine şu sözleri yazdı:

"Zülkadir mülkünde olup şehr-i çend Şahı selim gezer olup ruhsarı suvar Tarumar etti van-ı makam parsınGördü bir kaplanı hışmiyle gelir Say içun iderdi azim kuhsar Hepsiyle yerlinki oldu hep Dağdan kaçıb şşikara atılır Erişip kaplana saldı şeşperin. Buldu sureti gapdan şekli acib"

KARAİSALI'DA BİR SULTAN: IV. MURAT! 

Adana'nın salçası ve biberiyle meşhur ilçesi Karaisalı da zamanında bir padişaha konukluk etmiş. İran'a savaş açan IV. Murat, doğru Adana'ya, Toros Dağları'ndaki Gülek Boğazı'na gitmiştir.

Takvimler 1637 yılı kışını gösterirken Osmanlı ordusunun sayısı 100.000’i aşıyordu. Çakıt nehri üzerinde ve 7 dönüm düz alan üzerine kare veya dikdörtgen şekline benzeyen Osmanlı ordusunun konaklama ihtiyaçlarını karşılayan Bayrampaşa ordugahı daha sonra “Kesrik hanı” adını aldı.

Kaynak: Cezmi Yurtsever

GÜNDEM Haberleri

Aranan uyuşturucu taciri polisten kaçamadı
Atatürk Adana kebabını nerede, ne zaman ve nasıl yedi?
Yavuz Donat'tan Çukurova Halivamanı yorumu: "Adanalı... Alışıyor... Yavaş yavaş"
Öneriyorum: Dolandırıcılık Yasallaşsın