Çukurova Bölgesinin ulaşım çeşitliliği hiç kuşkusuz bölgeyi yatırımlar konusunda cazip hale getirmekte.
Yenice'ye yapılan bölgesel hava alanı ile birlikte her ile nasip olmayan 3 hava alanına sahip olan Adana, stratejik konumuyla birlikte yeniden ele alarak değerlendirmeyi hakediyor doğrusu.
Sanayici ve iş dünyasından bir çok kimse, ulaşım çeşitliliğine kuvvetli vurgu yaparak geçtiğimiz yıl Şakirpaşa Hava Limanı'nın kapatılmaması için tüm gerekçelerini sıraladı, yazıp çizdiler. Ancak hiç kimsenin hayal bile edemediği bambaşka bir nedenden dolayı kullanıma devam edilmesi gerektiği Afetle birlikte yeniden değerlendirilmesi zorunluluğunu da beraber getirdi.
Şakirpaşa Havalimanı ile ilgili en çok görüş beyan edenlerden birisi hiç şüphesiz, Taşköprü Gazetesi İmtiyaz Sahibi Vedat Kahyalar. Vedat Kahyalar'ın kaleme aldığı yazısı şöyle:
Adana Şakirpaşa Hava limanı, depremde yara/hasar almadı. 86 yıldan beri bölgemize başarıyla hizmet etmiş olan, yılda 5 milyona yakın yolcu taşıyan uluslararası uçuşlara ev sahipliği yapan, lojistik üstünlüklere haiz verimli ve harika bir havalimanı.
Bu uzun uçuş döneminde, çalışmalarına güvenle devam etti. Deprem sürecince; tüm dünyadan ve ülkemizden yüzlerce uçak buraya inip, kurtarma birliklerini, gıda ve ihtiyaç malzemelerini deprem bölgesine sağlıklı bir şekilde intikal ettirdi.
Bölge için büyük bir olanaklara sahip, ulaşımı kolay olan havaalanını, gerek pist yenilemesi gerekse de yeni ilave terminaliyle, daha uzun yıllar hizmet vermesinin yolu zaten açılmıştı.
Deprem sürecinde görüldü ki, Adana Şakirpaşa Havalimanı bölgemiz ve komşu iller için olağanüstü yararlı hizmetlere ev sahipliği yaptı.
Bu kadar verimli, bölgeye sayılamayacak kadar yararlı bir işletmenin,40 km ötede yapılan bir havalimanı sebebiyle kapatılma tehdidi taşıması tüm Adanalıları derinden üzüyor ve endişelendiriyor.
Adana iş dünyası, Üniversiteler, STK’lar ve medya Adana Şakirpaşa Havalimanının kapatılmasını kesinlikle istemiyor ve yeni yapılan havalimanıyla birlikte kullanılmasının daha doğru olacağını bildiriyorlar. Yeni havalimanının lojistik amaçlı, Tarsus, Mersin ağırlıklı olması, Adana Şakirpaşa Limanının da eskisi gibi, Adana ve Osmaniye ağırlıklı kullanılmasının en akılcı çözüm olacağı görüşündeyim.