Adana PTT'de taşeron işçiler eylemde: 'Hakkımızı arayınca işten çıkarılmakla tehdit edildik'

Adana PTT Kargo İşleme Merkezi’nde çalışan taşeron işçiler, fazla mesai, dağıtılacak kargonun artırılması, maaşta gerileme, mobbing nedenleri ile iş bırakma eylemi başlattı. İşçiler, eylem yaptıkları için işten çıkartılmakla tehdit edildiklerini söyledi.

Fevzipaşa Mahallesi’nde bulunan PTT Kargo İşlemesi Merkezi’nde çalışan taşeron işçiler, performans haklarının gecikmeli ödenmesi, maaşlarına yapılan zammın yüzde 35'ten yüzde 15'e düşürülmesi, cumartesileri tam gün çalışmaya geçilmek istenmesi ve mobbing şikayetleriyle iş bıraktı. İşçiler, insanca bir çalışma ortamı sağlanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

'GÜNLÜK 80 KARGO 120'YE ÇIKARILDI'

Artı Gerçek’e konuşan işçilerden Sergen Dönmez, "İlk etapta günlük 80 kargo dağıtmamızı istediler. Bunu 100’e çektiler. Şimdide 120 diyorlar. Bu sayıda diretiyorlar. Biz cumartesi günü öğle saatine kadar çalıyoruz. Hafta içi bir yarım saat kırpıp, cumartesi gününe eklemeye çalıştılar. Hafta içi yemek molamız hariç 7 saat çalışma süremiz var. Ama verilen kargoları dağıtım sayısına ulaşmamız için bizim yemek molası vermeden bir fiil çalışmamız lazım ki bu sayıyı elde edelim. Çalışma saatimiz 8 saate denk geliyor. Bu kadar kargoyu dağıtmak için bir saat fedakarlık yapıp erken geliyor arkadaşlarımız. Sabah 6.00'da geliyorlar. Personellerin ödüllendirilmesi gerekirken malesef her gün cezalandırılıyor. Biz asgari ücretin üzerinde yüzde 35 zam alıyorduk. Ancak bu zam oranlarımızda yüzde 15’e çekildi. Personel artık yeter diyor” dedi.

'HAKKIMIZI ARADIĞIMIZ İÇİN İŞTEN ÇIKARILMAKLA TEHDİT EDİLDİK'

İşçilerden Can Ural da “Kanunda bir personelin 45 saatlik çalışma süresi var. Bu çalışma süresi idare tarafından ayarlanabilir. Ama bunu personele sunmak ve imzalatılması gerekiyor. İmzalamazsa kanun bir geçerliliği yoktur. Biz hafta içi zaten erken geliyoruz, fazla çalışıyoruz. Ben yaptım olduya getiriyorlar. Sendikamız yok, hiçbir şeyimiz yok. Biz hakkımızı da mı aramayalım? Bunu sorduğumuzda üstümüze yürüyorlar, tehdit ediliyoruz. Bugün herkes işten çıkartılmayla tehdit edildi” diye konuştu.

'KÖLELİĞİN YENİ ADI TAŞERON'

Taşeron sistemini köleliğe benzeten Ural, “Kargolar geliyor 50 kişiye bir bilgisayar var. Su sebili yok, klimalar çalışmıyor. Tuvalette sıvı sabun bile yok. Kölelik kalktı ama taşeron sistemi getirildi yerine. Bunu yapmayanı da işten çıkarmayla tehdit ediyorlar" dedi.

'BİZE İKİNCİ SINIF İNSAN MUAMELESİ YAPILIYOR'

İşçilerden Ozan Behmen de "Hakkımızı aradığımız zaman kötü oluyoruz, suçlu oluyoruz. Hakkımızda tutanak tutuyorlar, işten çıkarılmakla tehdit ediliyoruz. Hakkımızı aramak için konuşmayacak mıyız? Kime derdimizi anlatacağız. Grev kararı aldık. Sabahın 8.00'inden beri çalışmıyoruz. Başmüdür içeri girdi. Sorunlarımızı dinleyeceği yerde, hepimizi dışarı çıkardı. ‘Hiç birinizi burada görmek istemiyorum’ dedi. Bize burada ikinci sınıf insan muamelesi yapılıyor. Dışarıda 50-60 derece sıcaklıkta kargo dağıtımı yapan biziz. Haklarımız gasp ediliyor. Sesimizi kimseye duyuramıyoruz" diye konuştu.

YAŞAM Haberleri

Seyhan Belediyesi bir kreşi daha hizmete sunuyor
Adana'da orman yangını kontrol altına alındı
Adana'da orman yangını
Hacı Sabancı’ya tweet davası! Hakaret içerikli paylaşımı yeniden yayınladı, 2 yıl 4 aya kadar hapsi istendi
Ak Parti Adana il yönetimi belli oldu