Adana denince akla ilk gelen lezzetlerden olan Adana kebabı, artık diyet yemeklerinin başında geliyor. Uzmanlar Adana kebabının diyet yaparken yenilmesinin herhangi bir zararı olmadığını söylemesinin ardından diyetisyen ve kebapçılar, diyet sürecinde 1 veya 2 dilim ekmekle tüketmenin vücuda bir zararı olmadığını söyleyerek artık diyet listelerine ekliyor.
‘ADANA DİYET YAPMANIN EN KOLAY OLDUĞU İLLER ARASINDA’
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan ve herkes tarafından sevilerek tüketilen Adana kebabı, artık diyet listelerininim en başında yer alıyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada diyet sürecinde 1 veya 2 dilim ekmekle Adana kebap yemenin vücuda zarar vermediğini belirtildi. Diyetisyen Şeyma İlhan, Adana kebabının yeşil sebze ve salatalarla tüketildiğini belirterek diyet listelerinde yer almasının doğru ve yerinde bir karar olduğunu ifade etti. Şeyma İlhan, Adana’nın zengin mutfak kültürünün diyet yapmak isteyenler için çok müsait olduğunu vurgulayarak, “Bu lezzet şehrinde diyet yapmak da zor diye düşünülüyor. Ama aslında Adana diyet yapmanın en kolay olduğu iller arasında. Neden mi? Adanalı olanlar bilir kebap siparişi vermeden masanıza yeşillikler, salata donatılır. Ezme salatası, mevsim salatası, soğan salatası, turp, tere, maydanoz masada olmazsa olmazdır. İşte Adana’da diyet yapmanın kolaylığı buradan gelir. Önce sizi salata ile kandırır midenizi hafif doldurur. Kebabı tam kararınca yemenizi sağlar” açıklamalarına yer verdi.
BİR PORSİYON KEBAP 300 KALORİ
İlhan ortalama bir Adana kebabının 100 – 150 gram arasında değiştiğini ifade ederek, bunun da yaklaşık olarak 250 – 300 kalori arasında değiştiğini belirtti. İlhan, 1 porsiyon Adana kebap gittiğiniz yere göre değişen gramajlarda servis edilir. Miktarı ortalama 100 ila 150 gram arasında değişir. İçerisine eklenen yağ miktarı da gittiğimiz kebapçıya göre değişir. İster istemez bu durum kalori miktarına da etki eder. En yağsız olanından hesap etmeye çalışırsak 1 porsiyon kebap ortalama 250-300 kalori arasında değişir. Tabii yanında tükettiğiniz ekmek ve mezeler hariç. Diyet yapıyor olsanız dahi el büyüklüğünü geçmeyecek miktarda ekmekle birlikte 1 porsiyon kebap tüketebilirsiniz. İfadelerine yer verdi.
HERŞEYİN FAZLASI ZARAR: HAFTADA 2 GÜN TÜKETMEK DİYET SÜRECİNİ ETKİLİYOR
Adana kebabının tüketilme sıklığının diyete etkilerinin olabileceğini vurgulayarak, haftada 2 – 3 veya daha fazla tüketilmesinin kilo verme sürecinin olumsuz etkileyeceğini sözlerine ekledi. İlhan, “Diyet yapıyor olsanız dahi el büyüklüğünü geçmeyecek miktarda ekmekle birlikte 1 porsiyon kebap tüketebilirsiniz. Asıl önemli olan bunu ne sıklıkla tükettiğiniz. Haftada 2-3 defa veya daha fazla kebap tüketiyor olmak kilo verme sürecini maalesef olumsuz etkiler.
ADANA'DA KEBAP HER KOŞULDA VAZGEÇİLMİYOR
Adana’da diyetisyenseniz danışanlarınız mutlaka sizden kebap isteyecek hatta bazıları “ben haftada bir kebabımı yerim, ona karışmayın lütfen” diyecektir. Bize de diğer öğünleri dengeli tüketmelerini sağlamak düşüyor. Güzel ülkemizin her ilinin ayrı bir lezzeti var. Adana’da kebap vazgeçilmezdir. Farklı şehirlerde yaşıyor olsanız bile.” açıklamalarında bulundu.
EGZERSİZİN MUTLAKA YAPILMASI GEREK
İlhan, Damak lezzetinden vazgeçmeden, sosyal yaşantıyı kısıtlamadan beslenme alışkanlıklarına yön vererek kilo verme sürecini keyifli hale getirebileceğinden bahsetti. İlhan, Bunun yanı sıra sporu yapmayı ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak kebap yenildiği gün veya bir sonraki gün mutlaka egzersiz yapılması gerektiğini ifade etti.
İŞTE DİYET YAPARKEN KEBAP YEMENİN PÜF NOKTALARI
Adana denince akla ilk kebap gelir. Hatta bu kentin mutfağının kebaptan ibaret olduğunu sananlar bile vardır. Böyle bir kentte diyet yapılır mı? Diyet yaparken kebap yenir mi? İşte Adana’da kebap yiyerek diyet yapmanın püf noktaları:
* Kilo kontrolü sağlamaya çalışıyorsanız diyetisyeninizin kontrolünde haftada veya 15 günde bir defa tüketebilirsiniz. * Öncelikle gelen salatalardan ve yeşilliklerden bolca tüketerek yemeye başlandığında etin içerisindeki kolesterol ve yağın bir miktarının emilmeden atılması sağlanabilir * Ekmek tüketiminde kontrollü olmak da fayda var. Dikkat tükettiğiniz miktar büyüklüğünü geçmemeli.
* Kebap öncesi gelen fındık lahmacun ve pideyi tüketiyorsanız ekmeğinizi daha da azaltmanız gerekir. * Kebabın yanında meze de geliyorsa kalorisi yüksek olanlar yerine kızartılmamış, yoğurtlu hafif olan mezeler tercih etmeye çalışın. * İçecek olarak herhangi bir sağlık probleminiz yok ise probiyotik özelliği de olan şalgam iyi bir tercih olacaktır. Kebabın olmazsa olmazı ayran da sağlıklı bir tercih olacaktır.
* Yemek sonrası ikramlıklara dikkat edin. İlla yiyecekseniz tatlı yerine meyve tercih edin. Tatlı hakkınızı başka zamana sağlayın. * Tabi ki kebap yediğimiz gün diğer öğünlerde dengeyi sağlamak içi hafif bir sebze yemeği tercih edilmesi daha uygun olacaktır.